Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. január 29., vasárnap

HIPOTÓNIA

Hipotónia: jelentése, oka, kezelése

A mozgáskivitelezésben (a motoros reakciókban) négy területen lehet probléma. Az izomtónusban, a nagymozgásokban, a finommotorikában, továbbá a cselekvéstervezés és cselekvésirányításban.

Hipotónia jelentése

Ha túl alacsony az izomtónus, petyhüdt, laza az izomzat, hipotóniáról beszélünk.

Ez ilyen babák nem szeretnek mozogni, nehezükre esik a mozgás, hamar kifáradnak. Passzív mozgatáskor nem, vagy csak alig mutatnak ellenállást. Ha fekvő helyzetből felhúzzuk őket a karjuknál fogva, a fejüket nem tudják megtartani, az hátrafelé lóg.

A hipotón izomzat tapintásra lágy, tésztaszerű, „szétfolyó” jellegű.

A baba normál testsúly mellett is kövérnek, „pufóknak” tűnik, vagy sovány benyomását kelti az izomtérfogat csökkenése miatt.

A túl alacsony izomtónus miatt az izomzat nem képes a gravitációnak ellenállni, ezért a nagyobb tömegű izmok „zacskószerűen” csüngnek. A tónuszavar leküzdése a babától fokozottabb erőkifejtést kíván, aki normál energiakifejtésre sem képes.

A már meglévő vagy kialakulóban lévő mozgások végrehajtását ez a mechanikai akadály nagyban gátolja.

Az állás és a járás is bizonytalan, instabil a törzs és a medence izmainak gyengesége miatt. Az arcizmok mozgatása, az artikuláció is nehezített, amelynek következménye lehet beszédprobléma.

Hipotónia oka

A hipotónia (túl gyenge izomtónus) oka többféle lehet:

- szülés során fellépő oxigénhiányos állapot,

- anyagcsere betegségek,

- agysérülés,

- Down-szindróma,

- Prader-Willy-szindróma, stb.

- Az izom és idegvégződések megebetegedései

Ha túlságosan feszült az izomzat, akkor hipertóniáról (spasticitás) van szó.

Az izomzat merev, kemény, rugalmatlan. A baba ilyen esetben sem szeret mozogni, mert az izomműködése olyan, mintha ellenállásba ütközne. Álló helyzetben a váll felhúzott, előrefordult, merev a törzs és a hasfal, az izom-ínkontúrok erősen kirajzolódnak. A nyak és a váll „összenőtt” benyomást kelt. Egyensúlyproblémák és beszédproblémák ebben az esetben is jellemzőek.

Hipotónia kezelése

A kezelés feltétele mindkét esetben a pontos diagnózis felállítása, melyben legfontosabb a gyermek neurológiai vizsgálata.

Minél korábban elkezdett habilitációval, neurohabilitációval sokkal jobb eredményt lehet elérni, mert csecsemőkorban az agy és az izomzat is könnyebben alakítható. A korai fejlesztő központoknál lehet jelentkezni és segítséget kérni, amennyiben a csecsemő mozgásában, fejlődésében bármi szokatlant tapasztalunk.

A szakember segítsége mellett, segédeszközként otthon is alkalmazható a Pocifix babapárna, mellyel az oldalra gurulást, a nyaki izmokat, a hason fekvéskor használatos izmokat is lehet erősíteni.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése