Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. november 4., vasárnap

Hiperaktivitás tünetei a gyermek különböző életkorában

Hiperaktivitás tünetei a gyermek különböző életkorában

Hogyan ismerhetjük fel a hiperaktivitást minden korban?

A hiperaktivitás tünetei koronként változnak, érdemes minél hamarabb tisztában lenni ezekkel, hogy felismerjük a problémát!
A hiperaktivitás tünetei koronként változnak, érdemes minél hamarabb tisztában lenni ezekkel, hogy felismerjük a problémát!
Az alábbi tünetek önállóan nem alkalmasak arra, hogy a szülő, a pedagógus hiperaktivitást diagnosztizáljon az átlagnál aktívabb, izgága gyerek esetében! Amennyiben felmerül a gyanú, keresse fel a helyi Nevelési Tanácsadót, ahol segítséget kap a probléma diagnosztizálásában, kezelésében.
A honlap szakemberei abban tudnak segíteni Önnek, és gyermekének, hogy a hiperaktivitás, figyelemzavar miatt kialakult stresszállapotok, a gyermeke viselkedése, és az szülők nyugalmi állapota helyreálljanak.
Azonban nem vállaljuk fel a hiperaktivitás, a figyelemzavar diagnózisát, annak gyógykezelését, és bármilyen fajta gyógyítását.
  • Korai hiperaktivitás tünetek

    Néhány anya arra is emlékszik, hogy a később hiperaktívnak diagnosztizált gyermeke a méhében sokkal erősebben rugdalódzott, mint a többi gyermek. De ez még egyáltalán nem bizonyíték arra, hogy a gyermek, aki élénken rugdalódzik hiperaktív.
    Amennyiben a gyermek hiperaktivitást mutató tünetei jelentkeznek már 6 évesen, akkor azok a tünetek jelen voltak már korábban is akár 5 évesen is, vagy még korábban.
    Az első igazi problémák, akkor jelentkeznek a hiperaktív gyerekeknél, amikor olyan környezetbe kerülnek, ahol szabályokat kell követni, és valamilyen rendszer szerint kell élni. ez általában az óvoda vagy az általános iskola alsó tagozata. A diagnózist azonban nem lehet egy tünet alapján megállapítani. A hiperaktivitásnak számos tünete jelen kell, hogy legyen.
  • Hiperaktivitás a korai gyerekkorban, és az oviban

    A kisgyermek nem képes arra, hogy egy helyben, nyugodtan üljön, vagy kövesse az egyszerű utasításokat, vagy kontrollálja az impulzusait. Könnyen mérges lesz akár ok nélkül is, összeveszik a társaival, testvéreivel, akár meg is üti őket. Hajlamosak arra, hogy türelmetlenek legyenek, beleszólnak a mások beszédébe, játékában. Folyamatos mozgásban vannak, az egyik játékról pillanatok alatt váltanak a másikra. Tele vannak energiával, és a veszélyérzetük nagyon alacsony. Esetleg a fájdalomküszöbük is jóval magasabb, mint az átlag. Könnyen keveredhetnek bajba akár egy bevásárlás alatt is. Ők azok, akik bedobálnak dolgokat a kosárba, akik nem tudnak nyugodtan ülni a bevásárlókocsiban, és akik kivágják a nagy hisztit, ha nem veszik meg neki, amit ők akarnak.
  • Hiperaktivitás jellemzői az általános iskolás korban

    A hiperaktivitás soha nem egyformán jelentkezik. Van olyan gyermek, aki a hiperaktivitás és az impulzív tüneteket mutatja leginkább. Mások a koncentráció hiányát hozzák elsősorban. Ők a figyelemzavarral rendelkező gyerekek, és megint másokra jellemző a kevert tünetcsoport, nem csak a hiperaktivitás, és impulzivitással küzdenek, de a koncentrációs képességük is jelentősen gyengébb. Az iskolás évek alatt a hiperaktív impulzív tünetcsoport jellemzőit mutató gyerekeket nem lehet nem észrevenni az iskolában. Az órák alatt zavaró a magatartásuk, engedély nélkül válaszolnak a tanár által feltett kérdésekre, állandóan beszélnek, felállnak a helyükről, mászkálnak órán.
    A koncentrációs képességek hiánya miatt figyelmetlennek tűnő gyerekeket nehezebb kiszúrni. Ők a figyelemzavaros gyerekek. Nekik nehézségeik vannak azzal, hogy kövessék a tanár utasításait, hogy megcsinálják a házi feladatot. Sok időt töltenek ábrándozással, elvesztenek játékokat, iskolai felszerelést, kerülik azokat a helyzeteket, mely során szükség van koncentrációra, például az olvasás. Nagyon gyakran rendetlen az asztaluk, nehezen tudják szervezni az életüket. A táskájuk, a füzeteik rendezetlenek, követhetetlenek.
  • A hiperaktivitás tinédzser korban

    Különösen a figyelemzavar esetében ekkor jelentkeznek erőteljesen a problémák. Miért? Mert ekkor a gyerekek egyre nagyobb terhelést kapnak az iskolában, és ezt már nem tudják a megszokott módszereikkel kompenzálni. Abban az esetben, ha a jegyek erősen leromlottak, akkor gyanakodhatunk akár figyelemzavarra is. Mert az alsó tagozatban könnyen megoldotta azt a kevés, és egyszerű feladatot, ha kellően intelligens volt a gyermek, de a felsőben minden napra más tanár, más elvárásokhoz kell alkalmazkodni, és ez jóval megterhelőbb, a figyelem jelentősebben igénybe van véve. Ha nehezen koncentrál, akkor könnyen belefuthat abba a helyzetbe, hogy tudja az anyagot, csak figyelmetlenség miatt kap egy rosszabb jegyet.
    Ebben az időszakban erősebben jelentkezik a hiperaktív gyerekek esetében a viselkedési, és koncentrációs problémák mellett a romló önértékelés, depresszió, vagy táplálkozási zavarok.
    Az azonban soha nem egyszerű, hogy a szülő képes legyen megkülönböztetni a tinédzser gyermekének a hangulatváltozásait, és viselkedését a hiperaktivitástól. Ezért, ha felmerül a gyanú, hogy a gyermeke hiperaktív, akkor keresse a szakemberek segítségét, akik meg tudják tanítani a gyermekét arra, hogyan kezelje az iskolai stressz helyzeteket, hogyan szocializálódjon, illetve, hogyan kezelje a saját érzelmeit, energiáit.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése