Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. február 1., szerda

GYOMORHURUT

Gyomorhurut

A leggyakoribb betegségek egyike. Azon sokféle attentatum mellett, amelynek gyomrunk napról-napra ki van téve, a hajlandóság a Gy.-ra igen nagy, s lehet mondani, általános.

A Gy. lehet hevenyés és idült.

Az első többnyire önálló betegség s életrendi hibák következése; részint tulságos mennyiség, részint ártalmas anyagok hozzák létre, ezek között első helyen kell megemlítenünk a szeszes italok mértéktelen élvezetét is.

Az ember iz-érzése nem áll szoros kapcsolatban gyomrának képességével, sőt gyakorta drágán fizeti meg gyomrunk, ami inyünknek kedvére volt. De nemcsak az ételek és italok tulságos volta, vagy hibás alkata vezethet Gy.-ra, hanem más káros tényezők is, amilyenek

-a helytelen étkezési idő,

- a tulságosan gyakori, vagy ritka étkezés,

-hiányos megrágása az ételeknek (mohó falás), ami rossz fogu, vagy fogatlan egyéneknél észlelhető.

-Az ételek s italok helytelen hőmérséke, főleg nagyobb mennyiségeknél, sőt a tulságos folyadékivás evésközben is okozhat Gy.-ot.

- A szeszes italok főleg az üres gyomorra veszedelmesek, egyes egyéneknél a dohányzás ártalmas az emésztésre, mig másoknál elősegíti a gyomor működését.

- Evés után célszerü a pihenés, káros azonban a mély álom - igy vacsora után való rögtön lefekvés is - mert az álom alatt az emésztés nem megy oly könnyen, mint ébrenlétkor.

-Heves kedélyi izgalom is okozhat Gy.-ot

-végre a lázas és nem lázas betegségek egész sorozata járhat Gy.-tal.

A heveny Gy.-nál a gyomor nyálkahártyája duzzadt, élénk piros, helyenként kisebb-nagyobb vérömlésekkel, rajta tapadó nyálka ül;

-az idült Gy.-nál a nyálkahártya sorvadásnak indul, palaszürke lesz, sőt a nyálkahártya alatt levő kötőszövet is megvékonyodik, az izomréteg pedig elveszti rugalmasságát, aminek következtében gyomortágulás támadhat.

Górcsővel az emésztőnedv-készítő mirigyek sorvadása is kimutatható.

A Gy.-tünetei

főleg az emésztés hibás voltából (dyspepsia) erednek, s különbözők a hevenyés és idült esetekben.

-Az első alaknál kellemetlen szájiz, gyakori felböfögés, amely savanyu szagu gázokat, sőt néha ételdarabkákat is távolít el a gyomorból, vannak jelen; a nyelv vastag lepedékkel bevont. A gyomortájék fájdalmas lesz s ha az izgatottság igen nagy, hányás áll be, mellyel eleinte a gyomortartalom ürül ki, később pedig a bélből a hányási mozgások alatt a gyomorba átfolyt epe.

Ha a gyomor nem ürül ki teljesen, ugy tartalma átmegy a belekbe s gyakran bélhurutot is idéz elő.

Ezen helyi tüneteken kivül általánosak is mutatkoznak: heves főfájás, néha láz amely 39-40 °-ig emelkedhetik, levertség. Az ilyen heves alakok, amelyek hasmenéssel egybekötve, főleg nyáron éretlen gyümölcs evése, vagy megfázás után gyakran epidemiaszerüen támadnak, képezik a nyári kolerát.

Az idült Gy. lassan kezdődik, legenyhébb alakjaiban csupán az emésztést kisérő kellemetlenségekben, gyomornyomás-, felböfögés-, gyomorégésben nyilvánul meg. ehhez csatlakozik időnkint hányás, - iszákosok reggel éhgyomorra hánynak - gyomorfájdalmak, székrekedés, étvágytalanság, szájbűz, kedvetlenség, levertség, beteges arcszin, lesoványodás, szédülés, szivdobogás, sőt pesszimizmusra hajló hangulat és hipokondria is.

Egy része az idült Gy.-os betegeknek nem veszti el étvágyát, sőt néha farkaséhségben szenved s nem tartva maga megfelelő diétát, nem is szabadul meg bajától, amely később súlyos zavarokat idéz elő.

Az idült Gy. csak ritkán vezet halálhoz, de hosszantartó, s visszaesésekre hajlandó betegség, amely megfelelő gyógyítása nélkül nem igen javul, s azáltal, hogy az illető rossz táplálkozása következtében elgyengül, más betegségekre hajlamosabbá is válik, s azoknak elviselésére kevesebb erővel rendelkezik.

A Gy. gyermekeknél, már azért is, mert rendesen bélhuruttal jár együtt, veszedelmesebb betegség, bár a csecsemők igen könnyen hánynak s igy az emésztési zavart okozó táplálékot gyorsan kiürítik.

Diagnózis

A Gy. megállapítása elég könnyü, főleg az akut alakoknál; az idültek összetéveszthetők étvágytalansággal járó kezdődő bajokkal, leggyakrabban kezdődő tüdőgümőkórral.

Gyógyítása

- részint a megbetegedett gyomor nyálkahártyát kivánja megjavítani,

-részint bizonyos kémiai anyagok által pótolni a gyomornedvben hiányzó alkatrészeket. Az egészen heveny Gy.-nál, ha a gyomor nem ürítette ki hányás által tartalmát, igen célszerü azt mesterségesen előidézni, v. hánytató szerek, vagy a garatnak erőművi izgatása által. Az esetleg fennmaradó gyakori hányásinger szódavizzel s apró jégdarabkák nyelésével csillapítható.

Közkedveltségnek örvend ilyenkor is a kettedszénsavas nátron (soda bicarbonica), amelynek hatása részint abban áll, hogy az erjedési savakat közömbösíti s igy azok az azok által okozott kellemetlenségeket enyhíti, részint pedig a nyálkát oldja, s igy a gyomrot mintegy tisztítja.

Hasonló célra savakat megkötő szerek: magnézia stb. is szolgálnak.

Nagy gond fordítandó az ételekre is, az első időben teljes tartózkodás ajánlatos, később tejjel, levessel kell kezdeni s a nehezebb emésztésü eledeleket hosszu ideig kerülnie kell a betegnek még felgyógyulása után is.

Az idült Gy.-nál mindenekelőtt a baj okát kell megszüntetni; iszákosok, tulságosan dohányzóknak teljesen le kell mondani ezen élvezetekről, tekintettel kell lenni az étkezési idők helyes megválasztására, a fogak használható állapotba tételére.

-A Gy. azon alakjainál, amelyekben az emésztési nedvek hiányosak, de amellett a nyálkahártya nem nagyobb fokban beteg, gyakran célt érünk a megfelelő szerekkel: tulságos gyomorsavnál alkáliák, sósav hiányánál higított sósav vannak javalva, sőt egyes esetekben a mesterséges pepszin is használ..

Egyes Gy.-okat a rossz szakácsnő tart fenn s ilyenkor a koszt változtatása a fürdőhelyen már magában felgyógyulás.

Ami az idült Gy.-nál az életrendet illeti, e tekintetben leghelyesebb utmutató minden beteg egyéni tapasztalata, - a hosszu gyakorlat megtanítja őket, mit ehetnek s mit kell kerülniök - bár nem mindig értékesítik a Gy.-osok e tapasztalataikat. Általánosságban mondhatni, hogy a sült husfélék, a főzelékek közül a purée-k, a rizs, továbbá a tejes ételek, felfujtak könnyü eledelek, mig a zsiros, füszeres, savanyu ételek s a puffasztó főzelékek, a friss kenyér bele, a cukrászsütemények nem Gy.-betegeknek valók.

________________________________________

http://www.kislexikon.hu

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése