Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. február 14., csütörtök

A PATTANÁS /AKNÉ/ KLINIKAI FORMÁIRÓL


A pattanás /akné/ klinikai formáiról


Az acne a serdülőkor leggyakoribb betegsége, amely a fiatalok mintegy 80%-át érinti valamilyen mértékben. Az esetek legnagyobb részében úgynevezett fiziológiás acneról van szó, amely spontán visszafejlődik. Manifeszt, kezelést is igénylő klinikai acne a serdülők 15%-ában fordul elő.
 Az acne kezdete lányoknál 12-13 évre, fiúknál 14-15 évre tehető. A tünetek csúcsidőpontja lányoknál 17-18, a fiúknál 19-21 év. Újabban, főleg nőknél a felnőttkori acne jelentősége növekszik (acne tarda).
 Korábbi tapasztalati és újabb klinikai vizsgálatok alapján ismert a betegség familiáris jellege, amelyet a prognózis és a terápiás terv felállításánál is érdemes figyelembe venni.

.Az enyhe és a középsúlyos formákban a bőrbetegség általános tünetekkel nem jár, de már a súlyosabb nodosus, fistulosus formák helyi kellemetlenséget, fájdalmat okozhatnak.
 Szövődményes esetekben (acne fulminans) vagy acne inversa esetében láz, arthropatia és myopatia, ritkán belső szervi szövődmény, carditis, meningitis és sepsis is kialakulhat.
- Az acne mind az enyhébb, de még inkább a súlyosabb formákban befolyásolja az életminőséget, nemcsak fizikailag, hanem pszichésen és szociálisan is. Nemcsak a florid betegség, hanem annak késői következményei is (hegek) szociális izolációt és depressziót okozhatnak.
Az acne egy olyan dermatósis , amely azt jelenti, hogy a bőrelváltozások elemi jelenségei az erythema, a nyitott és a zárt comedok, pustulák, csomók, cysták, fistulák, később hegek nem különállóan, hanem jóllehet különböző arányban, de rendszerint egymás mellett fordulnak elő.
A betegség súlyosság szerint következőképpen osztályozható:
Enyhe acne: kisebb számban comedók és néhány gyulladásos papula
Középsúlyos acne: elsősorban gyulladásos papulák és pustulák comedók mellett.
Súlyos acne: elsősorban gyulladásos csomók és cysták, amely mellett comedók, papulák és pustulák is előfordulhatnak.
- A hegesedés megjelenése mindig a súlyos acne fontos jellemzője.
Acne fulmináns:
- explozivan jelentkező acne, amelyet láz, általános tünetek, izületi - izom, és a klasszikus acnés tünetek mellett fekélyes  elváltozások jellemeznek.

. Érintett szervek
Kültakaró, szövődmények esetén izületek, csontok és vázizomzat
. Genetikai háttér
Korábbi tapasztalati és újabb klinikai vizsgálatok alapján ismert a betegség familiáris jellege, amelyet a prognózis és a terápiás terv felállításánál is érdemes figyelni.







Akne fulmináns (más néven "akut lázas fekélyes akne" egy súlyos formája   a pattanásos bőrbetegségnek., Általában sikertelen kezelések után fordulnak elő. A feltételezik hogy egy immunológiailag indukált betegség, amit az emelkedett tesztoszteron szint okoz.]

Tünetek

Acne fulmináns az izületek fájdalmával és gyulladásával . kezdődik, A nyaki nyirokcsoműk is megnagyobbodnak.    Ezután nyílt sebek alakulnak ki a felsőtesten          ,Egy idő után a betegség extrém fogyással és az izmok sorvadásával járhat.
Kórházi kezelést igényel.

Néhány szemléltető kép az akut,lázas fekélyes pattanásról.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése