Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. február 14., kedd

MIT TUDUNK A BAKTERIUMOKRÓL

Mit tudunk a baktériumokról

Ez a közzétett változat, ellenőrizve: 2012. január 5.

A baktériumok (Bacteria) egysejtű, többnyire pár mikrométeres mikroorganizmusok.

- Változatos megjelenésűek: sejtjeik gömb, pálcika, csavart stb. alakúak lehetnek. A mikrobiológia egyik ága, a bakteriológia foglalkozik a baktériumok tudományos vizsgálatával.

-A Föld minden élőhelyén megtalálhatóak a baktériumok: vízben, szárazföldön vagy a levegőben, még mélytengeri hőforrásokban és nukleáris hulladékban is.

-Egy gramm talaj kb. 40 millió, egy milliliter felszíni víz egymillió baktériumsejtet tartalmaz.

-A Földön pedig összesen mintegy 5 kvintillió (5 × 1030) baktérium élhet

-A baktériumok alapvető szerepet töltenek be a bioszféra anyagforgalmában, mint például a légköri nitrogén megkötésében.

- Ennek ellenére a baktériumfajok nagy részét nem ismerjük: a baktériumtörzsek fele rendelkezik csak olyan fajokkal, amelyek laboratóriumi körülmények között tenyészthetők.[4]

-Tízszer annyi baktérium van az emberi testben, mint emberi sejt.

- A legtöbb baktérium a bőr felszínén és az emésztőrendszerben található.[5] A baktériumok nagy része ártalmatlan vagy hasznos, de akad néhány fertőző megbetegedést kiváltó patogén (kórokozó) baktérium is, mint például a kolera, szifilisz, lépfene, lepra vagy a pestis kórokozója.

-Gyakori és súlyos bakteriális megbetegedés a tuberkulózis (TBC), amely évente kétmillió embert öl meg nagyrészt Afrikában, a Szaharától délre eső területeken.

- A fejlett országokban antibiotikumokat használnak a fertőzések leküzdésére.

- Ezek túlzásba vitt használata, különösképpen pedig a baktériumok széles körére ható antibiotikumok kiterjedt használata eredményeként egyre több antibiotikumellenálló típus fejlődött ki.

- Az antibiotikumellenállás elterjedéséhez hozzájárult ezeknek a gyógyszereknek a helytelen használata, az orvosi előírás pontos betartásának elhanyagolása

-Az iparban a szennyvíztisztításban, a tejtermékek gyártásában, az antibiotikumok és más szerves anyagok előállításában használnak baktériumokat.

A baktériumoknak nincs sejtmagjuk és más membránnal határolt sejtszervecskéjük sem..

http://hu.wikipedia.org/wik

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése