Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. február 2., csütörtök

APA LESZEK

Apa leszek!

„Drágám, kisbabánk lesz” – hangzik el a várandós hölgy szájából mosolyogva, és legtöbbször a férfi a meglepetéstől fel sem fogja, mit jelent ez, hacsak nem régóta közösen áhítoznak egy kis jövevényre.

Egy másodperc töredéke alatt száz és száz gondolat fut át a férfi agyán: hogyan lesz ezután?

A legtöbb férfi nem tud azonnal azonosulni azzal a ténnyel, hogy hamarosan nagy fordulatot vesz az élete, hiszen felelőssé válik egy új élet születéséért, és nagyobb nyomásnak lesz kitéve a családfenntartás feladataival is.
Egy nem széleskörű, ismerősök körében elvégzett közvélemény kutatás eredménye azt mutatja, hogy a férfiak többnyire nem készültek tudatosan az apaságra.

Elfogadták a várandósság tényét, de nem fordítottak különösebb figyelmet a pocakosodó társuknak, számukra minden ilyen folyamat természetes, és nem esnek túlzásokba.

-Ez a típus nehezebben viselte a baba érkezése utáni változásokat, és több konfliktusba került a gyermek édesanyjával az első hónapokban.
-A másik típus számára a várakozás könnyedén ment, a tudatosulás nehezebben, a várakozás ideje alatt a megszokott mindennapi életét élte, viszont várandós társát mindenben maradéktalanul támogatta, és támogatja.
-Igen kis százalék gyorsan és könnyen elfogadta a tényt, hogy apa lesz, és tudatosan készült a gyermek érkezésére. Többnyire az ilyen típusú férfiak vállalják el szívesen a gyermekek gondozását az anya helyett (ők maradnak otthon), illetve könnyedebben viselik a gyermek anyjában lezajló hormonális változásokat és az ezekkel járó hangulatváltozásokat.
A várakozás ideje alatti változások, folyamatok némely hölgy esetében igen erőteljesen zajlanak,

-de ebben nagy szerepe van a rengeteg kommunikációs csatornának, mely sokszor „túlképzi” a várandós nőt, ugyanis a várandós nő hajlamos bármilyen tünetet bebeszélni magának, ezáltal rossz érzéseket, esetleg rosszulléteket generál magának. Ezek jelentős mértékben megnehezítik, extrém esetekben teljesen lehetetlenné teszik a nő és a férfi számára is, hogy a terhesség örömteli legyen, és a szülői szerepre természetes keretek között felkészüljön.

A férfi nagyon sokat tehet azért, hogy a nő számára a várakozás idejét megkönnyítse. Segítő támogatása, megértése, férfias védelmező magatartása mind biztonságot nyújt a várandós nőnek, ezáltal a nőben felmerülő esetleges szorongások és félelmek könnyebben feloldódnak.

Tekintve azt, hogy a nő hordja ki a gyermeket, nem csak lelki, de fizikai felelősség is terheli az első pillanattól kezdve, melyet a mai világban sokan túlzásba is visznek. A rengeteg információ, mely különböző forrásokból megszerezhető, a legtöbbször nem bizonyosságot, hanem bizonytalanságot szül.

A férfi szerepe a várandósság alatt magát a biztonság megteremtését jelenti, minden értelemben. Egy terhes nő sokkal több figyelmet, kedvességet, odaadást igényel, persze ezen a téren is vannak kivételek, de ez az általános tapasztalat. Ezt a többlet figyelmet és kedvességet normális esetben a gyermek édesapjától várja. Külön kiemelném azokat a helyzeteket, amikor a várt gyermekáldás csak orvosi segítséggel tud megérkezni, illetve a veszélyeztetett terhes hölgyek esete, akik ágyhoz kötötten, ezzel nem kevés áldozatot hoznak a gyermekért. A férfiak szerepe tehát korántsem ér véget a gyermeknemzéssel, hanem bőven túlmutat rajta, és a várandósság alatt a nő még erőteljesebben szeretne rá támaszkodni.

A leendő apukák a legtöbbet azzal nyújthatják pocakos kedvesüknek, hogy türelemmel, megértéssel, szeretettel övezik őt. Ezzel hozzásegítik a kiegyensúlyozott állapothoz, és megerősítik benne azt az érzést, hogy azzal, hogy anyává válik, még nem szűnt meg nőnek lenni. Saját magukat pedig könnyedebben felkészítik az apaságra, ha befogadóbbá, és nyitottabbá válnak.
http://www.apaportal.hu

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése