Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. január 15., vasárnap

HASHÁRTYAGYULLADÁS-PERITONITIS

Hashártyagyulladás-Peritonitis


A betegség lényege:

A hashártya savós hártya , amely a hasüreget és a hasi szerveket borítja. Létezik kis területre kiterjedő (körülírt), és az egész hashártyára kiterjedő (diffúz) formája. A betegség a hashártya gyulladásos megbetegedése.

A betegség oka:

Hashártyagyulladás különböző hasi megbetegedések következménye lehet. Gyermekeknél valamilyen hasüri fertőzés (pl. vakbélgyulladás, bélkiboltosulás gyulladása, fekélybetegség következtében kialakult bélátfúródás,) következtében alakul ki.De előfordulhat hasnyálmirigy, nyirokér- epevezeték károsodás, esetleg daganatos betegség vagy hasüri traumák következtében is.

A peritonitisek különleges és ritka formáit képezik- a meconium (magzati széklet), bárium (kontrasztananyagkilépés ,átfúródás ), idegentest lenyelése következtében bekövetkező hashártyagyulladások

A betegség tünetei:

A panaszok és a fizikális lelet függ a kiindulási helytől: körülírt vagy lokalizált fájdalom, nyomásérzékenység, izomvédekezés. Az általános tünetek a bakteriális toxinhatásra vezethetőek vissza: láz, hidegrázás, szapora pulzus, légzés, nyugtalanság, később hypovolaemiás, vagy szeptikus shock, sepsis, több szerv elégtelensége: veseelégtelenség, zavartság. A klinikai kép gyermekeknél, időseknél, vagy frissen operáltaknál atípusos formában is jelentkezhet.

Elvégezhető vizsgálatok:

A beteg vizsgálata és kórelőzménye sokat segít az orvosnak. A betegeket általában kórházba utalják, a kórházi ellátása során vérvizsgálat, hasi ultrahang vizsgálat, röntgen, szükség esetén CT (számítógép vezérelt röntgen), laparoszkópos vizsgálat (altatásban végzett has megtekintés) jöhet szóba.

A betegség várható kezelése:

A peritonitisek diffúz formája azonnali műtéti idikációt jelent: a fertőzést fenntartó forrás kiiktatásával, az elhalt, fertőzött szövettörmelékek, genny eltávolításával.

A műtét előtti előkészítésben nagy szerepe van az intenzív terápiának (szervfunkciók támogatása, stabilizálása). Antibiotikum hasi feltárást követő bakteriológiai mintavétel után adandó.

A posztoperatív intenzív kezelés célja a szervkárosodások csökkentése, funkciózavarainak megszüntetése: légzési, szív-, veseelégtelenség kezelése, paralyticus ileus (bélhűdés) megelőzése, az infekció további leküzdése (antibiotikum), parenteralis (infúziós) táplálás.

A betegség lefolyását befolyásoló tényezők.
A hashártyagyulladás súlyosságát befolyásolja a kórokozó típusa, a szervezet általános állapota, immunstatusa, a fertőzés időtartama. Egységes kórjóslat nem adható a kiváltó okok sokszínűsége miatt. Pl. appendicitis vagy perforált fekély halálozása 10% alatt van, míg a posztoperatív peritonitis halálozása 30-60% között mozog.

A betegség várható lefolyása:

.

A kialakult betegség esetén az elsődleges ok nagyban befolyásolja a túlélést, de minden esetben súlyos betegségről van szó.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése