Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. február 7., kedd

AZ ANTIBIOTIKUMOK VESZÉLYEI GYERMEKEKRE

Az antibiotikumok veszélyei a gyermekekre

Egészség és életmód

Vannak olyan bakteriális eredetű fertőzések és betegségek, amelyek esetében elkerülhetetlen az antibiotikumos kezelés. De túl lehet-e adagolni az antibiotikumokat és milyen mellékhatásai lehetnek a nem megfelelő és hosszútávú alkalmazásuknak?

Vitathatatlan, hogy egyes betegségek, mint a gennyes mandulagyulladás, fülgyulladás, tüdőgyulladás, bakteriális fertőzés okozta hasmenés vagy húgyúti fertőzések esetében a gyors és megfelelő gyógyulás érdekében a gyermeknek antibiotikumos kezelésre van szüksége.

Az antibiotikumok olyan baktériumok vagy gombák által termelt vegyületek, amelyek elpusztítják a mikroorganizmusokat vagy gátolják azok szaporodását. Az antibiotikumok csak bakteriális fertőzések ellen hatékonyak, a gyerekek esetében sokkal gyakoribb vírusos fertőzések ellen viszont nem.

Ennek ellenére sok szülő elvárja, sok orvos pedig felírja már a legkisebb megfázásra is ezt a típusú kezelést.

-Az antibiotikum sokszor valóban nélkülözhetetlen a gyógyulási folyamathoz, ám vannak esetek, amikor alkalmazása többet árt, mint használ.

Hogyan hat az antibiotikum?

Az antibiotikumok az orvostudomány egyik legnagyobb vívmányai. Az első antibiotikum egy penészgomba terméke - a penicillin volt, melyet Alexander Fleming fedezett fel az 1920-as évek végén. Ma már szinte minden baktériumellenes gyógyszert antibiotikumnak neveznek, amelyeket a legkülönfélébb módszerekkel állítanak elő.

Az antibiotikumokat bakteriális fertőzések kezelésére vagy megelőzésére használják - azáltal gyógyít, hogy megöli ezeket a kórokozókat és gátolja további szaporodásukat. Nem minden baktériumra hat azonban valamennyi antibiotikum! Léteznek szűk vagy széles spektrumú készítmények, attól függően, hogy a baktériumok mekkora csoportja ellen hatásosak.

Vannak baktériumok, amelyek még a megfelelő antibiotikum jelenlétében is szaporodnak, vagyis rezisztensek (ellenállóak) a gyógyszerre.

Ez az ellenállás lehet természetes vagy öröklött, de a baktérium genetikus anyagának (DNS-ének) megváltozásával ők maguk is kifejleszthetnek rezisztenciát az antibiotikumokkal szemben, mivel képesek gyorsan alkalmazkodni a környezetükben végbement változásokhoz.

Jó vagy rossz baktérium?

A baktériumok leginkább kórokozóként és különféle betegségek előidézőjeként ismertek. Azt kevesen tudják azonban, hogy számos olyan jótékony baktérium is létezik, amely állandó jelenlétével segíti szervezetünket vagy nélkülözhetetlen egy-egy szerv (pl. bélrendszer vagy hüvely) zavartalan működéséhez.

Az antibiotikus kezelés során a gyomorba került készítmény nem képes különbséget tenni "jó" és a "rossz" baktérium között, ezért mindkettőt elpusztítja. A kezelés következményeként felborult egyensúly és legyengült immunrendszer - amennyiben szükséges - különféle pre- és probiotikumok segítségével állítható vissza és erősíthető meg.

Milyen károkat okozhat az antibiotikum és mire kell odafigyelni?

Az antibiotikumos kezelés csak a megfelelő körülmények között alkalmazva jár sikerrel, ezért használata körültekintést igényel. Mindig az orvosi utasításnak megfelelően szedjük vagy adjuk gyermekünknek, és ne próbálkozzunk öngyógyítással!

Ezt a típusú kezelést az orvos általában alapos kivizsgálás után írja fel, figyelembe véve a tüneteket és az állapot kialakulásának előzményeit. Az antibiotikumokat bakteriális fertőzések esetén alkalmazzák, de bizonyos esetekben vírusos fertőzésekre is felírják. Ez utóbbinak egyetlen célja, hogy megelőzze a bakteriális felülfertőződést.

Az antibiotikum bélflóra-károsító hatása közismert, ezért ezeket a készítményeket általában különféle pre- és probiotikumokkal együtt írják fel. A bélflóra egyensúlyának felborulása miatt gyengül az immunrendszer, amely állapot általában hasmenéses tünetekkel is jár.

Kamasz lányok és nők esetében szintén gyakori következménye az antibiotikumos kezelésnek a hüvelyflóra felborulása, amely az ott található lactobacillusok elpusztulásának a következménye.

Az antibiotikumok túladagolása rezisztenssé teszi a baktériumtörzseket, így azok könnyebben okozhatnak gyulladásokat és tovább szaporodnak a szervezetben. Az előírt kezelés idő előtti abbahagyása szintén hasonló következményekkel jár.

Az antibiotikumoknak nincs lázcsillapító hatásuk,az influenza és megfázás ellen sem hatékonyak, valamint a gyulladásokat is csak az ott jelenlévő baktériumok elpusztításával csökkentik!

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése