Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. február 9., csütörtök

MELLÉKHEREGYULLADÁS


Mellékhere gyulladás

A mellékhere gyulladást, más néven epididimitiszt korábban leggyakrabban a gonorrhoea okozta.

-Napjainkban azonban bakteriális fertőzések állnak a hátterében.

-Ez műtéti beavatkozás során, hólyag katéter használata,

-húgyútakban kialakult fertőzések és továbbterjedésük miatt,

-illetve a nem megfelelő tisztálkodás következményeképp is kialakulhat.

-Ritka esetben az influenza szövődménye is lehet.
-Húgycső gyulladás esetén a kórokozók elérhetik a mellékherét, de a véráram útján eljuthatnak a szervezet más helyeiről is.


Tünetei:
A gyulladás következtében a mellékhere megnagyobbodik és érzékennyé válik. Idővel a herékre is ráterjedhet. Ennek hatására felhalmozódik a folyadék a herék körül, így tovább duzzad és nagyobb fájdalomhoz vezet. A herezacskó bőre vörössé, fájdalmassá válik, a bőrredők elsimulnak. Néhány esetben lázhoz is vezethet. Ritkán tályog is kialakulhat, amely egy puha dudor formájában tapintható a herezacskón.

Diagnózis:
A diagnózis a nagyfokú fájdalom, nyomásérzékenység alapján sejthető, és a herék megtekintése, óvatos megtapintása, ultrahangos vizsgálata után az orvos általában egyértelműen meg tudja állapítani a here- mellékhere-gyulladás jelenlétét.


Kezelés:

Javasolt az ágynyugalom, a herezacskó bőrének borogatása, hűtése és antibiotikum alkalmazása. A tüneteket és a kezelést komolyan kell venni, hiszen ha a gyulladás nem múlik el, ráterjedhet az ondóvezetékre, aminek szűkület és a beteg sterilizálása lehet a vége.

Ennek a krónikus (idült) állapotnak a kezelése is antibiotikumokkal történik, továbbá ha a panaszok nem szűnnek meg, műtétre, a mellékherék eltávolítására is sor kerülhet.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése