Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. január 29., vasárnap

AZ INFLUENZA ELLENI VÉDŐOLTÁS-NEKED VALÓ??

Influenza elleni védőoltás: neked való?

Úgy döntesz, hogy beoltatod magad és a családodat is? Akkor nem árt fejben tartani, hogy csak akkor lesz hatásos a védelem, ha az ismételten beadásra kerül. Az esetek többségében gyermekeknél kétszer, felnőtteknél egyszer kell beadni az injekciót. Tartós hatásuk tehát elsősorban ezen múlik.

Szeretnéd elkerülni az izomfájdalmat, hidegrázást és a 39 fokos lázat? Ha a válaszod igen, akkor védd magad. Már rendelkezésre állnak a vakcinák, amelyekkel több lépcsőben beoltathatod magad az influenza ellen. Az oltóanyagok alapvetően kétféle összetétellel rendelkezhetnek: vannak az úgynevezett elölt kórokozót, nem élő, vagyis gyengített kórokozót, illetve az antigént tartalmazó oltóanyagok, ami annyit jelent, hogy csak a kórokozó védekezést kiváltó részét juttatják a szervezetbe.

Szeretnéd elkerülni az influenzát, de azt hallottad, hogy a szérumtól is elkaphatod a betegséget?

Ez tévhit, hiszen az inaktivált oltóanyagtól nem kaphatsz influenzát, így nincs mitől tartanod. A legrosszabb dolog ami történhet veled, hogy az injekció beadása után néhány órával, lesz egy kis hőemelkedésed és gyengébbnek érezheted magad, de amilyen gyorsan jött, olyan sebességgel távozik a szervezeted reakciója az oltással szemben. Mindemellett kevesen tudják, hogy a legtöbb vakcina beadását követő megbetegedések oka, az hogy más, általában felső légúti kórokozó lappang a szervezetben és jön elő az oltóanyag beadását követő immunológiai változásoknál. Ezt élheted meg az influenza vírus okozta megbetegedésként.

Milyen vírusok ellen véd az influenza vakcina?

A 2011-2012-es szezonban is szükséged lehet a saját és családod védelmére, azonban nem árt tudni, hogy a beadni készült oltóanyag pontosan milyen vírusok ellen is véd. Ebben a szezonban úgynevezett három komponensű, inaktivált influenza elleni oltóanyagok kerülnek forgalomba. Minden évben, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Gyógyszer Ügynökség (EMA) választja ki az ajánlott influenza A(H1N1), A(H3N2) és B törzseket az alapján, hogy az előző szezonban melyik influenzavírus variánst mutatták ki leggyakrabban.

Az idei szezonra ajánlott vakcina összetétele eltér a tavalyitól, amelynek fő oka, hogy várhatóan A(H1N1) vírustörzs okozza majd a megbetegedések jelentős részét.

Hogyan és hányszor kell beadni a védőoltást?

Az oltások minden esetben izomba, lehetőleg vállizomba adandók, kivétel az úgynevezett bőrbe adandó oltóanyag, amelyet a bőr felső rétegébe kell adni.

Korábban már említettük, hogy kisgyermek esetében meg kell ismételni az oltást a hatékonyság érdekében: három éves kor alatt, ha még nem kapott oltást a csemetéd, két vakcinára lesz szükség 4 hetes differenciával.

Kik számára ajánlott a védőoltás alkalmazása?

· asztmás betegek

· szív-és érrendszeri betegségben szenvedők

· immunhiányos, daganatos betegségben szenvedők számára

· krónikus máj, vese és cukorbetegeknek

· várandós nők számára, a terhesség előrehaladottságától függetlenül

· azon nők számára, akiknek várhatóan az influenza szezon alatt születik meg gyermekük

· ápolást, gondozást, rehabilitációt nyújtó egészségügyi dolgozók számára

· gyermekek és 65 éven felüliek számára

Az influenza szezon novembertől február végéig tart, legerősebb időszaka a 2012-es év első hónapja, hiszen az időjárás egy-két napos enyhülése is nagymértékben kedvez a vírusok szaporodásának

A védőoltásokat a háziorvosnál lehet kérni, vagy megvásárolhatod gyógyszertárban is, azonban a beadást mindenképpen szakembernek kell végeznie.

Ha úgy érzed, hogy a C-vitamin és a helyes étkezés kevés az immunrendszered védelmét illetően, akkor mindenképpen érdemes beoltatni magad, hiszen csak így élvezhetsz maximális biztonságot.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése