Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. január 14., szombat

TÜDŐTÁLYOG EGY 1O ÉVES FIÚGYERMEKNÉL-MELLKASI RÖNTGENFELVÉTEL


Tüdőtályog (abscessus pulmonum)

A tüdőben bakteriális eredetű fertőzés folytán tüdőtályog (gennyel telt üreg) alakulhat ki.

Ha a tüdőszövet a gyulladás következtében egyes helyeken elpusztul, az ép szövettől élesen elhatárolódva üreg jön létre, amely váladékkal telik meg.

A tályog keletkezésének okozója lehet tüdőgyulladás, a szervezetben lévő gennyes fertőzés kórokozója (ha a véráramba kerülve, a tüdő hajszálerein fennakad), a tüdőbe aspirált fertőzött idegentest, belélegzett baktériumok, belélegzett gombák, drog (a nem steril tű miatt), károsodott immunrendszer (AIDS) és még sok egyéb.

Rendszerint egy tályog alakul ki, de lehet ugyanabban a tüdőfélben elszórtan több is, változó nagyságban (az egészen aprótól ökölnagyságig). Ha a tályog betör egy hörgőbe, nagymennyiségű váladékot köhög fel a beteg.

A tályog tüneteiami lehet lassan kialakuló, vagy jelentkezhet hirtelen – megegyeznek a tüdőgyulladáséval: láz, étvágytalanság, izzadás, fáradtság, köhögés (köpetürítéssel), mellkasi fájdalom.

Kezelés

A pontos kórisme felállítása mellkasröntgennel, és CT-vel (komputertomográfia – számítógépes rétegvizsgálat) történik.

Hosszú ideig tartó antibiotikum kezelésre van szükség (a tünetek teljes megszűnéséig).

A köpetürítés fokozására légzésjavító gyakorlatokra kell megtanítani a beteget, súlyosabb esetben a légutak szívással történő tisztítása, esetleg hörgőtükrözés – ha légutak elzáródása okozta a tályogot –, és esetleg tüdőszövet (lebeny) eltávolítására is sor kerülhet abban az esetben, ha a tályog nem gyógyul.

A BEMUTATOTT MELLKAS RÖNTGENFELVÉTELEN EGY DIÓNYI ÜREG TÖLTI KI AZ EGÉSZ JOBBOLDALI TÜDŐMEZŐT.AZ ÜREG ALSÓ HARMADÁBAN ÉLESHATÁRU FOLYADÉKNIVÓ LÁTHATÓ

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése