Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. február 9., csütörtök

A HEREZACSKÓ ÉS A HERÉK EGYÉBB RENDELLENESSÉGEI


Herezacskó és a herék egyéb rendellenességei

herezacskó, heregyulladás, mellékheregyulladás

A mellékhere- és heregyulladás (epididymo-orchitis). Lehet hólyagfertőzés, nem-specifikus húgycsőgyulladás, kankó (gonorrhoea), prosztataműtét vagy valamely eszközös beavatkozás, mint húgycső-katéterezés szövődménye.

A here duzzadttá, fájdalmassá válik, és meleg lehet. A herezacskóban általában folyadék jelenik meg. A beteg esetleg belázasodik. A kezelés általában valamely antibiotikum szedése, ágynyugalom, a herezacskóra helyezett jegelés és a herezacskó alátámasztása. Paracetamol vagy más fájdalomcsillapító szükséges lehet. Esetenként tályog (gennygyülem, abszcesszus) alakul ki, ami lágy duzzanatként tapintható a herezacskóban. Általában magától megnyílik, de esetenként sebészi folyadék-elvezetésre (punkcióra) van szükség.

A mumpsz vírus okozta fertőzés, általában gyermekek betegsége, ha a mumpszot felnőtt kapja el, akkor a heréi is begyulladhatnak. A betegség fájdalmas duzzanatot okoz, ami maradandóan károsíthatja a herék spermiumtermelő képességét.

A vízsérv (hidrokele) folyadékgyülem a heréket fedő hártya alatt, ami az egyik here lágy duzzanatát okozza. Az állapot jelen lehet már születéskor, vagy kifejlődhet később az élet során. A hidrokele gyakran fájdalmatlan, de lehet olyan nagy, hogy a kellemetlenség megszüntetésére esetleg sebészi eltávolítás ajánlott.

A hematokele vérgyülem, ami általában a herét ért sérülést követően alakul ki. Néha kezelés nélkül felszívódik a vér, de nagy hematokelék gyakran sebészi eltávolítást tesznek szükségessé.

A spermatokele spermiumokat tartalmazó folya-dékgyülem, ami a mellékhere közelében helyezkedik el. A naggyá, vagy zavaróvá váló spermatokelét műtéttel távolítják el.

A varikokele megnyúlt, megvastagodott, hernyószerű vénák tömege a herezacskóban, olyanok, mint a visszértágulat. A varikokele általában a herezacskó bal oldalán fordul elő, és olyan tapintatú, mint egy zacskó hernyó. Az elváltozás feltűnő, mikor a férfi áll, de mikor lefekszik, általában eltűnik, mert csökken a megnagyobbodott vénákban folyó vér nyomása. A varikokelét sebészileg korrigálhatják, ha emiatt a herezacskó kényelmetlen feszítő érzést okoz, vagy ha rontja a megtermékenyítő képességet.

http://www.informed.hu

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése