Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. február 2., csütörtök

JUVENILIS KRÓNIKUS ARTRITISZ


Juvenilis krónikus artritisz (ízületi gyulladás gyermek- ill. ifjúkorban)

Statisztikák szerint a betegség előfordulási aránya 1:1000, gyermekkorban. 18 év alatt bármikor előadódhat, de leginkább a 2-6 éves kor között gyakori. A gyermekkori ízületi gyulladásnak több formája létezik, a legismertebb a juvenilis reumatoid artritisz. (JRA).

Mi okozhatja a juvenilis reumatoid artritiszt?

A kórkép ún. autoimmun betegség. Ez azt jelenti, hogy a szervezet védekező rendszere – tévesen – saját sejtjei és szövetei ellen fordul. Nem ismert, hogy ez a jelenség JRA-ban miért alakul ki, de feltételezik, hogy pl. valamilyen környezeti tényező is kiválthatja, pl. vírusfertőzés, a genetikailag érzékenyebb gyermekeken.

A gyermek- és felnőttkori reumatoid artritisz közötti legfontosabb különbség az, hogy a gyermekek mintegy fele felnőttkorára „kinövi” azt, míg a felnőttek élethosszig szenvednek tőle. Másik különbség, hogy az USA statisztikai adatai szerint gyermekeken az ún. reumatoid faktor (RF) vizsgálata kevesebb mint 50%-ban pozitív, míg felnőtteken ez az arány a 70-80%-ot is eléri.

Hányféle típusa lehet a juvenilis reumatoid artritisznek?

Pauci-artikuláris artritisz: ez a leggyakoribb forma, a JRA-s gyermekek mintegy felében fordul elő, főként lányokban, 8 év alatt. Általában négy, vagy kevesebb ízület érintett, inkább nagyobbak, mint pl. a térd. Merevséggel jár, főleg a reggeli órákban, a gyerek bicegni fog.

Ebben a betegségben a gyerekek 20-30%-ában szembetegség is felléphet mint pl. a szivárványhártya gyulladása, vagy uveitis, azaz a szem középső burkának gyulladása. Ezért mindig fontos a JRA-s gyermek szemészeti vizsgálata is.

Másik fontos probléma, hogy a végtagok növése esetleg nem egyforma, ami ismét bicegéshez, sántításhoz vezethet. Károsodhat a térd, és a csípő, az ízületek a terhelés miatt korán romlásnak indulnak.

Poliartikuláris artritisz: a JRA-s gyermekek kb. 30%-át érinti. Általában 5 vagy több ízület érintett, főként a kisebbek, mint a kéz és láb ízületei. Ez a típus súlyosabb betegségforma, mint az előző.

Szisztémás artritisz (más néven Still-betegség) a JRA-s gyermekek mintegy 10%-ában fordul elő, (USA adatok). Jellemzi az ízületi duzzanat, láz, rózsaszínes múló bőrjelenségek. Az ízületi duzzanat lehet, hogy sokkal később jelentkezik, mint ahogyan a láz észlelhető. (hónapok, évek). Érinthet belső szerveket, mint pl. máj, lép, szív, nyirokcsomók. Gyakori a vérszegénység. Érdekes, hogy magától is elmúlhat, ugyanakkor súlyosbodhat is, a felnőttkor elérésével.

Diagnózis, kezelés, prognózis

A tünetekre jellemző a bicegés-sántítás, a merevség, a fájdalmas kéz, láb használatának lehetséges kerülése, a fizikai aktivitás csökkenése, állandó hőemelkedés, láz, és az ízületi duzzanat.

A JRA diagnózisának kimondásához az ízületi duzzanat és fájdalom legalább 6 héten keresztül tartó fennállása szükséges. Emellett a részletes kórelőzmény, az alapos fizikális vizsgálat, a laboratóriumi vizsgálatok és a röntgen eredményei alapján lehet megállapítani a fenti diagnózist.

A korai diagnosztika, és idejekorán foganatosított kezelés nagyon fontos gyermekkorban, a fő cél az ízületi károsodás minimalizálása, az izomerő megtartása, a végtagok mozgáskészségének megtartása.

Ebben a gyógyszeres kezelés, a fizioterápia egyaránt szerepet játszik, a fájdalom csillapítására, illetve az ízületi károsodás lelassítására, vagy megelőzésére.

A nemszteroid gyulladásgátlók gyermekkorban sok esetben elegendőnek bizonyulnak, súlyosabb JRA eseteiben azonban sor kerülhet erősebb, ún. bázisterápiás szerek pl. sulfasalazin, methotrexat adására vagy az újabb keletű biológiai terápiák alkalmazására pl. etanercept.

A szteroid gyulladásgátlók alkalmazását gyermekkorban az korlátozza, hogy tartós adásuk hátráltatja a növekedést, és a csontfejlődést is, a csontok elvékonyodnak, nem lesznek elég erősek. Ha mégis kellene szteroidot adni, azt csak szájon át, esetleg az ízületbe közvetlenül beadott helyi injekció formájában lehetséges.

A gyermekkori ízületi gyulladás prognózisa nagyon jó, és a legtöbb felnövő gyermek felnőttként bármiféle látható, nyilvánvaló károsodás, korlátozottság nélkül tud élni. Az optimális növekedés serkentésével, a fizikai aktivitással, a gyermek megfelelő szociális és érzelmi nevelésével biztosítani tudjuk, hogy a fejlődés sikeres lesz, és a felnövő gyermek egészséges életet élhet.

http://www.egeszsegkalauz.hu

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése