Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. február 17., péntek

A JÓ SZÜLŐ 9 ISMÉRVE.

A jó szülő 9 ismérve

A szülők gyakran bizonytalanok sok, a gyermeknevelést érintő kérdésben, pl. hogy mi mindent engedhetnek meg gyermeküknek, vagy hogyan vegyék rá, hogy megegye a spenótot. Íme néhány alapszabály, amely utat mutathat a gyereknevelés útvesztőjében.

1-Ne csak mondja, tegye is

Ez a legfontosabb tanács, amiből nem szabad engedni. Nem várhatja el gyermekétől, hogy egészségesen étkezzen, ha ön gyorséttermi menükön él. Ugyanez vonatkozik a szabadidő hasznos eltöltésére is.

2-Foglalkoztatás

A gyerekeknek állandóan szükségük van valamilyen tevékenységre. Már totyogó korban is elengedhetetlen az állandó mozgás és foglalkoztatás. Ez segít az izmok fejlődésében, elálmosítja őket, mire eljön a lefekvés ideje, és nyugodtabban fognak aludni, így a szülő is jobban tud pihenni.

Számítógépes játékok helyett

Ahogy nőnek, egyre jobban érdekli a gyerekeket a TV és a számítógép, amire az első tanácsunk: mutasson példát, és igyekezzen aktívabb életet folytatni. Ha a gyermek már idősebb, iskolába jár, és kellően kifejlődtek a kognitív készségei, választhat magának valamilyen szervezett sporttevékenységet. Ezzel nemcsak a testmozgás iránti igény elégíthető ki, hanem a szociális kapcsolatok iránti igény is.

3-Zsebpénz

Noha elsőre úgy tűnhet, a zsebpénz elkényeztetheti a gyereket, ez nincs teljesen így. A zsebpénz segítségével játékosan megtanulható a dolgok értéke, és hogy nem lehet mindent megkapni, amire az ember vágyik.

Ne pénzzel jutalmazza

A zsebpénz nem kapcsolódhat jutalmazó-büntető rendszerhez. Legyen egy - kezdetben hetente, később esetleg havonta - rendszeresen juttatott, világosan meghatározott összeg. A zsebpénz adásának elkezdéséhez a megfelelő életkor az iskolakezdés ideje.

4-Egészséges étrend

Ha csemetéje nem hajlandó se salátát, se banánt enni, itt az idő, hogy szemügyre vegye a saját értrendjét. Ha Ön megfelelő mennyiségű gyümölcsöt és zöldséget eszik, gyermeke általában követi a példáját. Ha mégsem, egy egyszerű trükk segíthet.

Egy apró trükk

Ha a gyerek csokoládét kér, előtte egyen meg valamilyen gyümölcsöt. Ily módon hozzájut az alapvető vitaminokhoz, telítettségérzése lesz, és kevesebb csokoládét eszik.

5-Elégséges étkezés

Ha már nem kér többet enni a gyerek, ne erőltesse. Sok szülő ragaszkodik hozzá, hogy gyermeke megegye a teljes ebédet, vacsorát, akár fenyegetések árán is. Hiba! Ilyen esetekben a gyermekek kényszerítik magukat, hogy többet egyenek annál, mint amennyire valóban szükségük van. Egy idő után már nem lesznek képesek hallgatni a szervezetükre, ami így hiába küld majd jeleket, hogy be lehet fejezni az evést.

6-Elegendő alvás

Gondoskodjon róla, hogy gyermeke minden éjjel legalább 8 órát aludjon. Első osztályos kisiskolásokkal végzett kutatások megállapították, hogy azok, akik 8 óránál kevesebbet alszanak, a napközbeni tevékenységek alatt 4 évesekre jellemző viselkedésformát mutatnak.

Kevés alvás - az elhízás kockázata

Kialvatlanság esetén a szervezet elkezd kortizolt termelni, ami elősegíti a zsír elraktározását. Következésképpen ezek a gyerekek hajlamosabbak az elhízásra.

7-Ne legyenek tabuk a kommunikációban

Magyarázza el gyermekének, ami érdekli. Akkor is, ha kényes témáról, pl. a faji és etnikai különbségekről kérdezi. Ha Önnek az a véleménye, hogy a probléma megfelelő kezelése az elhallgatás, a gyermek ezt észre fogja venni. Ha nem magyarázzák el nekik a dolgokat, a gyermekek saját magyarázatokat keresnek, melyek akár teljesen tévesek is lehetnek.

8-Ne fizessen a gyereknek a háztartási munkáért

Sok szülő gondolja úgy, hogy a gyermeket pénzzel kell jutalmazni, ha segít a ház körül. Amennyiben ez rendszerré válik, a gyermek azt a következtetést vonja le, hogy minden erőfeszítéséért pénzt várhat el. Ugye, ezt Ön sem így gondolja? A gyermekek is tagjai a háztartásnak, tehát elvárható, hogy részt vegyenek az otthoni feladatokban.

9-Bátorítsa, ne húzza vissza!

Ugyancsak fontos a gyermeknek a bátorítás, amikor igyekszik fejleszteni az önállóságát, vagy új barátságokat köt. Így valóban a közösség, a társadalom részévé válik majd, és különösebb problémák nélkül juthat el a felnőtt korig.

Amennyiben megpróbálja követni a fenti tanácsokat, boldog és egészséges gyermeket nevelhet.

http://www.dormeo.hu

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése