Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. február 1., szerda

A GYERMEKKORI INKONTINENCIA OKAI

A gyermekkori inkontinencia okai

A gyermekkori inkontinencia leggyakoribb formája az éjszakai ágybavizelés, ez az 5-7 évesek csupán 2-4%-ánál jár együtt nappali bepisiléssel. A gyermekkori inkontinencia hátterében a leggyakrabban az alábbi okok állnak:

Fejlődési okok

Hólyagürítéskor az agyból érkező teltségérzésre válaszul az izmok megnyílnak és összehúzódnak. Ha ez az idegrendszer és izmok közötti koordináció lassan fejlődik ki, a hólyag megtelődhet azelőtt, hogy a gyermek agya ezt észlelné. Előfordulhat, hogy a (záró)izom túl gyenge.

A gyermekek általában mélyebben alszanak a felnőtteknél, és hosszabb ideig tart teljesen felébredniük. Ez egyes esetekben azt jelenti, hogy nem érzékelik a hólyagürítésre figyelmeztető jelet, vagy nem tudnak időben felkelni.

Éjjel szervezetünk nagyobb mennyiségben termeli a vizelet visszatartási hormont (anti-diuretikus hormon, ADH). Ez lassítja a vizelettermelést, ezáltal csökkenti a vizelési ingert. Ha ez valamilyen oknál fogva kiesik, a hólyag túltöltődhet.

A fenti állapotok nagy része idővel magától megoldódik. Sokszor a szorongást állítják be a gyermekkori inkontinencia okaként, de ezt csekély tudományos bizonyíték támasztja alá. Ha a gyermek szorongó típus, fontos a szorongás okát kideríteni, és érzékenyen kezelni.

Egészségügyi okok

A gyermekkori inkontinencia lehet egy betegség vagy mozgássérültség következménye is.

Előfordulhat, hogy agyi bénulás, nyitott gerinc, agysérülés vagy idegkárosodás esetében a hólyagürítést jelző agyi inger fogadásának képessége fizikailag károsodik. Alkalmanként visszatérő húgyúti fertőzések vagy a húgyutak kisebb eltérése is okozhat inkontinenciát.

Örökletesség

Az inkontinencia örökletes probléma is lehet, amelynek előfordulása akár több generáción keresztül is megfigyelhető. Általában elmondható, ha egy gyermek egyik szülője ágyba vizelt, akkor 40%-os eséllyel, mindkét szülő esetén pedig 70%-os eséllyel nála is kialakul a probléma.

Nappali bevizelés

Ha nem áll a hátterében húgyúti fertőzés vagy anatómiai eltérés, a nappali bevizelést általában hólyagtúlműködés vagy ritka ürítés okozhatja.

Hólyagtúlműködés

A húgycsövet körülvevő izmok feladata megakadályozni, hogy a vizelet kiürüljön. Hólyagtúlműködés esetén ezek az izmok akaratlagos vizelési inger nélkül is összehúzódnak és kiengedik a vizeletet. Ez gyakran húgyúti fertőzés következményeként fordul elő, és lányoknál gyakoribb.

Ritka vizeletürítés

Néhány gyerek húzza-halasztja a pisilést, vagy azért, mert nem szeretik a közösségi toaletteket használni, vagy mert nem szeretnének valamiről lemaradni, ezért nem foglalkoznak az ingerrel. Ez a hólyag túltelődéséhez és véletlenszerű bevizeléshez vezethet. Ezt is okozhatja húgyúti fertőzés.

Funkcionális inkontinencia gyermekekben

Ilyenkor a gyermek fizikailag képtelen eljutni a WC-hez.

-Ezt okozhatja mozgászavar vagy rokkantság.

-Az utóbbi esetben előfordulhat mind széklet-, mind vizelet-inkontinencia is.

- Ha gyermeke egyedül is el tud jutni a WC-re, de ez időbe kerül, tegye a toaletthez vezető utat könnyen járhatóvá, és győződjön meg arról, hogy a gyermek könnyen le tudja venni a ruháját.

-A legfontosabb dolog azonban, hogy olyan nadrágpelenkát viseljen, ami szárazon tartja és kényelmes viselet. Ez csökkenti a bőrirritáció és -fertőzés kockázatát, ami leggyakrabban azokat az embereket veszélyezteti, akik hoszzú ideig ülnek vagy fekszenek.

http://www.tena.hu

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése