Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. június 3., szombat

A gyermekkori balesetek elkerüléséről

A gyermekkori balesetek elkerüléséről

A legtöbb gyermekbaleset kellő odafigyeléssel megelőzhető

Budapest, 2011. május 31. – Tavasszal és nyáron a gyerekek birtokba veszik a parkokat, játszótereket, előkerül a kerékpár, a roller is. Sajnos ez azzal is jár, hogy ilyenkor több baleset történik. Nagyon oda kell figyelni, hogy lehetőleg minél több balesetet megelőzzünk. A különböző óvintézkedésekről és a balesetek megelőzéséről Dr. Kassai Tamás és Dr. Krivácsy Péter beszél.

A statisztika szerint egytől tizennyolc éves korig a gyerekek életét leginkább veszélyeztető tényező a külső okok miatt bekövetkező baleset. Körülbelül ugyanannyi gyerek hal meg balesetekben, mint minden más betegségben. Az elszenvedett baleseteknek az egyharmada leginkább az áprilisi, májusi hónapokban éri a gyerekeket. Ebben az időszakban főként a szabadban végzett sporttevékenység közben jellemző a veszély, amikor például kerékpározni, gördeszkázni, görkorcsolyázni kezdenek a gyerekek. Ezek mellett az autóbalesetek is jellemzően ebben az időszakban történnek. Télen kedvezőtlenebbek az útviszonyok, csúszósabbak az utak, mégsem ez az időszak a legveszélyesebb a gyerekek szempontjából, mert ilyenkor a felnőttek jobban vigyáznak, hogy ne okozzanak balesetet.
„Az egyre melegebb időjárás a vízi baleseteket is szükségszerűen magával hozza. Gyakran előfordul sajnos, hogy az otthoni medencében történik tragédia. Pedig ez teljesen egyszerűen megelőzhető: az medencék körbekerítésével kiküszöbölhetjük, hogy az egy-kétéves, úszni nem tudó, és segélykiáltásra sem képes gyerek belefulladjon a vízbe.” – tette hozzá Dr. Krivácsy Péter, az Országos Mentőszolgálat Gyermeksürgősségi Módszertani Csoportvezetője, a K&H gyógyvarázs egészségügyi-program zsűritagja.

Számszerűsítve: öt-hat év alatt egy általános iskolányi gyereket veszítünk el. Évente három-négy általános iskolányi osztálynak megfelelő számú gyermek szenved halálos kimenetelű balesetet. Ezzel az európai országok rangsorában meglehetősen rossz helyen állunk. Közlekedésbiztonsági felmérésekből látható, hogy a fejlett országok az elmúlt húsz évben különböző baleset-megelőzési kampányok kapcsán 30%-kal csökkentették a gyerekeket ért balesetek arányát. Európai felmérések alapján Ausztriában 88%, Svédországban 97% azok aránya, akik például az autóban bekötik a gyermeküket a biztonsági ülésbe. Magyarországon ugyanez az arány csak 30%.
„A korábbi évekhez képest kevesebb gyerek él Magyarországon, de a balesetek száma abszolút értékben nem csökkent, inkább emelkedett. A halálos balesetek száma minimálisan, de szerencsére csökkenést mutat, ami azt jelenti, hogy ritkábban szenvednek életveszélyes vagy nagyon súlyos károsodásokat. Azonban így is évente kétszáz-kétszázötven gyereket ér olyan baleset, amelyben vagy meghalnak, vagy amelyből maradandó egészségkárosodásuk származik. Azt tapasztalom mind mentőorvosként, mind traumatológusként, hogy a gyerekeket ért balesetek jó része előre gondolkodással megelőzhető lenne.” – mondta Dr. Kassai Tamás, a Fővárosi Önkormányzat Péterfy Sándor Utcai Kórház Rendelőintézet és Baleseti Központ Gyermek-traumatológiai Osztályának osztályvezető főorvosa.

A baleset megelőzésben alapvető feladata van a szülői figyelemnek. A szülők legfontosabb feladata, hogy ne engedjék a gyerekeket olyan helyzetbe kerülni, amikor tudható, hogy baleset érheti őket. Ezek azok az esetek, amikor például nem engedik meg azt, hogy a gyermek felmásszon a villanyvezetékre. Minden évben több olyan súlyosan, elektromosan égett, sérült gyermek kerül a sürgősségi osztályokra, aki felmászott a tízezer voltos vezetékekre, illetve az oszlopaikra, kíváncsiságból, a saját erejének kipróbálása céljából. Ezeket a helyzeteket egyértelműen ki kell védeni. Másrészt, ha nem is tudunk minden tragédiát megelőzni, kellően felkészülhetünk a veszélyt rejtő helyzetekre. Ilyen például a kerékpározás, a közlekedésben való részvétel. Bizonyos védőfelszerelések, például biztonsági gyerekülés, sisak, könyökvédő, térdvédő használatával elkerülhetjük a nagyobb sérülés veszélyét. Ez is a szülőkön múlik, hiszen az ő feladatuk, hogy megtanítsák, hogy muszáj használni a talán kényelmetlen, ám rendkívül hasznos felszereléseket.
„Nagyon fontos, hogy a gyerek felé mit közvetít a szülő. Mondhatunk a gyereknek bármit, elsősorban arra fog figyelni, hogy a szülő mit mutat. Ha a felnőttek is bekötik a biztonsági övet maguknak, a gyerek nem fog hadakozni, hiszen iránymutató példát lát maga előtt. Ha pedig a szülő sem köti be magát, akkor nyilvánvalóan ellenállást fog kiváltani a gyermekből.” – magyarázta Dr. Krivácsy Péter.

„Egy másik komoly veszélyforrás a légúti elzáródás. A kisgyermekek eredendően kíváncsiak, mindent a szájukba vesznek, megkóstolnak. Nagyon kell vigyázni, nehogy lenyeljenek valamit, amitől megfulladhatnak. Az utóbbi legkellemetlenebb élményem a CD-tokok celofán borításával volt: ha sokat nyalogatja a gyermek, a celofán édes ízű lesz. Ha ebből egy kicsi darabot leszakít, kiharap, az rá tud csúszni a garatra, a légcső elé és elzárhatja azt. Az átlátszó fóliát nagyon nehéz még észrevenni is, és az összes idegen test-eltávolítási módszert be kell vetnünk, hogy megfelelően ki tudjuk venni.” – tette hozzá Dr. Kassai Tamás.

A szülőknek mindenekelőtt azt kell elfogadniuk, hogy a néhány hónapos, vagy néhány éves gyereknek folyamatosan felügyelet alatt kell lennie. Minden helyzetben szemmel kell tartani a kicsiket, hiszen, ha figyelünk rá, és úgy próbál ki veszélyes tevékenységeket, nagyon eredményesen meg tudjuk előzni a balesetet. Fontos az is, hogy úgy vigyázzunk a gyerekre, hogy közben lekötjük a figyelmét, játszunk vele. Ennek kapcsán tud a gyerek tanulni, és ez természetesen nekünk is élmény lesz.
Mire érdemes figyelnünk?
  1. A gyermeket soha ne hagyjuk magára, még néhány másodpercre sem. Ha félrenézünk, bármelyik pillanatban megtörténhet a szerencsétlenség, a kicsi belefulladhat a kád vízbe, vagy leeshet a pelenkázó asztalról.
  2. Ügyeljünk a megfelelő biztonsági eszközök használatára: az autóban mindig kössük be a gyermeket, mégpedig menetiránynak háttal, amíg lehet – ha nem így teszünk, a gyermek gyenge nyaka a fej súlyát nem lesz képes megtartani, és előrebillenéskor eltörik.
  3. Ha megtörtént a baleset, fontos, hogy higgadtan viselkedjünk, nézzük meg, milyen a sérülés, eszméleténél van-e a gyermek. Ha komoly vérzése vagy fájdalma van, esetleg a légzése is akadozik, azonnal hívjunk mentőt.
  4. A mentőszolgálat telefonszáma 104. Ha hívjuk őket, figyeljünk arra, hogy megfelelő címet mondjunk és próbáljuk minél pontosabban leírni a sérülést.
  5. Ha súlyos a baleset, ne vigyük be mi magunkkal a kórházba a gyermeket, mert a rögzítés nélküli, vagy nem megfelelően kezelt sérülések később komoly problémát okozhatnak. A mentőszolgálat szükség szerint megfelelő rögzítéssel, fájdalomcsillapítással, folyadékpótlással és a vérzés miatti egyéb szövődmények esélyét csökkentve szállítja a kórházba a gyereket.
Az információs anyag összeállítása a Fővárosi Önkormányzat Péterfy Sándor Utcai Kórház Rendelőintézet és Baleseti Központ és az Országos Mentőszolgálat szakértői segítségével, valamint a K&H gyógyvarázs program együttműködésével készült. A K&H gyógyvarázs program minden évben jelentős összeget szán létfontosságú műszerek vásárlására a gyermek-egészségügyi intézmények számára. Az eszköztámogatás idén is pályázat útján érhető el. #1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése