Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. január 31., kedd

A VÁLÁS MARADANDÓ TRAUMA

A válás maradandó trauma

Az elvált szülők gyermekei egy egész életen át szenvedhetnek a következményektől.

-Felnőttként is bizonytalanok, állandóan attól tartanak, hogy összeomlik az életük, sőt a szerelmi életük is megsínyli a válást.

-Az erre vonatkozó beszámolót Franciaországban nemrég hozták nyilvánosságra, azután, hogy a válás gyerekekre gyakorolt hatása tabutéma lett az országban

-Az általánosan elfogadott nézet ugyanis az, hogy nem szabad lelkiismeretfurdalást kelteni a szülőkben; ha ők jól vannak, akkor a gyerekük is jól lesz.

A szakértők szerint ez azonban korántsem ilyen egyszerű.

A válás ugyanis maradandó, akár egy életen át tartó sebet okoz a gyermekekben, akik felnőttként is nyögik majd ennek következményeit. Az elvált szülők gyermekei nem csak lelkileg sínylik meg a válást, a későbbi karrierjükre is hatással lehet: az instabil családi helyzet miatt hamarabb álltak munkába, 41%-uk pedig önbizalomhiánnyal küzd.

Az ismert francia író, Alexandre Jardin éppen emiatt komolyan kritizálta a társadalmat: szerinte mindenki hazudik, aki azt állítja, hogy a válás nem nagy ügy.

Hozzátette: a régi normákat elvető generáció legnagyobb bűne, hogy nem veszi észre a gyermeki szenvedést, és azzal próbálja csillapítani bűntudatát, hogy elhiteti magával, valójában így boldog.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése