Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. február 22., szerda

HEGEK - TETOVÁLÁSOK


Hegek, tetoválások

Tudjunk meg többet bőrünk felépítéséről, működéséről és a rá gyakorolt behatások következményeiről.

-A bőr állományát három fontos réteg alkotja: a hám, az irha és a bőralja.

- A hámréteg kizárólag csak sejtekből, a speciális laphámsejtekből áll, amelyek érési folyamatuk során további öt rétegre tagolódnak. A hámsejtek az úgynevezett alaphártyán nyugszanak, s szinte kizárólag csak a membránon keresztül táplálkoznak.

A felhám rétege mindössze 0,2 mm vastag.

- Ez a legkülső vékony réteg véd meg bennünket valamennyi környezeti ártalomtól, sérüléstől és vegyi anyagtól.

-Egy hámsejt az őt tápláló alaptól 28 nap alatt jut ki a legkülső hámsorba. Kb. 400 sejt jut egy-egy osztódásra.

-Ma még nem teljesen tisztázott, hogy valójában milyen tényezők is vezérlik, irányítják e sejtek folyamatos képződését és rendszeres átalakulásukat.

- A szaruréteg vastagsága testtájonként változik: a hajlatokban vékony, és vastagabb a nyomásnak kitett felszíneken, így a talpakon.

-A bőr legjelentősebb része az irharéteg. Egy 60 kg-os felnőtt esetében kb. 3-4 kilogramm. Sejtekből, rugalmas rostrendszerekből és az alapállományból áll. Vastagsága általában 3 mm. Az irharéteg fő feladatai: a mechanikai védelem, a szervezet immunrendszerének és a só-vízháztartásnak a szabályozása. Benne találhatók a kiserek rendszerei, a szőrtüszők és a faggyúmirigyek is. Valamennyi külső sérülés, ha ezt a réteget roncsolja, a sérült sejtek helyén maradandó heg keletkezik.

- A bőr aljának fő feladata a hőszigetelés, az energiatermelés szabályozása és a mechanikai behatolások tompítása is. Ez a réteg főleg zsírszövetekből áll, amelyeknek pusztulása után is hegszövet képződik.

A bőr szövetének károsodása a kötőszövet pusztulásához vezet, aminek helyén egy általában merev, kollagén rosthalmaz képződik.

-A kialakult heg rugalmas, nincsenek rostok, felszínét igen vékony hámréteg fedi.

- A bőr járulékos elemei, például a szőrtüszők teljesen hiányoznak.

-A sérülés helyén egy kissé érzékeny, lilás-vöröses feszülő duzzanat látható kezdetben. A felszaporodó kollagénrostok lassan kiemelkednek a bőr szintjéből, és ilyenkor már a ruha érintésekor is fájdalom keletkezhet.

-Főleg a fekete bőrű népcsoporthoz tartozókon képződnek olykor ujjnyi vastagságú, torzító nagy hegek, szaknyelven keloidok.

-A hegesedési hajlam öröklődik. Fontos, hogy tudjuk, a családunkban van-e olyan személy, akinek rosszul forradnak a sebei.

- A testünk bőrfelszínein más-más a hegképződési hajlam. A szegycsont feletti bőr, a nyak bőre érzékeny leginkább, és e helyeken alakul ki a heg.

Kisgyermekkorban is nagyobb a hegképződési hajlam, de leginkább a pubertásban képződhet csúnya elváltozás.

-Ebben a korban sokszor felmerül: a kozmetikai szempontból zavaró és növekvő anyajegyet műtéti úton távolítsák el, ami a növekedés és a hormonális viszonyok miatt nem a kellő alkalom.

- A bőrhibák kialakulnak égési, lövési, szúrási és baleseti sérüléseket követően. A furunkulusok vagy az arcon lévő beszűrt, gennyes pattanások után mindig marad vissza nagyobb heg.

-A műtéti vágások során a szervek feltárásánál igyekeznek követni az úgynevezett bőr hasadási vonalakat, akár kisebb metszéseknél is.

A speciális lézerkések adják ma a legideálisabb heget az erre specializálódott helyeken.

- Ezek idővel (félév, olykor csak évek múltával) kezdenek vörös színükből veszíteni, felpuhulnak, lassan eltűnik az érzékenységük, fehérré válnak, s végül elsorvadnak, olykor behúzódnak. Néha barnás szemcsék vehetők észre a felszínen.

A hegek jóindulatú elváltozások, csakis a sérült rétegekben alakulnak ki.

-Kezelésükben döntő a megelőzés.

- A szakszerűen kezelt égések, baleseti sérülések hegei ma már kozmetikai szempontból is elfogadhatóan képződnek.

-A már kialakultakat helyi kezelésekkel és plasztikai sebészeti úton kellően korrigálni lehet.

-Az arc bőrén ne engedjék elhatalmasodni a nagy, gennyes, pubertáskori pattanásokat, kezelésük történjen szakszerűen és időben.

-A mély szöveteket roncsolt, balesetek után képződött hegeket a plasztikai sebészek tudják a legideálisabb kozmetikai formára alakítani.

-A kialakuló heget mihamarabb vizsgáltassuk meg szakorvossal.

Az ilyen elváltozásokra hajlamos ember tünetmentesítése, az állapot javítása olykor a specialistának is nehéz lehet.

Napjainkban a testdíszítésnek szinte a tahitii (tatau) korszakát kezdjük megélni, a tetoválás nagy divatja miatt.

- A szakember kissé aggódva figyeli az igen nagy felületen a festékek további sorsát. Az irharéteg állományába bevitt festékek (a cinóber, a higany-klorid: piros, a kadmium-szulfid: sárga, a kék tus: fekete) biztosan idegen anyagként viselkednek az adott helyen.

-Érzékenység esetén komoly szöveti gyulladásos reakciót eredményeznek, sokszor hegesedéssel is járhatnak.

- Tény viszont, hogy az emberiség kezdete óta, mint szimbolikát, mint-egy kifejezési formát alkalmazzák. A test egyes részeinek hangsúlyosabbá tétele (száj- és szemkontúrok) az érzelmi hatások kihangsúlyozása, figuratív megjelölése stb. a lelki tartalmakat is láthatóbbá teszi.

-Sajnos az irhába bevitt festéket nyomtalanul eltüntetni alig lehet. Még a legfinomabb folyadéklézeres eljárásokkal sem lehet tökéletesen megoldani.

- Nagyon-nagyon fontoljuk meg, hogy hova és mit is tetováltatunk. Serdülőkorúakat óvjuk az esetleg nem meggondolt tetoválástól.

http://www.hazipatika.com.

-A BEMUTATOTT KÉPEN EGY FORRÁZÁS UTÁN KIALAKULT,KITERJEDT HEG/KELOID/ LÁTHATÓ

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése