Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. június 30., szombat

-KERÜLD A FERTŐZÉSEKET A VIZPARTON


Kerüld el a fertőzéseket a vízparton!

Vízre, napfényre, új úti célokra vágysz? Most végre megvalósíthatod a terveidet. De csak óvatosan a nyár örömforrásaival! Ha valóban felhőtlen vakációt szeretnél, igyekezz elkerülni a láthatatlan kórokozókat!
Emlékszel még a pancsoló kislány találó megállapítására? „Jaj, úgy élvezem én a strandot, ottan annyi a szép és jó...”
-Reménykedjünk, hogy aki ezekben a hetekben tölti szabadságát a vizek és a medencék partjain, teljességgel osztozni tud a sláger előadójának élményeiben. -Szerencsére sokak számára valóban gondtalan szórakozást jelent az úszás, a napozás, de sajnos akadnak olyanok is, akik – bár „ottan annyi a szép és jó” – mégis összeszednek valamilyen kellemetlen fertőzést, és a régi dalból számukra már csak az eleje marad: „Jaj”. Mert ég és viszket a bőr, könnyezik a gyulladt szem, és jönnek a foltok, szemölcsök, kiütések. Győznek a gombák, a baktériumok, a vírusok.

Van, aki megkapja, van, aki nem?

Lehet, hogy te is úgy gondolod: jobb az elővigyázatosság.
-Inkább elkerülöd az uszodákat, strandokat, és inkább a természetes állóvizekben – tavakban, tengerben – szeretsz megmártózni. Igazad van, jobb félni, mint kezelgetni a panaszokat.
-Ám a túlzottan óvatoskodók számára bátorító lehet: amennyiben jól működik szervezeted védekezőrendszere, betartod az alapvető higiénés szabályokat, és megfelelőképpen védekezel, nem kell mindenképpen a kórokozók áldozatául esni. Felhívjuk a figyelmet a hajlamosító tényezőkre: fogékonyabbak a fertőzésekre a cukor-betegségben szenvedők, a túlzottan száraz (atópiás) bőrűek, a még nem teljesen kialakult bőrimmunitással rendelkező gyerekek, továbbá azok, akiknek sérült a bőrfelszínük.
- Számukra valóban fontos a fokozott óvatosság!

Védekezz a gombák ellen!

A nyári melegben – a különféle bőrpanaszokat kiváltó kórokozók között – a gombás fertőzések a legelterjedtebbek –.
 – A gombák elsősorban a sötét, meleg, nagy páratartalmú helyeket részesítik előnyben, éppen ezért gyakran megtelepedhetnek az izzadt bőrfelületen.
-A legveszélyeztetettebb a lábfej: a fertőzés eleinte a lábujjak közötti részt támadja meg, később a talp és a köröm is érintetté válik.
-Ha szárazon hámlik, viszket, berepedezik a bőr, a köröm megvastagodik és elszíneződik, alapos a gyanú a gombás megbetegedésre. Bár a gyógyszertárakban recept nélkül is kaphatók különféle hintőporok, kenőcsök és ecsetelők, a gomba sokszor makacs, így nem biztos, hogy hatásos lesz az öngyógyítás.
- Éppen ezért már az enyhébb tünetek jelentkezésekor fontos orvoshoz fordulni, aki a biztos diagnózis után a leghatékonyabb szert fogja javasolni.

Vannak olyan gombatípusok is, amelyek a test hajlataiban, a bőrredők közt telepednek meg,
-és léteznek olyanok is, melyek hámló foltszerű felületet képeznek a bőrön, és napfény hatására kifehérednek.
-Maga az UV-sugárzás is gyengíti a bőr ellenálló képességét, s így elősegíti a napgomba kialakulását. A panaszok – még ha enyhék is – mindenképpen szakszerű ellátást igényelnek. Csak így tudjuk megakadályozni a betegség előrehaladását és a fertőzés terjedését.

Honnan ered a szemölcs?

Vírusok okozzák az uszodákban
, közös fürdőhelyiségekben is „beszerezhető” szemölcsféléket, melyek a test szinte valamennyi részén megjelenhetnek.
- A közönséges szemölcsök fájdalommentes, jóindulatú, néhány milliméteres kinövések, melyek rendszerint az ujjakon, a körmök közelében és a kézháton növekedhetnek.
- Ha a szemölcs a talpon fejlődik ki, erős fájdalmat is okozhat járás közben.
- Főként a gyerekek kapják meg az úgynevezett uszodai szemölcsöt, amely nevével ellentétben nemcsak uszodákban, hanem a gyerekközösségekben is terjed. Elsősorban a törzsön, a karokon és a lábakon jelenik meg. A sima, bőrszínű, félgömbforma kinövés csoportosan, esetenként akár nagyobb területen is feltűnhet. Előfordulhat, hogy hosszabb idő elteltével maguktól is elmúlnak a szemölcsök, de hogy a továbbterjedésüket megakadályozzuk, mielőbb forduljunk szakorvoshoz
. 7 JÓ TANÁCS A BŐRFERTŐZÉSEK ELLEN
1.         Ne járj mezítláb az öltözők, zuhanyozók padlóján, sőt a szállodai szobák szőnyegpadlóján se!
2.         Zuhanyozásnál mindig használj papucsot, de csak a sajátodat!
3.         A vécéhasználat előtt és után is alaposan moss kezet! Idegen helyen fertőtlenítő kendővel töröld át vagy a drogériákban kapható papírülőkével takard le a vécédeszkát.
4.         A műanyag strandszékekre ne ülj rá fürdőruhában, különösen, ha nem száraz. Takard le a széket és a nyugágyakat törülközővel! A lábad alatt is legyen törülköző, ne érintkezz közvetlenül a nyugágy végével!
5.         Ne használd más törülközőjét, és váltsd rendszeresen a sajátodat!
6.         Fürdés, zuhanyozás után alaposan törülközz meg, gondosan szárítsd meg a hajlatokat, a lábfejedet a lábujjak között is. Használj hintőport!
7.         Ne hordj a melegben műszálas zoknit, helyette vékony, világos pamutot viselj! Mezítláb mellőzd a zárt cipőket!

Jaj, a szemem!

A napozás és a fürdőzés különféle szempanaszok előidézője is lehet.
-A vízben terjedő vírusos vagy bakteriális eredetű kötőhártya-gyulladásra hívjuk fel a figyelmet.
-Mindkettőnél azonos tünet a szem pirossága és a szúrásérzés, de míg az adenovírusok egyes csoportjai hígabb váladékozást okozhatnak, addig a baktériumok miatt kialakult fertőzésre a beragadt szem, a sűrű, gennyes váladékozás a jellemző. Fontos megemlíteni az acant amőba nevű kórokozót is, mely a lágy kontaktlencsét viselők nagy ellensége. Az amőbát nem könnyű elkerülni, mert a csapvíztől kezdve valamennyi folyó- és állóvízben jelen van. Ha megtelepedik a lágy lencsében, szem-pirossággal és fényérzékenységgel járó szaruhártya-gyulladás alakulhat ki.

Így előzd meg!
  • Ne használj csapvizet – különösen külföldön, ahol nem ismered a víz minőségét – a kontaktlencsék öblítéséhez!
  • Mivel az acant amőba szárazra kerülve elpusztul, így mindig alaposan megtörölt kézzel helyezd fel a lencsét!
  • Az uszodában és a természetes vizekben is használj jól záródó úszószemüveget a fertőzések elkerülésére. Az úszáshoz viselj egyszer használatos, eldobható kontaktlencsét.
Nem minden fertőzés!

Ha úszás után piros lesz a szemed, persze nem kell mindjárt megijedni! A fertőzés csak egy-két nap múlva, nem azonnal okozza a jellegzetes tüneteket.
-Legtöbbször nem gyulladásról van szó, lehet, hogy csak a medence fertőtlenítőszere okozza az irritációt.
-A vízparton nyaralók gyakran fordulnak szemorvoshoz a hóvakság érzetéhez hasonló, erőteljes szúró érzéssel is. Az erős napsütésben, ha valaki napszemüveg, ellenzős sapka vagy UV-szűrős kontaktlencse nélkül sütkérezik, hasonlóan károsodhat a szaruhártyája, mintha fényvédő faktor nélküli napozószerrel napozna.
- A recept tehát most is ugyanaz: ésszerű védekezés, hogy megelőzhesd a komolyabb bajokat!

Hol és hogyan fürödjünk?

Mivel itt és most van nyár, bátran le kell szögeznünk: úszni, fürödni, lubickolni jó! Ha a hazai tavakat részesíted előnyben, az ott működő strandokon biztonságban érezheted magad a víz minőségét illetően
-Ha a szállodák, strandok medencéjét választod, minden bizonnyal az egyre inkább elterjedt vízvisszaforgatásos rendszerrel találkozhatsz, melyben folyamatos a víztisztítás.
7 VÍZPARTI ARANYSZABÁLY
1.         Mielőtt a medencébe merülsz, alaposan zuhanyozz le!
2.         Úszás után is tusolj! Ha van rá lehetőség, a tópartokon is!
3.         A klóros víz kiszárítja a bőrt, ezzel gyengíti a védekező-képességét. Tusolás után kend be magad testápolóval!
4.         Használd a lábmosót! (De ne engedd, hogy a kisgyerekek pancsoljanak benne!)
5.         Ne menj a medencébe fertőző bőr- vagy szembetegséggel!
6.         Ha hosszú a hajad, kösd fel, vagy viselj úszósapkát!
7.         Védd a természetes vizeket is! Ne dobj a vízbe élelmiszer-    maradékot, műanyag flakonokat!
 http://ro.search.yahoo.com

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése