Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. február 5., kedd

CSONTKINÖVÉSEK -EXOSZTÓZISOK


Csontkinövések-Exosztózisok

A csontokból kinövő: gömb, oszlop, gomba, karfiol stb. alaku és változó nagyságu csontos ujképződés, amiket gyulladásos ingerek, sértés, állandó nyomás stb. után lép fel.
Csontkinövés vagy benövés?

Ahhoz, hogy az orvos pontosan megkülönböztethesse más betegségektől a benőtt körmöt, néha röntgenfelvételt készítenek, de szinte mindig látható a krónikusan gyulladt szövetek által okozott álcsontkinövés képe.

Nyakfájás ...

Rendellenes csontkinövés, nodulus ezek nem daganatok, hanem a csont kinövései, jobb elnevezéssel exostosisok.

A nagylábujjon fájdalmas csontkinövés, azaz bütyök keletkezik

Mivel a szűk orrú cipőkben a nagylábujj "kapaszkodva" meghajlik, miközben az alapperc jellegzetesen kitüremkedik, úgynevezett kalapácsujj jön létre.

Sarkantyú
A sarokcsont talpi felszínén ki-alakuló csontkinövés. Statikai zavarok - leggyakrabban lúd-talp - következtében jön létre. A betegnek olyan érzése van, mintha minden lépésnél szög lenne a sarka alatt.

Ha azonban a nyakon vagy a deréktájon a csontkinövések nyomják az idegszálakat, a beteg érzéskiesést, fájdalmat és gyengeséget tapasztal a lábában vagy karjában.
Az ízület szélein csontkinövések jelennek meg; ezek a kis dudorok (oszteofiták) láthatók és tapinthatók. Zavarják az ízület rendes működését, és fájdalmat okoznak.

A spondilotikus kisízületek peremein megjelenő, röntgenképen látható csontkinövést (oszteofita), "csőrnek" is nevezik. A csontkinövéseknek az esetek döntő többségében nincs jelentősége.

Az ízületi csontvégeken a porcszövet szélén kis csontkinövések keletkeznek, amelyek megváltoztatják az ízesülési viszonyokat, és az ízületi tok feszülését okozzák.
.
Az isiász leggyakoribb oka a csigolyaközti porckorongok kiboltosulása vagy sérve, de okozhat hasonló tüneteket a gerinc csigolyáinak másodlagos csontkinövésekkel járó kopásos betegsége vagy a gerinccsatorna szűkülete is, ...

- Szűk hallójárat, mint veleszületett adottság - Fejlődési rendellenesség, bár ez inkább a hallójárat hiányával jár (atresia), nem pedig szűkületettel - Hallójárati exostosis, azaz csontkinövés, ami típusosan azokban jelentkezik,felvételt készítünk, de szinte mindig látható a krónikusan gyulladt szövetek által okozott ál-csontkinövés képe.

 Köröm alatti szemölcstől, valódi csontkinövéstől a jelenséget meg kell tudnunk különböztetni! ...

A csontok helyretétele. A torzító csontkinövések sebészi eltávolításával vissza lehet állítani a csontok eredeti helyzetét (vagy egy ahhoz közeli állapotot).
Ízületi panaszok, csontfáj¬dalom, ízületi duzzanat, de¬formitás, csontkinövések esetén is feltétlenül orvoshoz kell fordulni.

Az izmok tapadási helyein csontkinövések jelennek meg, melyek az ízületek mozgását korlátozzák. A csecsemők kutacsai túl hamar záródnak, ennek következménye görcsroham lehet.

Képes esetbemutatás gyermekeknél

 A LÁBÚJJAKON




 Idem



 Hüvelykújjon



 Váll izület



 Lapocka csont



 Lábfej






#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése