Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. június 27., kedd

A vakbélgyulladás 9 becsapós tünete



A vakbélgyulladás 9 becsapós tünete
Ezekkel mindenképpen forduljon orvoshoz
A vakbélgyulladás diagnosztizálása sokkal bonyolultabb, mint gondolnánk. Összeszedtünk 9 olyan tünetet, ami vakbélgyulladásra utalhat.

Vakbélgyulladás akkor jelentkezik, ha annak egy része a féregnyúlvány - ami a vastagbélhez kapcsolódik - begyullad. Életveszélyes lehet, ha a nyúlvány szétrobban, de az orvosok ezt nem várják meg, eltávolítják a beteg szervet. A vakbélgyulladás diagnosztizálása igen trükkös: egy nagyon gyakori betegségről van szó, de az emberek egy része olyan tüneteket mutat, ami más betegségekre utalhat. Ha az alábbi tüneteket észleli magán, keresse fel orvosát!
Köldöktáji fájdalom. Vakbélgyulladás alkalmával afájdalomelőször gyakran a has jobb alsó felén jelentkezik. Az első kellemetlen érzés azonban közel a köldökhöz észlelhető, ami kisugárzik a hasba. A gyerekek vagy a terhes nők különböző hastájéki fájdalmat érezhetnek. A fájdalom nőhet, ha mozgatja a lábát, hasát, ha köhög, tüsszent vagy megrázza például egy autózás.
Gyógyulási esélyek
Az időben felismert betegség rendszerint tökéletesen meggyógyul. Ma már a féregnyúlvány-gyulladások mindössze 1 százaléka végződik halállal. A perforált appendicitis halálozási aránya valamivel magasabb, az összes ilyen eset 6-10 százaléka. Tudjon meg többet, kattintson!
Hirtelen rosszabbodó fájdalom. A has alsó részén érzett fájdalom nagyon intenzív lehet és hirtelen jelentkezhet - mondja Dr. Payne. Sok beteg azt mondta, hogy soha nem érzett még ekkora fájdalmat. Ha a fájdalom elég erős ahhoz, hogy felébressze az éjszaka közepén, akkor már gond van.

Hőemelkedés, hidegrázás. A vakbélgyulladás gyakran jár lázzal, hidegrázással, hőemelkedéssel, remegéssel. Ha 37 foknál valamivel több a testhőmérséklete és fáj a gyomra, akkor még nem kell a legrosszabbra gondolni. De, ha a láz felmegy 39 fokra és éles hasi fájdalmat érez, akkor megvan az esély a vakbélgyulladásra.

Hányinger, hányás, étvágytalanság. Nem fog sugárban hányni, ahogy mondani szokás. Lehet azonban, hogy néhány napig étvágytalan lesz, hányinger kerülgeti, esetleg hányni is fog, mintha elrontotta volna a gyomrát. Ha néhány nap múlva elmúlnak ezek a tünetek, akkor nincs nagyobb baj. Viszont, ha rosszabbodnak, esetleg belázasodik, alhasi fájdalmakat érez, akkor fennáll a vakbélgyulladás gyanúja. Ha több, mint 12 óra elteltével is hány, hasmenése van, akkor főleg.

A vakbélgyulladás egyik jele a köldöktáji fájdalom

Székrekedés vagy hasmenés. Mint sok más tünetet, valószínűleg ezt is tapasztalta már, hasfájással karöltve. Azonban, ha enyhe hasmenése van, és furcsa csomókat fedez fel a végtermékben, valamint alhasi fájdalmai vannak, akkor keresse fel orvosát.

Puffadás. Néhány szelet pizzától és egy pohár sörtől ritkán lesz valaki rosszul. Azonban, ha lefekvés után fájdalmakra ébred, akkor gond lehet. Főként, ha napok óta fel van puffadva, sok gázt termel és bélfájdalmai vannak. Ezek a tünetek is utalhatnak vakbélgyulladásra. A súlyosbodás jelei itt is a láz, fájdalom a has jobb alsó részén.

Visszatérő érzékenység. Ha általánosságban véve nem érez fájdalmat, de akkor igen, ha megnyomja a hasa jobb alsó részét, akkor fennáll a vakbélgyulladás gyanúja. Azonban, ha fáj, ne nyomkodja! Ha súlyosbodik a fájdalom vagy megpróbálja újra megnyomni az adott területet és még mindig fájdalmat érez, akkor keresse fel orvosát. Különösen akkor, ha gyengeséget, lázat, hányingert tapasztal.

Milyen más betegsége lehet? Hasi, alhasi fájdalmat számtalan egyéb betegség okozhat. Ilyen lehet például a méhen kívüli terhesség, crohn-betegség, kismedencei gyulladás, székrekedés. Ha a tünetek nem a megszokottak vagy különlegesek, akkor a hasi ultrahang vagy a fehérvérsejt szám mérése segíthet a vakbélgyulladás diagnosztizálásában, magyarázza Dr. Payne.

Egyáltalán nincsenek tünetek? Dr. Payne hallott már olyan esetekről is, amikor a beteg nem vette észre, hogy vakbélgyulladása van, akkor derült ki, amikor egyéb műtét okán felnyitották a hasát. Ez azonban csak városi legenda. Ha valami szétrobban a testben, azt mindenki észreveszi!
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése