Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. február 23., csütörtök

EGYSZERÜ FŐZELÉKEK

Egyszerü főzelékek



1. Tökfőzelék

A tököt megtisztítjuk, a magokat eltávoltjuk és lereszeljük. A létől kicsavarjuk és egy edényben feltesszük dinsztelődni. Puhára pároljuk, miközben többször megkeverjük, nehogy lesüljön. Annyi tejjel öntjük fel, hogy éppen csak ellepje. Csak sóval ízesítjük. Egy vöröshagymát lereszelünk és olajon megdinszteljük, majd 1-2 kanál liszttel rántást készítünk. Piros töröttpaprikát teszünk bele. A főzeléket besűrűsítjük vele. Amikor kész ízlés szerint ecetet öntünk bele.

2. Rizi-bizi

1 kisebb fej vöröshagymát megtisztítunk és lereszeljük. 2 evőkanál olajon megpároljuk és hozzáöntjük a megmosott és lecsepegtetett rizst. 2 percig kevergetjük, majd dupla annyi vízzel felöntjük, mint amennyi a rizs volt. Megsózzuk. Amikor felforrt, akkor levesszük a tűzről és egy konyharuhával letakarjuk. Meg fog duzzadni és nem ég le!

Kis olajon a borsót megpároljuk, néha egy kis vizet öntünk alá, hogy ne süljön le. Sózzuk és egy kis borsot teszünk bele. Amikor puhára párolódott, akkor a megduzzadt rizshez öntjük és összekeverjük.

Készíthetjük borsókonzervvel is, de a levét ne adjuk hozzá.

3. Zöldbab főzelék

A zöldbabot megtisztítjuk és 1-2 cm darabokra vágjuk. Kis olajban megdinszteljük, néha kis vizet öntünk alá, nehogy lesüljön. 1 evőkanál darált zöldséget (lásd a befőzésnél!) vagy vegetát adunk hozzá. Fedő alatt puhára pároljuk. Akkor vízzel felöntjük, ízlés szerint sót, borsot, vegetát, kis cukrot adunk hozzá. Fokhagymás rántást készítünk és egy kis kanál pirospaprikát teszünk bele. Berántjuk és ízlés szerint kis tejfölt adhatunk hozzá. Tálalás előtt aki szereti pici ecetet önthet bele.

4. Spenót

A spenót leveleket jól megmossuk és forrásban lévő vízbe dobjuk. 1-2 percig benne hagyjuk, majd apróra vágjuk vagy ledaráljuk. Fokhagymás rántást készítünk és tejjel felengedjük. Amikor felforrt beletesszük az összevásott spenótot (lehet mángoldot - blitva is), ízlés szerint sózzuk, aki szereti kis cukrot is tehet bele. Amikor felforrt, kész a főzelékünk.

5. Krumplifőzelék

A krumplit meghámozzuk, megmossuk és apró kockákra vágjuk. Annyi vízben tesszük fel főni, hogy éppen csak ellepje. Egy evőkanál darált zöldséget teszünk bele, vagy vegetát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Fokhagymás rántást készítünk és 1 kiskanál pirospaprikát teszünk bele. Amikor a krumpli puhára főtt, akkor berántjuk.

6. Sárgaborsó főzelék

Fél kiló hántolt száritott sárgaborsót leáztatunk vizbe 2-3 órára. Utánna annyi vizben tesszük fel főni, hogy éppen ellepje (néha kell utánaönteni, ha elfő a leve). Vigyázzunk, mert könnyen kifut! Amikor már megfőtt, akkor sóval izesitjük. Vöröshagymás, pirospaprikás rántást teszünk rá.

Ehhez a főzelékhez valami fűszeresebb dolog illik, pl.sült kolbász, fasirt, stb.

7. Kelkáposzta fözelék

A kelkáposztát megmossuk és nagyobb cikkekre vágjuk. Forrásban lévő vízbe dobjuk és pár percig főzzük. A levét le kell önteni, majd annyi hideg vizet öntünk rá, hogy ellepje.

Krumplit megtisztítjuk, megmossuk és 1-2 cm-es kockákra vágjuk. Beletesszük a kelkáposztához. Sót és keménymagot használunk a fűszerezéshez. Addig fözzük, míg a krumpli megfő, majd fokhagymás-pirospaprikás rántást készítünk és berántjuk. Besűrűsödik és kész a főzelékünk.

8. Szárazbab fözelék

A szárazbabot megmossuk és egy éjszakára hideg vízben leáztatjuk.

Másnap annyi vízben tesszük fel főni, hogy éppen csak ellepje. Adunk hozzá a ledarált zöldségfélékből (lásd a Befőzésnél!) egy evőkanállal és ízlés szerint sót, borsot és 1 babérlevelet. Amikor puhára főtt, akkor fokhagymás-pirospaprikás rántással berántjuk.

9. Paradicsomos káposzta

A káposztát laskára vágjuk és forró, sós vízben puhára főzzük.

Rántást készítünk és paradicsomlével felöntjük. Ha sűrű, akkor kis vízzel hígítjuk. Sózzuk, borsozzuk, egy kis cukrot is teszünk bele. Hozzáadjuk a leszűrt káposztát és amikor felforrt, fogyaszthatjuk is

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése