Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. február 2., csütörtök

A GYERMEKKORI CUKORBETEGSÉG 3 FŐ TÜNETE

A gyermekkori cukorbetegség 3 intő jele

A gyermekkori cukorbetegség hirtelen jelentkező, súlyos kór. Ismerd fel a jeleket, hogy időben orvoshoz vihesd a kicsit!

82

A gyermekkori cukorbetegség többnyire öt-hét éves kor körül jelentkezik. Fontos, hogy időben észrevedd a súlyos betegség előjeleit, hiszen a megfelelő kezeléssel a kór könnyen kordában tartható.

Ha segítesz gyermekednek, könnyen megtanulhatja, hogyan élhet inzulinnal is teljes életet, és a megfelelő diétával könnyebbé teheted számára a mindennapokat. Ismerd meg közelebbről a betegséget, hogy minél hamarabb felfigyelhess az intő jelekre, és orvoshoz fordulhass.

Egyes típusú diabétesz

A gyermekkori, úgynevezett egyes típusú cukorbetegség oka nem azonos a felnőttkori, általában negyven éves kor feletti diabéteszt kiváltó tényezőkkel. Tüneteik, lezajlásuk és kezelésük is eltérő. A fiatalkori betegség akkor jelentkezik, ha a cukor elégetését és felhasználását biztosító inzulin lényegesen kevesebb a kicsi szervezetében, mint amennyire szüksége lenne: a sejtek így táplálék nélkül maradnak, de miközben a szervezet éhezik, a cukor a vérben és a vizeletben halmozódik fel. A szervezet eközben zsírt éget, hogy a kalóriát biztosítsa, ennek köszönhető a fogyás, illetve a zsírégetés következményeként aceton szaporodik fel a szervezetben. Emiatt tűnik alkoholszagúnak a lehelet.

Intő jelek

Bár a cukorbetegséget nehéz felismerni, hiszen nem jár lázzal, torokfájással vagy más egyértelmű tünettel, ha bizonyos jeleket észlelsz gyermekeden, érdemes gyanakodnod.

Erős szomjúságérzet

Ha a gyerek nagyon sok folyadékot fogyaszt, függetlenül attól, hogy vízről vagy teáról van szó, lehet, hogy az áll a háttérben, hogy a megnövekedett vércukorszintnek köszönhetően többet kell pisilnie, hiszen, ha a cukor nem jut el a sejtekhez, a kiválasztószerveknek kell feldolgozniuk. A cukros üdítőktől amúgy is szomjas lesz a kicsi, hiszen azok nem csillapítják a szomjúságot, ha pedig mindemellett gyakran kell pisilnie, és bőséges a vizelete, figyeld meg, hogy egyéb jelek is utalnak-e cukorbetegségre!

Gyors, nagymértékű fogyás

Ha gyermeked gyorsan és sok kilótól megszabadul, pedig rendszeresen étkezik, érdemes orvoshoz vinned. A cukorbetegség egyik első jele lehet, ha a kicsi annak ellenére egyre soványabb, hogy a megszokottnál lényegesen többet eszik, mivel a magas vércukorszint miatt felgyorsul a vizeletürítés, ezzel pedig számos kalória is távozik a gyerek szervezetéből. Az is fogyáshoz vezet azonban, hogy a sejtek cukor hiányában a zsírszövetek elégetésével nyernek energiát, tehát a szervezet saját raktárkészletét kezdi feldolgozni.

Fáradékonyság

Ha azt veszed észre, hogy a gyerkőc fáradékony vagy gyenge, és ez nem a napi játék és a kimerültség miatt van, akkor ez is intő jelnek számít. Ha ugyanis a sejtek nem jutnak elegendő energiához, még a legenergikusabb csemete is fáradékony és kedvetlen lesz, amit a fogyás csak még tovább súlyosbíthat.

15 kincset értő tipp, ha beteg a gyerek15 dolog, amitől a gyerek megbetegszik9 ötletes alvássegítő szerkentyű 5000 forint alattA 15 leggyakoribb betegség gyerekkorbanVitamindús ételek gyerekeknekA gyerekek 15 legkedvesebb szórakozása15 tipp, hogy angyali gyerkőcöt nevelj15 alvássegítő tipp, ami biztosan beválik17 mesekönyv, amit imádnak a gyerkőcökMinden idők legszebb mesefilmjei

Veszélyes tünetek - azonnal cselekedj!
Ha figyelmen kívül hagyod a cukorbetegség első jeleit, netán más betegségnek tudod be, néhány hét után hányás, jelentős hasi fájdalom és kiszáradás jelentkezhet. Ha ezekkel a tünetekkel nem kerül orvoshoz gyermeked, gyorsan súlyosbodhat a helyzet, eszméletét veszítheti, bőre szárazzá, ajkai pirossá válnak, szaporán és mélyen lélegezhet. Ez az állapot azonnali kórházi kezelést igényel, ezért fontos tudnod és ismerned, hogy ez a tünetegyüttes mit is jelent valójában!

Mi történik az orvosnál?

Amennyiben hasonló tünetekkel viszed orvoshoz a kicsit, előbbi vérvétel és vizeletminta segítségével tudja megállapítani a diagnózist. Ha a laboreredmény alapján magasnak bizonyul a vércukorszint, és a vizeletben ürített cukor mennyisége is meghaladja a normálist, cukorbetegségről van szó. Ezt követően az orvos dönt a megfelelő kezelésről, mely az egyes típusú cukorbetegség esetében többnyire inzulinterápiával kiegészített diéta.

Hogyan kezelheted?

A cukorbeteg gyermek anyagcseréje inzulinnal, megfelelő étrenddel és testmozgással könnyen egyensúlyban tartható. A kicsi vércukorszintjét és vizeletét valószínűleg neked kell rendszeresen ellenőrizned, és az a legjobb, ha az inzulint is te adod be neki. 10-12 éves kor felett fokozatosan megtaníthatod arra, hogyan tudja egyedül ellenőrizni az állapotát, és lassan az injekció kezelését is elsajátíthatja.

A diéta is elengedhetetlen

Az inzulinterápia mellett azonban feltétlenül szükség van diétára is. Iktasd ki gyermeked étrendjéből a gyorsan felszívódó, tiszta cukrokat, mint amilyen a cukorka, a répa- és a nádcukor, a lekvár, a méz, az üdítőitalok és az egyéb édességek. Szénhidrátot, vagyis lisztet, burgonyát és rizst ehet a gyerek, azonban fontos, hogy ne fogyasszon többet, mint amennyit az orvos megenged.

Kerüld a zsírt és a zsíros húsokat, főzz inkább növényi olajokkal, és állj át a sovány szárnyasokra, illetve a halra.

A rostban gazdag ételek, a teljes értékű gabonából készült kenyér, a hántolatlan rizs, a hüvelyesek és a gyümölcsök bármikor felkerülhetnek az asztalra.

Fontos, hogy a cukorbetegség mellett is hozzájusson gyermeked minden tápanyaghoz, amire a fejlődő szervezetnek szüksége van! Ha nem tudod, hogyan alakítsd ki megfelelően az étrendjét, kérd dietetikus segítségét!

http://www.femina.hu

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése