Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. február 10., péntek

MA IS VANNAK LEPRÁS BETEGEK


Ma is vannak leprás betegek

Sokan azt gondolják, hogy lepra csak a bibliai korokban létezett. Holott az Egyesült Államok aktuális jelentései között még ma is előfordul a lepra.

Hozzávetőlegesen évente 150 új leprás megbetegedést diagnosztizálnak az Egyesült Államokban, összesen mintegy 3000 leprás beteget tartanak nyilván, az USA Nemzeti Hansen-kór Program jelentései szerint.

Úgy gondoljuk, hogy egyre kevesebbszer kerül sor a lepra diagnózis felállítására, amiatt, hogy a mai orvosok számára egyre kevésbé ismert ez a betegség. Sokszor előfordul, hogy a hibás diagnózis miatt félrekezelik a leprásokat” – mondta el James Krahenbuhl, a program vezetője.

A lepra hosszú lefolyású, krónikus betegség, lassan, fokozatosan alakulnak ki a tünetek. Elsősorban a mozgató idegek károsodnak, a motoros működések zavarát és torzulásokat okozva. A fertőződés és a tünetek megjelenése között 3-10 év telik el, ezért nehéz megállapítani, hogy mikor és hogyan kapja el a leprát a beteg. A korai stádiumban kezelésben részesülő betegek kilátásai jók, az idegek sérülése megakadályozható az időben elkezdett kezeléssel.

Amint a bemutatott képen is látható a jellemző tünetek-a kiterjedt depinmentált foltok,valamint a az idegvégződéseknél kialakuló –leprás göbök-Ezek a göbök megjelenhetnek a nyálkahártyákon is-igy a felső légutakban részleges vagy teljes elzáródást okozva.

Az Egyesült Államokban diagnosztizált esetek általában a bevándorló szegények körében, a nyomornegyedekben fordulnak elő. Az amerikai egészségügyi rendszer a szegények számára olyan ingyenes klinikákat tart fenn, melyekben az orvosi ellátás sokszor csak a vészhelyzetek ellátására törekszik. A leprás esetek sokszor nem kerülnek felismerésre, és gombás fertőzésként kezelik a sebet. Mire kiderül a diagnózis, sokszor már késő, és az idegek elpusztulnak, a betegség gyógyíthatatlanná válik.

„Az orvosi köztudatban egyre inkább elterjed, hogy ma is vannak leprás esetek. Ezért szerencsére egyre gyakrabban jutunk időben helyes diagnózishoz.”

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése