Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. február 29., szerda

-A TUDATOS CSALÁDTERVEZÉS FŐBB PONTJAI


A tudatos családtervezés főbb pontjai
Weboldalamon számos információ található a gyermekvállalással, terhességgel, szüléssel kapcsolatban és mely adatok főként újdonsült szülőknek ajánlom. Szeretném erősíteni a már tudósok által is elismert nézetet, mely szerint a terveken alapuló, tudatos utódnemzés optimális esetben a pubertás kortól egészen a menopeuzáig- olyan tudatos gyermekvállalást jelent, mely magában foglalja a gyermektervezéssel kapcsolatos rövidebb-hosszabb távú elképzeléseket és rendszeres szakorvosi konzultációt.
- Vagyis családalapítási terveinket ajánlatos időről-időre átbeszélni nőgyógyászunkkal, mert ez segíthet a nem kívánt terhesség elkerülésében, a termékenység megőrzésében és a családalapításhoz elengedhetetlenül szükséges, megfelelő egészségügyi állapot elérésében.
-A családtervezés főbb pontjait felállító szakemberek szerint a megtervezett fogamzás kimenetele gyümölcsözőbb, mint a véletlenszerű másállapoté.
Íme a főbb pontok, amelyek betartásával tudatosan felkészülhetünk a fészekrakásra.
1. Fogamzást megelőző vizsgálat:
-A fogamzás előtt három-négy hónappal ajánlatos felkeresni nőgyógyászunkat, mert így elég idő jut arra, hogy szükséges esetén megkapjuk a rubeola és a bárányhimlő elleni oltásokat.
Amennyiben felnőtt korban már átestünk ezeken a betegségeken, az orvos ellenőrizni tudja a fennmaradt immunitást. ( Az oltási kiskönyvünket is érdemes elvinni magunkkal, és célszerű szüleinket kikérdezni, hogy mely betegségeken estünk és melyeken nem.)
-Tájékoztassuk az orvost, hogy milyen gyógyszereket szedünk, még akkor is, ha ezek recept nélkül kapható gyógyhatású készítmények.
-Készüljünk fel a családi anamnézisünkből (például, hogy van-e krónikus betegség a családban), hogy a nőgyógyász kérdéseire egyértelmű válaszokat tudjunk adni. Amennyiben öröklött betegség gyanúja merül fel genetikai vizsgálatra is sor kerülhet.
Bár nem szakorvosi rutin, de érdemes kérni egy toxoplazma vizsgálatot is, mely alapján kiderült, hogy a leendő anyuka átesett-e már a Toxoplazma fertőzésen, ezt a vírust cicák hordozzák, de azok is összeszedhetik akik sokat dolgoznak földdel, vagy nem rendesen megmosott gyümölcsöt ettek.
-A tájékoztató beszélgetés után a nőgyógyász szakorvos rutin ellenőrző vizsgálatokat végez: hüvelyváladék mintát vesz, megvizsgálja az emlők állapotát, vér és vizeletvizsgálatra küld, vagyis alapos procedúra során próbálja felmérni a fogamzásra készülő páciens egészségi állapotát.
-Felhívja a figyelmet a dohányzás és az alkoholfogyasztás veszélyeire, elvégzi a rákszűrést, felvilágosít az ideális testsúly fontosságáról, érdeklődik a családi körülményekről és az életvitel minőségéről. Amennyiben rendszeresen járunk rutinvizsgálatokra, nincs szükség effajta speciális, fogamzást megelőző kontrollvizsgálatokra.
-Érdemes a fogamzás megelőző fél évben akár egy méregtelenítő kúrát is elvégezni.
A cél, hogy a lehető legegészségesebben álljunk készen az új élet befogadására és kihordására.
2. Megfelelő mennyiségű folsavbevitel
-A folsav fogyasztása a közegészségügyben kiemelkedő fontosságú. Ha a családalapítás előtt, majd a korai terhesség időszakában minden nő folsavat szedne, az újszülöttkori fejlődési rendellenességek, mint a velőcső-záródási rendellenesség, nyitott hátgerinc 70 százaléka elkerülhető lenne.
3. A túlsúly leadása
-A kismama túlsúlya veszélyes lehet a terhességre nézve, emellett kétszeresére vagy akár háromszorosára is növelheti a születési rendellenességek kockázatát.
- Az elhízott kismamáknál gyakrabban fordul elő terhességi cukorbetegség, magas vérnyomás, koraszülés, császármetszés, és veszélyes vérrögök is gyakrabban keletkeznek.
-Az ideális testsúly elérése nemes cél, de erre inkább a terhesség előtt kerüljön sor. Ha már megfogant a baba, nem követhetjük a kalóriatáblázat előírásait súlyfeleslegünk leadása érdekében, mert ezzel veszélyeztetjük a csöppség fejlődését.
-Az ideális súly mellett legalább ennyire fontos a fittség is. Jó formában lévő kismamák rövidebb idő alatt hozzák világra gyermeküket, és jobban tolerálják a fájdalmat. De ez nem törvényszerű - egyes kismamák karcsúságok miatt nem tudják természetes úton világra hozni gyermeküket, és az enyhébb túlsúly ellenére is lehet pár óra alatt gyermeket a világra hozni.
Pontosabban úgy fejezném ki magam, hogy azon leendő anyukák, akik magasságukhoz képest 15-20 kg súlytöbblettel vagy annál többel rendelkeznek, fogyókúrázzanak még a terhesség előtt.
Sajnos tapasztalat, hogy sok nő, akik túlsúlyosak nehezebben vagy akár nem is esnek teherbe.
4. Egészségügyi állapotfelmérés
Az epilepsziával, asztmával, pajzsmirigyproblémával, magas vérnyomással, szívbetegséggel, cukorbetegséggel, esetleg depresszióval élő nőknek sem kell lemondaniuk a sikeresen kihordott terhességről.
Persze a siker esélyét nagymértékben növelheti, ha betegségüket rendszeresen kezeltetik és szinten tartják a várandósság előtt és alatt.
Egy krónikus betegségben szenvedő, kezeletlen kismama nagy kockázatot vállal terhességével. !!!
-A családban előforduló cukorbetegség, vagy túlsúly esetén érdemes szűrővizsgálatot elvégeztetni a családalapítás előtt, mivel a kutatók felmérése szerint emberek milliói szenvednek diagnosztizálatlan cukorbetegségben.
-De nem a diabétesz az egyetlen állapot, amely problémákat okozhat a családot tervező nők életében: a nem szabályozott magas vérnyomás ronthatja a magzat vérellátását, a kezeletlen asztma pedig az oxigén ellátását.
Előfordulhat, hogy az orvos a gyógyszer leváltását javasolja, vagy a dózis megváltoztatását írja elő azért, hogy csökkenjen a magzatot veszélyeztető kockázatok aránya. Pajzsmirigy-alulműködés esetén például tanácsos a gyógyszer dózisát már a magzati élet korai szakaszában beállítani, hogy biztosított legyen a magzat agyi fejlődése.
5. Dohányzás és az alkoholfogyasztás tilalma
Évente körülbelül 40000 baba vagyis minden századik újszülött születik valamilyen rendellenességgel a kismama alkoholfogyasztásának következtében - olvasható a Journal of the American Medical Association szaklap 2003-as tanulmányában.
Az ivászati „magzati alkoholszindrómába" sodorhatja a születendő babát, ez az arca deformáltságát, vagy egyéb fogyatékosságot okozhat, továbbá károsíthatja a központ idegrendszerét.
A szigorú tilalomnak leginkább az az oka, hogy egyelőre nincs meghúzható határvonala a magzatot károsító alkoholmennyiségnek. A tanulmány kutatói szerint az pedig tévhit, hogy a terhesség korai szakaszában az embrió és a magzat védett a külső behatások ellen - a magzat ugyanis az első 12 hétben is ki van téve az anya testében zajló folyamatoknak.
Ez a természetesen a dohányzás határait is szűkebbre szabja.
- Ha minden várandós nő elhagyná a cigarettát, 11 százalékkal csökkenne a halvaszületési arány, és 5 százalékkal esne vissza az újszülöttek elhalálozásának aránya is. á llítják a szakértők.
A cigizés megnehezíti a fogamzást, a terhesség alatti pöfékelés pedig megduplázhatja az alacsony súllyal született kisbabák számát, placenta rendellenességet és koraszülést okozhat, mivel a méhlepény szűri meg a káros anyagokat, így sokkal hamarabb érné el a méhlepény azt az érettségi szintet, mely beindíthatja a szülést.
A tanulmány szerint aggodalomra adhat okot, hogy a dohányzó kismamák újszülöttjei fejlődési rendellenességek tucatjainak vannak kitéve, ideértve a tanulási nehézségéket, a szellemi retardáltságot és az újszülött kori agysérülés megnövekedett kockázatát. Nem árt még a fogamzás előtt felhagyni a dohányzásról.
6. Elő élet
Habár erről sokan nem beszélnek, én azért szeretnék szót ejteni arról a problémáról is, hogy a fiatalok a pubertás korban nem megfelelően vannak felvilágosítva és az interneten is sok egymásnak ellentmondó információ van, így nem igazán jutnak megfelelő információhoz a tudatos és felelősségteljes élettel kapcsolatban.
-Az szülők soha nem világosítanak fel arról, hogyan éljen a fiatal hogy azzal később nehogy ártson a gyermeknek.
-Igaz a szervezet 9 évente újra írja magát, ettől eltekintve a fiatalkorban elkövetett hibák sokszor később köszönnek vissza.
-Napjainkban már sajnos elég korán akár 10 éves kortól is a fiatalok szexuális életet élnek, ami nagyon veszélyes, mert ilyenkor még lelkileg nem érettek meg a felelősségteljes szexre, és később eltorzult szexuális szokásokhoz vezethet.
-Sok esetben nemkívánt terhességek sora következik, melynek eredménye lehet a későbbiekben a meddőség.
- Egyes tesztek azt igazolják, hogy azon nők, akiknek volt terhesség megszakításuk az első három hónapban kifejezett rosszullétről, émelygésről és hányásról számolnak be.
- A korábbi abortuszok pedig hatással lehetnek a későbbi terhesség nem megfelelő megélésére - a magzat elutasítása, stb.
-A felelőtlen szexuális együttléteknek köszönhetően több nemi betegség is összeszedhető, melyek gyógyíthatatlanok ( AIDS, HIV, stb.)
-A korai drogfogyasztás is káros, hiszen egyes drogok nem távoznak el a szervezetből.
Fontos, hogy már fiatalkorban a lányok esetében megkezdődjön az első nőgyógyászati vizsgálat és ez később rendszeressé váljonhttp://www.baba-mama.net/
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése