Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. február 4., szombat

A HIV FERTŐZÉSRŐL

Humán immundeficiencia vírus (HIV) fertőzés

A humán immundeficiencia vírusfertőzés a limfociták pusztulását okozza, amely a szerzett immunhiányos tünetcsoport (AIDS), valamint a csökkent immunitás miatt különböző betegségek létrejöttéhez vezet.

Az AIDS súlyos, jelenleg gyógyíthatatlan fertőző betegség. Kórokozója a szervezet védekező immunrendszerét károsító HIV-1 vagy a HIV-2 vírus, amelynek következtében a szervezet a legegyszerűbb fertőzésekkel szemben is védtelenné válik.

A vírus öröklődési anyaga (gén állománya) a limfocita fertőzését követően beépül a limfocita öröklődési anyagot hordozó DNS láncába, ahol szaporodásnak indul, majd a sejt pusztulása után a vírusrészecskék kiszabadulva új sejteket fertőznek meg.

A HIV-vírusfertőzés főleg nemi érintkezéssel (a sérült nyálkahártyán keresztül), és fertőzött vérrel terjed.

Legveszélyeztetebbek a homoszekszuálisok, a heteroszexuálisok, a prostituáltak, a kábítószeresek (közös tű használata), a HIV fertőzöttek születendő gyermekei, az egészügyi dolgozók, a hemofíliások (csak férfiakon fellépő vérzékenység, amely gyakori vérátömlesztéssel kezelhető.

-A vérátömlesztésre felhasznált vért ma már szigorúan szűrik a humán immundeficiencia vírusra (HIV), az AIDS kórokozójára, amelynek következtében a vérátömlesztéssel átvitt vírusfertőzés 1:500 000-re csökkent.)

A HIV fertőzés tünetei (láz, nyirokcsomó-megnagyobbodások, kiütések) a fertőzés után pár héttel lépnek fel, amely két hét után elmúlik, csak a nyirokcsomók maradnak duzzadtak. A HIV vírussal fertőzött egyén fertőzővé válik.

Az AIDS kialakulása előtt (néha hosszú idő múlva) megjelenő HIV fertőzés tünetei: vissza-visszatérő hasmenés, néha fellépő láz, vérszegénység, nagyfokú súlyvesztés. Ezt követően hosszabb idő múlva kialakulnak az AIDS jellegzetes tünetei is, mint a tüdőgyulladás, az emésztőrendszeri fertőzések, a tuberkulózis, a légzőszervi tünetek, a szájüreg, a nyelőcső, a hüvely gombás fertőződése, a rosszindulatú daganatok, a Kaposi szarkóma (a bőrön jelentkező vörös, kiemelkedő bőrdaganatok), az idegrendszeri elváltozások (pl. a progresszív multifokális leukoenkefalopátia vírusfertőzés az agy fehérállományának fokozatosan súlyosbodó elváltozását okozza, amely előrehaladó elbutuláshoz, valamint végtaggyengeséghez vezet egyensúlyzavarral, a beteg fokozatos járásképtelenségével).

A szervezet nagymértékben károsodott immunrendszere miatt az egészséges emberre veszélytelen kórokozók az AIDS betegek halálát okozhatják.

A HIV-fertőzés veszélyének kitett egyének nem minden esetben fertőződnek meg, és a fertőzöttek is lehetnek sok éven át tünetmentesek.

Kezelés

A HIV fertőzés a fennálló tünetek és laboratóriumi vizsgálatok alapján diagnosztizálható.

Az ELISA vérvizsgálattal a HIV-fertőzés ellen termelődött ellenanyagok (antitestek) mutathatók ki, a fertőzést követő hosszabb idő múlva. Pozitív eredmény esetén a vizsgált vérmintán újból elvégzik a vizsgálatot. Ha ez ismét pozitív, akkor a Western blot tesztre kerül sor, amely jóval pontosabb eredményt ad. A pozitív teszt-eredmény HIV-fertőzöttségre utal.

A véradók szűrése, a vérben lévő vírust azonnal kimutató P24 antigénnel történik.

A kialakult AIDS kezelésére alkalmazott különféle újabb és újabb gyógyszerek hosszú időn keresztül javíthatják a tüneteket, hosszas túlélést biztosítva.

A fertőzések megelőzésére, illetve a tünetek csökkentésére használt gyógyszerek az AZT (zidovudin), a ddI (didanosin), a d4T (stavudin), a 3TC (lamivudin) stb. Ezek a gyógyszerek vagy gyógyszerkombinációk a vírus szaporodását gátolják, azaz lassítják a betegség súlyosbodását, de lehetnek mellékhatásaik, mint pl. vérszegénység, csontvelő és hasnyálmirigy károsodás, hányingerrel, fejfájással.

A HIV fertőzötteknek tilos a véradás vagy szervadományozás, mások fertőzésének elkerülésére szexuális életben védekezés, a partner tudomására kell hozni a HIV fertőzöttséget, ajánlatos a terhesség elkerülése a gyermek érdekében (aki HIV fertőzöttként születne, vagy anyatejjel fertőződne).

A HIV-fertőzés megelőzhető biztonságos nemi élettel (védekezés), egyes vizsgálatoknál gumikesztyű használatával, kábítószer tiszta tűvel beadásával, és főleg elvonókúrával.

http://ro.search.yahoo.com

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése