Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. január 31., kedd

MIKOR MONDJUNK NEM-ET GYERMEKÜNKNEK

Mikor mondjunk nemet a gyereknek?

“Akinek útjából minden akadályt elvesznek, az önmagában szokott elbotlani.”
- dr. Gyökössy Endre

A szülő nevelési feladatai közé tartozik, hogy felnyissa a gyermek szemét mások szükségleteire és jogaira is. A való életre készül fel az a gyerek, aki úgy nő fel, hogy természetes számára: a várakozás, sőt a beteljesületlen vágyak is hozzátartoznak az életünkhöz. Nincs automatikusan jogunk bizonyos dolgokhoz.

Ne foszd meg gyermekeidet ezektől a tapasztalatoktól!

Mondj NEMet mindannyiszor, amikor

  • olyasmit kíván, ami árt neki (testileg, vagy lelkileg káros a dolog, vagy a mennyisége),
  • olyasmit kíván, ami árt másoknak – amivel mások szükségleteit, vagy jogait csorbítja (pl. a tiédet, vagy a testvéréét),
  • bármit nyafogva, hisztizve, erőszakosan, vagy tiszteletlenül követel.

Kicsik számára is könnyen érthető családi szabályok:

  • Ami valakinek nem jó, az senkinek sem jó.
  • Nem nyafogunk.
  • Bármit kérhetek, de Apa és Anya dönt.

Mellette állj, ne ellene – légy megértő, de határozott!

Természetes, ha egy gyermek frusztrált lesz és haragosan reagál, amikor korlátokba ütközik. Gyermeked meg is fogja próbálni újból és újból, hogy kikerülje a korlátokat, tágítson a határokon.

-Időnként komolyan fájdalmas lehet a gyermek számára, ha egy vágya nem teljesül. --Legyünk megértéssel iránta, és fejezzük is ki! Lehet egyidejűleg következetesen tartani magunkat egy szükséges korláthoz, és a gyermeknek mégis kifejezni, hogy megértjük: nem egyszerű feladnia ezt a kívánságát.

Ez megkönnyíti a gyermek számára a szóban forgó korlát, határ elfogadását, és azt is, hogy ne úgy érezze, te állsz a boldogsága útjába. A szülők legyenek képesek arra, hogy elfogadják a tiltakozást, megértik a gyermeket, és ha indokolt, mégis ragaszkodnak álláspontjukhoz.

Ne bíztasd a nyafogást! Ebben légy MINDIG következetes!

Néha nem is a kívánsággal van a baj, hanem azzal a stílussal, hozzáállással, ahogy ezt a gyerek kifejezésre juttatja.

Soha, egyetlen egyszer sem engedj a nyafogó, hisztis, erőszakos, vagy tiszteletlen kérlelésnek! Ha a gyerek hisztizni kezd, és a szülők engednek: arra következtet, hogy ez az a mód, ahogy akaratát keresztülviheti. Veszélyes tapasztalatokat szerez a gyerekünk, ha állítunk fel ugyan korlátokat, határokat, de azokat nem juttatjuk érvényre.

Tanítsd meg neki, milyen módon tud hatni rád!

Tanítsd meg a gyerekeidnek, hogy milyen kulturált (nem nyafogó, nem hisztis, nem tiszteletlen, vagy dühös) módon kérhetnek tőled dolgokat!

Mutasd meg, hogy ugyanazt a kívánságot hogy lehet úgy előadni, hogy elgondolkozz a teljesítésén.

Éreztesd velük, hogy tényleg figyelsz rájuk.

Semmilyen ötletükön, képtelenségükön nem háborodsz fel, nem tekinted nevetségesnek; neked minden érzésük fontos, minden kívánságukat mérlegeled. Ugyanakkor te vagy a felnőtt, aki meghozza a döntéseket, és a kívánságok közül azok fognak teljesülni, amik szerinted nem ártanak.

Ha ezt már értik, és alkalmazzák, ha úgy kérnek, ahogy tanítottad nekik, lehetsz néha rugalmas! Tisztelettudó stílusban, kulturált (nem siránkozó, vagy dühöngő) érveléssel hagyd magad néha meggyőzni, és olykor változtass eredeti véleményeden. Hadd tapasztalja a gyereked, mi az elfogadható, hatásos módja annak, hogy hasson rád!

Bíztasd a kulturált hangú kérést, értékeld az érvelést!

Akkor is dicsérd meg a kérés módját, értékeld az okos, ügyes érvelést, ha a kívánságát mégsem teljesítheted! Magyarázd el (a korának megfelelő szinten), miért nem teszed meg, amit kíván. A nem teljesíthető kívánság így nem vezet köztetek személyes összetűzésre! Alkalom nyílhat arra is, hogy közösen kitaláljátok a minden érintettnek megfelelő alternatívát.

Tud szívből örülni a gyermeked?

-Elkényeztetett gyerekek igen hangosan és nyomatékosan közlik a kívánságaikat. Azt hihetné az ember, hogy életük boldogsága függ egy-egy vágyuk teljesülésétől. Amikor azonban megkapják, amit annyira meg akartak szerezni, elégedettségük csak rövid ideig tart.

-Az ajándékot úgy veszik át, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne, hogy ők azt megkapták, sokszor az öröm, a hála legkisebb jelét sem mutatva. Egész hozzáállásukon érződik: ez jár nekem.

Nem magától alakul ki, hanem rajtunk, szülőkön múlik, szerepelnek-e gyerekeink szótárában az olyan szavak, mint “köszönöm”, “kérem” vagy “nagyon sajnálom”.

Minden boldog ember hálás

Azért is kell néha korlátokat szabnunk, hogy megelőzzük, vagy kioltsuk a követelődző lelkületet, és megerősítsük a hálás, értékelni tudó hozzáállást: az őszinte, belülről fakadó öröm képességét!

Ha olyan gyerekeket akarsz, akik sokat örülnek, legtöbbször elégedettek, és csak ritkán sajnálják magukat, tegyél róla, hogy pici korukban elsorvadjon bennük az önzés, meg az irigység, és helyette gyökeret verjen szívükben a hála!

Gyomláld ki a követelődző nyafogást, tanítsd tekintettel lenni másokra, és amikor indokolt, bátran mondj nemet!

elkényeztetés, hiszti, nyafogás, szülői tekintély, döntés, megértés

http://www.bibliai.com

#1 Dr.BauerBela

1 megjegyzés: