Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. január 28., szombat

A HÁZI KEDVENCEK TARTÁSÁNAK VESZÉLYEI


A HÁZI KEDVENCEK TARTÁSÁNAK VESZÉLYEI

Microsporiasis-Tarlósömör-

A tarlósömör elnevezést a kihulló,töredező hajcsonkok miatt kapta.

A betegség jellege-

A kezeletlen microsporiasis fertőzés kamaszkorig fennállhat amikor is spontán magától meggyógyul a haj teljesen kinő és nem képződik hegg még a másodlagos fertőzések esetén sem.Ezt a tényt az aggódó környezet számára megnyugtatásként irom le.Ez a tapasztalat viszont nem jelenti azt hogy ne forduljunk azonnal a legkissebb gyanujel esetén a bőrgyógyász szakorvoshoz.

Ez a gomba által okozott betegség a haszonállatok, a kedvencek és az emberek között is gyakori. Főleg a perzsa macskák hordozzák a kórokozót. Az ember és a macska kezelése helyi hatású gombaölőszerrel történik, és legalább 4-6 hetes tablettás kezelésre is szükség van

Egy pár évtizeddel ezelőtt a hajas fejbőr gombás fertőzéseit /köztük a microsporiasist is kórházi gondozásban részesitették a teljes gyógyulásig.A fő szempont a beteg gyermek elkülönitése volt a betegség kifejezet fertőzőképessége miatt,és nem utolsó sorban a rendszeres kezelés biztositása végett..A gyermekközösségekben rendkivül gyorsan terjedt.A gyakorló orvosok még a gyermek ruhanemüit is fertőtlenitették főzéssel vagy formol gőzzel.

Ugyanakkor az egyik leghasználatosabb kezelési metódus volt a röentgen sugarakkal való eltávolitása a hahajkoronának,ami ma már egy tulhaladott kezelési álláspont a sugárveszély miatt.

Tünetek

A tarlósömörre a nagyjából kerek,haj vagy szőrhiányos elváltozások hívják fel a figyelmet. A területen a bőr korpázik, kipirul, de általában nem vagy csak kevéssé viszket. A tarlósömör ismétlődése, hosszabb fennállása esetén viszont a bőr allergizálódhat a gombákkal szemben, ami ellentétben az előbbivel, erős viszketéssel és az allergiás bőrgyulladás más jellemzőivel jár. A betegség hólyagos formája gennyesztő baktériumok hatására következik be, és ilyenkor a kezdeti tünetek helyett göbök, gennyes csomók keletkezését észlelhetjük. Kosz esetén nagyrészt gombafonalakból képződött, pajzsszerű, csésze alakú, 1-2 cm átmérőjű képződmény emelkedik a bőr felszíne fölé.

A környezetben az microsporák 18 hónapig is fertôzôképesek maradhatnak, amit a terápiás terv kialakításakoris figyelembe kell vennünk.

A fertôzöttség klinikai megjelenése igen változatos, a tünetmentes hordozástól a teljes bôrfelületen jelentkezô elváltozásokig terjedhet.A betegség zoonosis, irodalmi adatok szerint az esetek 30-70%-ában jelentkeznek tünetek legalább egy tulajdonoson,gyakran gyerekeken.

Az elváltozások többnyire az állattal közvetlenül érintkezô bôrfelületen, így a fejen, arcon, karon, kézfejen jelentkeznek

Kezelés

Mindenek előtt ki kell hangsúlyozni hogy a kezelés előirása,hatékonyságának elbirálása ,estleg annak változtatása a bőrgyógyász szakorvos feladata.A klinikai formák nagyon változatosak,következményképpen az esetek elbirálása minden esetben egyénhez kötött.Fontos szempont hogy a kezelést csak a biztos klinikai érvek és laboratóriumi vizsgálatok elvégzése után kezdjük meg./más hajhullást okozó betegségek kizárása után.!!!

-Általában Lamisil gyermektablettát javasolnak az áltlános kezelésre –mig a helyi kezelés Batrafen oldattal való ecseteléssel történik.4-6 hétig.A kezelés után újra kell értékelni a kezelés erdményességét.

.Abban az esetben ha nem értük el a kivánt eredményt akkor 10 nap szünet után a következő kezelési séma is ajánlható-

-Ketokonazol tabl a 200 mg-1/3 tabletta naponta az orvos által meghatározott ideig.

-Helyi kezelés-ketokonazol sampon-Medikat plus-5 percig-10 aponta Sabourow oldat.-Trarogen krém.A fertőzés bekövetkezhet direkt vagy indirekt módon./toilett,fésü,kefe,sapka,hajnyiró eszközök stb.A lakás,ruhanemü,használati eszközök fertőtlenitése szükségszerü.

Nem kell pánikolni a betegség kezelhető, és a megfelelő kezelés után a haj is ép marad.

. Az ember és a macska kezelése helyi hatású gombaölőszerrel történik.

A nagyhatékonyságu gombaölő szerekkel ma már megbizhatóan lehet kezelni a gombás fertőzést.A kezelés időtarma 4-6 hét amit szigoruan be kell tertani.
A közelmúlt újdonsága az un. Gombavakcina, amellyel megelőzhető a Microsporiasis, a A betegség emberre is terjedhet, ezért az érzékeny bőrű, macskákkal sokat érintkező gazdák is veszélyeztetettek. A vakcinával a betegség kezelése is megkönnyíthető.


A gomba által okozott betegség a haszonállatok, a kedvencek és az emberek között is gyakori. Főleg a perzsa macskák hordozzák a kórokozót
.Általában a kölyökmacskák és a legyengült állatok fertőződnek meg. Az ember és a macska kezelése helyi hatású gombaölőszerrel történik, és legalább 4-6 hetes tablettás kezelésre is szükség van amit nagyon szigoruan be kell tartani.

Súlyosabb esetben gyógyszeres kezelést kell alkalmazni (például griseofulvinnal), és teljesen le kell borotválni a hajat

Diagnózis

A diagnózis felállításakor a változatos tünetek miatt, a fizikális vizsgálaton túl, Wood-lámpás vizsgálatra,mikroszkópos vizsgálatra, gombatenyésztésre,bizonyos esetekben bôrbiopsziáravan szükség.

A Microsporum canis gyakran fluoreszkál aWood-lámpás vizsgálat során, ami nem csak a diagnózist, de a megfelelô mintavételi hely kiválasztását is segíti.

Nem szabad azonban figyelmenkívül hagyni, hogy különbözô anyagok, pl. szappan, petróleum,mutathatnak megtévesztôen pozitív. színelváltozást. A bôrkaparék és szôrmintamikroszkópos vizsgálata is javasolt.Tenyésztéshez leggyakrabbanDTM (Dermatophyta Test Medium)táptalajt használnak. Bár dermatophytosisoknál a bôrbioptátum szövettanivizsgálata nem annyira szenzitív diagnosztikai módszer, mint a gombatenyésztés, granulomatosus elváltozásoknál nagy jelentôsége van

Megelőzés –Ne tartsunk mecskát

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése