Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. február 16., csütörtök

ÖRÖKÖLHETŐ-E AZ ALKOHOLIZMUS ??

Örökölhető-e az alkoholizmus?

Az alkoholizmus egy családban sokszor nemzedékeken keresztül húzódik. Ezért sokan akik ilyen családban nőnek fel, kérdezik, hogy ez egy örökletes betegség-e, és hogy ők idővel alkoholistává fognak-e válni?

Az alkoholista családban felnőtt gyermekeknél egy kicsit nagyobb a kockázata az alkohol-problémák megjelenésének, mint a többi gyereknél. Ez összefüggésben van három tényezővel:

1. Örökség: A tanulmányok kimutatták, hogy egyes személyeknél létezik az alkoholizmus kifejlődésére való hajlam. Mint ahogy mindannyiunknál létezik egy hajlam a különböző betegségekre. Az alkoholista gyerekeinek tudatában kell lenniük annak, hogy nagyobb az esélyük az alkoholizmus kialakulására. Az is ismert, hogy bizonyos személyiségjegyek amelyek bizonyos mértékig örököltek, befolyásolhatják a függőség kialakulásának a kockázatát. Az emberek akik gyakran aggódnak, akik keresik az izgalmakat az életben, a zárkózott személyek, sűrűbben válnak alkoholistává.

2. A környezet hatása: Nem lehet elhanyagolni a megállapítást, hogy az alkoholizmus gyakran előfordul azokban a családokban, ahol az egyik tag alkoholista, és gyakran nemzedékről nemzedékre száll, legalább az egyik tagnál.

3. A vizsgálatok kimutatták, hogy az alkoholista családok gyermekeinek 73%-ának problémája van az ivással és a viselkedéssel. A magyarázat erre a helyzetre abban a jelenségben rejlik, hogy a gyermekek utánozzák a szülők viselkedési stílusát, ami ezekben a családokban gyakran vezet az alkoholizmus megjelenéséhez és kialakulásához.

4. Az alkoholista házában uralkodó légkör általában rettenetes, a család pedig gyakorlatilag szétbomlott. Nem csak hogy nincsenek meleg érzelmek és nincs pozitív nevelő légkör, hanem még negatívan is hat a gyerekekre, jövőbeli pszihikai rokkantakat képezve belőlük. Amikor később, az életük során belekerülnek az első komolyabb helyzetbe, átveszik az édesapjuk viselkedési módját és belekerülnek az alkoholizmusba.
Az alkoholtól való függőség fejlődésére és kialakulására fontos szerepe van az életstílusnak is, valamint az alkoholtartalmú italok ivásának a kulturális jellemzői és szokásai. A környezet amelyben az ember él és dolgozik, a stressz amelynek ki van téve, és a rendelkezésre álló alkoholtartalmú italok is befolyásolják megnövekedett veszélyt az alkoholizmus megjelenésére.

5. Szokások: Ha a szülők sokat isznak, akkor a gyerekek elsajátíthatják azt a szokást, hogy mindig és mindenütt van alkohol. Az illető személy átveheti a szokást a túlzott ivásra a szüleitől, még akkor is ha nem is gondol rá.

Tanács

Az embereknek akik olyan családban születtek amelynek kórtörténete van az alkoholizmusban, tisztában kell lenniük néhány ténnyel, amelyek segítséget fognak nekik nyújtani abban, hogy ne váljanak alkoholistává.

Az alkoholista család minden tagjának kerülnie kell az alkohol fogyasztását fiatal korban (gyermekkorban), mert az ilyen ivás biztosan vezet az alkoholizmusba.

Ha ez a személy a nagykorúság elérése után válik az alkoholtartalmú italok mérsékelt fogyasztójává, ügyelnie kell arra, hogy ne váljon túlzott fogyasztóvá. Mert a mérsékelttől a túlzottig csak egy lépés van.

És végül

Tehát, az alkoholizmus nem öröklődik. Nem lehet mondani, hogy csak a genetika felelős azért, hogy valaki alkoholista lesz-e, vagy nem.

Jegyezzen meg egyet - a kockázat nem előre meghatározott és nem kulcsfontosságú. Nem azt jelenti, hogy az alkoholista szülő gyermekéből biztosan a későbbi életévekben alkoholista lesz. Némely ember alkoholistává válik habár senki a családban nem iszik vagy nem ivott.

A másik fontos dolog amit meg kell jegyezni az, hogy habár a gének fontos szerepet játszanak az alkoholfüggőség kialakulásában, ez az illető személy belső képességeitől és erejétől függ, ami meghatározza, hogy az egyén alkoholista lesz-e, vagy nem.

http://www.alkoholizam.com

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése