Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. február 3., péntek

NEUROVEGETATIV DYSTONIA

Neurovegetatív dystonia

Sok esetben csak vegetatív dystoniának nevezik, vagy a régi neurasthenia (idegesség) elnevezést használják, a másság és egy bizonyos tünetegyüttes megjelölésére.

A vegetatív dystonia leggyakoribb tünetei:

-a szívdobogásérzés, szívtáji szorító érzés, nyugtalanság és szorongás, álmatlanság, szédülésérzés, fejfájás, nedves, jéghideg kezek, lábak.

- Egyes betegek egyszerre valamennyi panasztól, mások csak néhánytól szenvednek. -A tünetek hevességét igen különösképpen élik meg az egyes emberek, a panaszok mindig olyankor erősödnek, amikor az illető magát egyébként is betegnek érzi, vagy váratlanul valami rossz hatás éri.

-Kimondhatjuk tehát, hogy aki neurovegetatív dystoniában szenved, az mind testileg, mind lelkileg érintett.

Mi is tulajdonképpen a vegetatív dystonia?

Önmagában nem betegség, a tünetek okát a vegetatív idegrendszer kiegyensúlyozatlanságában kell keresnünk.

A vegetatív idegrendszer az életfolyamatok szabályozására szolgál. --Gondoskodik a légzés, az emésztés, a mirigynedvek kiválasztása és a vízháztartás egybehangolásáról.

-Vegetatív idegrendszerünket nem tudjuk akaratlagosan szabályozni és csak az említett tüneteket érezzük, ha valami nincs rendben.

-Az orvos alapos vizsgálattal sem talál organikus betegséget.

-Az ember ennek ellenére valóban betegnek érzi magát; betegségérzése gyakran kapcsolódik egy bizonyos szervhez (gyomor, szív) vagy a végtagokhoz.

Hogy létezik-e veleszületett vegetatív dystonia,

-vagy egy különös élmény, életmód (stressz) hatására alakul ki, ez eldöntetlen kérdés.

E terhes, félelmetes tünetek kezelésére is létezik-e gyógynövény?

Lehetséges a vegetatív idegrendszer túlzott reakciójának csillapítása anélkül, hogy erős gyógyszert szednénk.

Esetenként tanácsos a leghevesebb reakciót mutató szervek fokozott figyelembevétele (szív, gyomor).

- Gyakran mégis az használ a leginkább, ha az egész szervezetre próbálunk csillapítóan hatni.

Mivel a panaszok észlelése és az emiatt kialakult betegségtudat különböző, szükség lehet egy kevés kísérletezésre ahhoz, hogy mindenki megtalálja a jó receptet a maga számára.

Amennyiben a szív okozná a legtöbb gondot: szívdobogás, ritmuszavar, abban az esetben a macskagyökércseppek (naponta 3x30 csepp) vagy egy csésze macskagyökértea azonnali enyhülést hozhat.

Kérem, fogadja meg:

Ha szív- vagy gyomorbántalmai vannak, soha ne kezelje magát önállóan addig, amíg orvosa kétséget kizáróan meg nem állapítja, hogy nincs organikus betegsége.

- Minden esetben tájékoztassa orvosát, ha természetes szerekkel kívánja kúrálni magát.

A zaklatott szervezet nyugtatására, számos panasz egyidejű enyhítésére különösen alkalmasak a gyógyfürdők. Első helyen a levendulafürdő áll (elkészítését lásd korábban), vagy a levendulaolaj-fürdő, melyet gyógyszertárból szerezhetünk be.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesítik a szakember véleményét, tanácsát. Ezért az olvasottak alapján ne kísérletezzen az öngyógyítással! Ha egészségi állapotában kedvezőtlen változást észlel, forduljon orvoshoz! vitalitas.hu

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése