Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. január 24., kedd

MÉGEGYSZER A HASMENÉSEK DIÉTÁS KEZELÉSÉNEK A FONTOSSÁGÁRÓL

MÉGEGYSZER A HASMENÉSEK DIÉTÁS KEZELÉSÉNEK

FONTOSSÁGÁRÓL.

A hasmenés kezelése minden esetben a kiváltó októl függ.

A hasmenés oka sok minden lehet, például ételallergia, gyomorrontás, vírusos vagy bakteriális fertőzés, bélfertőzés, de komolyabb betegség is esetén is lehet kísérő tünet.

A diéta célja a gyomor megkímélése és a beteg bélnyálkahártya egészséges állapotának visszanyerése. A diétának folyamatosnak kell lennie, a mihamarabbi gyógyulás érdekében érdemes szigorúan betartani.

A diéta progresszív, fokozatai vannak:

Az első szakaszban (1-3. nap) a cél a folyadék és ásványi anyagok pótlása, ilyenkor szilárd táplálékot bevinni nem javasolt. Ebben a szakaszban tehát a következőket érdemes például fogyasztani: gyógytea, aroma nélküli gyümölcstea, szénsavmentes ásványvíz, zöldségfőzet, főtt burgonya leszűrt leve, esetleg natúr sárgarépaleves, ez utóbbi sózva.

A második szakaszban (2-4. nap) szerepet kap az energiát adó keményítő bevitele, például rántott leves, vizes burgonyapüré, burgonyahab, pirított kenyér, ropi, háztartási keksz, kétszersült, nyers reszelt alma kezdetben héj nélkül vagy főtt rizs formájában.

A harmadik szakaszban már fogyaszthatunk sovány húsokat, sovány sajtot, gépsonkát, tehéntúrót és lágy tojást. Tej fogyasztása még ekkor sem javasolt.

A negyedik és egyben utolsó szakaszban zsírszegény, vegyes étrendre érdemes beállni. Ekkor már jóval nagyobb az alapanyagok választéka, ám arra mindenképp érdemes törekedni, hogy minimális zsiradék felhasználásával készüljenek ételeink, valamint, hogy étrendünk ne legyen egyoldalú. A cél, hogy gyomrunkat továbbra se terheljük!

Amit feltétlenül hanyagolni kell hasmenés esetén:

Csípős fűszerek, nagy mennyiségű fűszer, tömény cukoroldat, lekvár, dzsem, zsíros, füstölt húsok, apró-magvas gyümölcsök, erősen rostos italok, főzelékek, alkohol, magas tejcukor tartalmú ételek és italok (pl. tej, joghurt, tejföl).

A hasmenés elmúltával még mindig érdemes tartani a diétát, hogy kíméljük gyomrunkat, bélnyálkahártyánkat. Ilyenkor amennyiben nem áll fenn laktózintolerancia (tejcukor érzékenység) javasolt joghurtot, tejsavót fogyasztani, tehát olyan élelmiszert, ami segít helyreállítani az egészséges bélflórát.

A hasmenés hátterében nem csak kórokozók (különböző típusú baktériumok és vírusok) által kiváltott fertőzések, hanem a máj, a hasnyálmirigy, a vékony- és a vastagbél betegségei, hormonális zavar, bizonyos daganatfajták is állhatnak, de a veseelégtelenséget és a pajzsmirigy túlműködését is kísérheti hasmenés. Ilyen esetekben a diéta megtervezésekor figyelembe kell venni az alapbetegség tulajdonságait, a beteg fizikai adottságait is, tehát ekkor már nem elegendő az önálló, otthoni kúrálás, orvos tanácsára is szükség van!

Tanácsok kisgyermekes szülőknek hasmenéses diétához

Említettük már korábban, hogy csecsemőknél, gyermekeknél egy hasmenés igen komoly probléma is lehet a kiszáradás lehetősége miatt. Hasmenés esetén a hasfogó tabletta használatán kívül nagyon fontos a speciális diéta alkalmazása, ezzel is elősegítve a gyomor és a bélrendszer egészséges működésének visszaállítását.

A hasmenéses betegdiéta során az első, és legfontosabb dolgunk a folyadék, a sók és a cukrok pótlása, amit a hasmenéssel és az azt kísérő esetleges hányással elveszít a gyermek.

Csecsemők

Amennyiben a csecsemő még csak anyatejet fogyaszt és hasmenéses, hányásos, lázas állapot jelentkezik, akkor vírusfertőzésre kell gondolnunk. Ilyenkor a gyermeket javallott tovább szoptatni, hogy a folyadékhiányát pótoljuk, sőt, szoptatható gyakrabban a megszokottnál.

Azonban, ha nem fogadja el az anyatejet, vagy szoptatás után azonnal mindent visszahány, mindenképp szükséges orvosi segítséget kérni és infúzióval pótolni az elvesztett folyadékmennyiséget és ásványi anyagokat!

A hozzátáplált csecsemőknél a hasmenésnek számos oka lehet, például:

  • az étrend megváltozása
  • 1-1 gyümölcs vagy zöldségféle
  • bolti gyümölcslé (tartósítószereket, édesítőszereket tartalmaz, ami nem hasznos a baba gyomrának)
  • mosatlan, vagy nem megfelelően megmosott gyümölcs, zöldség
  • alapvető kíváncsiság (a baba mindent a szájába vesz, megkóstol: homokot, állateledelt, bogyót, falevelet, pocsolya vizet, stb.)
  • fogzás (az ilyenkor fellépő hasmenés a fogzás befejeződésével magától megszűnik).

Hozzátáplált csecsemőknél enyhe hasmenés esetén elegendő a megfelelő folyadék-utánpótlás biztosítása, víz formájában (a gyümölcslé, a tea és a többi szükségtelen).

Hasfogó használata ilyen korú gyerekeknél nem javallott. 1-2 napig nem kell erőltetni az evést, normális jelenség, ha a babának nincs étvágya, különösebb diétát nem szükséges tartani, egyen a gyermek bármit, ami jól esik neki. Hozzátáplált csecsemőknél előfordulhat, hogy hasmenés esetén az anyatejen kívül mást nem fogad el, de ez a hasmenés megszűntével visszaáll.

Ha a csecsemő állapota 2-3 nap után sem javul, feltétlenül forduljunk orvoshoz!

Nagyobb gyerekek

Már nem csecsemőkorú gyermekek esetében a hasmenés diétája nagyjából hasonló a felnőőtekéhe.Fontos hogy az ételek legyenek izletesek és zsirszegények..

http://cralex.egisvenynelku

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése