Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. február 21., kedd

KÁSADAGANAT-ZSIRDAGANAT

Kásadaganat-Zsirdaganat

A kásadaganat, orvosi nevén atheroma közvetlenül a bőr alatt; leggyakrabban az arcon, de főleg a hajas fejbőrön előforduló, 1-2 cm-től akár több cm-es nagyságot elérő, tömött, fájdalmatlan, tokos daganat, mely kötőszövetes burokból (tokból) és kásaszerű, szürkésfehér vagy sárgás tartalomból áll.

- A kásadaganat úgy keletkezik, hogy a bőr faggyúmirigyeinek kivezető csövét a termelődő faggyú elzárja, miközben a mirigy tovább is termeli a faggyút, mely fokozatosan a mirigyet egyre nagyobb tömlővé tágítja és fokozatosan növekedve eléri az előbb említett nagyságot. Néha vérkeringési zavarok és bakteriális fertőződés miatt begyulladhat a különben jóindulatú daganat.

A zsírcsomó, orvosi nevén lipoma, a bőr alatt található, fájdalmatlan, puha tapintású, mozgatható csomó az egyik legelterjedtebb bőr problémák egyike. Többnyire a karokon, lábakon és a törzsön alakul ki, de előfordulhat a nyakon, a fejen, az arcon is.

Általában a 40 és 60 év közötti személyeket érinti, nőkön kisebb százalékban fordul elő, mint a férfiaknál.

-A legtöbb lipoma öt centiméternél kisebb, viszont szélsőséges esetekben ennél nagyobbra is megnőhet.

- Ez esetben tanácsos orvoshoz fordulni, mert bár a zsírcsomó még nagy méreteket öltve is fájdalommentes, számos egyéb kényelmetlenséghez vezethet (pl. az arcon).

- A zsírsejtek alkotta csomó többnyire ártalmatlan, ha nem okoz semmilyen kényelmetlenséget, esztétikai problémát.

http://www.alfa-med.hu

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése