Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. február 16., szombat

GYERMEKÁGYAS NEHÉZSÉGEK ÉS ÖRÖMÖK


Gyermekágyas nehézségek és örömök

A gyermekágy időszaka óriási testi, lelki, érzelmi, változásokat hoz a legtöbb nő számára.
- A szülés komoly igénybevétel, manapság az újdonsült édesanyák többsége alábecsüli ezt a megterhelést. Nem áll minden vissza egy szempillantás alatt az eredeti állapotra.
- Míg az újszülöttet az első órákban, napokban különös gonddal kell figyelni vajon minden rendben van-e, addig magának a gyermekágyasnak is szakszerű gondozásra van szüksége.
Mi is történik tulajdonképpen a gyermekágyban?
A szülés utáni hat hetet nevezzük gyermekágynak
.
- A korai gyermekágy a méhlepény megszületésével kezdődik. Az a hely, ahonnan levált, eleven, nyílt sebhelyként marad vissza.
- Ahogy a méh rugalmasan, fokozatosan összehúzódik, a sebfelület is egyre kisebb lesz.
- A kiürülő váladék a gyermekágyi folyás (lochia). Kezdetben véres, majd fokozatosan barna, sárga, végül vízszínű, egyre halványuló folyás kíséretében a hüvelyen át távozik.
-Mivel ez a folyamat hat hétig tarthat, fontos, hogy a gyermekágyas kismama tudja, hogy szoptatás közben erősebb méhösszehúzódásokat, s ennek következtében erősebb vérzést is tapasztalhat.
-Teljesen normális, és szükséges jelenség, ez segíti elő a gyógyulást.
-Ha a méh ürege fertőződik, vagy benne a váladék pang, a folyás kellemetlen szagúvá válik. Ilyenkor rendszerint a méh is érzékenyebb, olyannyira, hogy szinte hozzá sem lehet érni, és az anya belázasodik.
- Ez volt a Semmelweis korában rettegett gyermekágyi láz.
-Ma már antibiotikumokkal gyógyítható, ha nagy ritkán előfordul.
- A női szervezet különböző módon reagál a hormonális változásra.
- A hatodik hét körül az esetek egy részében erősebb, mensesszerű vérzés lehetséges, vagy az egész szoptatás alatt nem jelentkezik.
-Kiemelt jelentőséggel bír, hogy peteérés ekkor is lehet, a szoptatás fogamzásgátló hatása nem biztonságos. Így a teherbeesés, védekezés nélküli nemi élet esetén nem zárható ki! A fogamzásgátlásra nagy hangsúlyt kell fektetni!
Gyermekágyban a terhesség alatti változások fokozatosan visszafejlődnek
.
- A testsúly a szüléskor 4-5 kg-mal, a szülést követő első héten további 3-5 kg-mal csökken.
-A szervezetben visszatartott vizenyők lecsapolódnak, fokozódik a vizeletürítés, a légzés könnyebbé válik.
- A húgyhólyag a várandóság ideje alatt megszokta a terhes méh súlyát, ekkor gyakoribb vizelési inger jelentkezett, a szülést követően hajlamos a túltelődésre, vizeletpangásra. Nagyon fontos, hogy 2-3 óránként a gyermekágyas ürítse ki a hólyagját.
-A bél renyhe működése miatt a székletürítés is nehézségekbe ütközhet.
- Legkésőbb a gyermekágy harmadik napján beöntéssel gondoskodni kell székletürítésről.
Látványos változások következnek be az emlőben is.
- Általában a szülést követő második-harmadik napon indul be a tejtermelés. Az emlő erősen megduzzad, forró és kemény lesz.
-Érintésre rendkívül érzékenyek, nem ritkán a testhőmérséklet is 38,5 Celsius fok fölé emelkedhet.
- A legjobb, amit tenni lehet: óvatosan masszírozzuk a melleket, különösen a fájdalmas részeket. Meleg vízzel zuhanyozzuk le őket, és minél gyakrabban szoptassuk a babát.
 A fejés addig szükséges, míg a csecsemő napi szükségletét eléri a tejtermelés. Jól szopó újszülött ezt 3-4 hét alatt biztosítja, ettől kezdve már nem lesz gond. A fejésre már csak akkor van szükség, ha valamiért a tejtermelés csökken. Ez a hatodik hét körül elég gyakran bekövetkezik, de az igény szerinti szoptatás gyakorlatával tökéletesen tudja a csecsemő a mennyiséget fokozni.
- A gyermekágyas időszakban központi fontosságú szerv az emlő. Kezelése különleges gondosságot igényel. Tisztántartása fontos, de fertőtlenítő szerek használata nem indokolt. Langyos vizes lemosás szoptatás előtt és után. A mindennapi, rendszeres tisztálkodáshoz ajánlatos olyan kozmetikumot választani, ami nem szárít, és nem illatosított.
- Mellgyulladás gyanúja akkor merül fel, ha a mell egy meghatározott területen feszessé, fájdalmassá, esetleg pirossá válik.
- Nagyon fontos a mell kiürítése szoptatással, ha ez nem lehetséges, mellszívóval.
- Ha ez nem történik meg, tej pang a tejutakban, ami jó táptalajul kínálkozik a baktériumok számára. Langyos vizes borogatás, esetleges lokális jegelés alkalmazása is átsegít a nehezén.
-Magas lázzal járó állapotban az antibiotikus kezelés is szóba jöhet. Olyan esetekben, amelyekben a genny körültokozódott, sebészi feltárásra van szükség. Ebben az időszakban a tisztálkodás zuhanyozással történjen, és javasolt a hüvelyi közösülés felfüggesztése.
A szoptatás némileg emeli az anya kalória és tápanyagigényét, de nincs szükség a kettő helyetti evésre.
-A tejelapadás miatti félelemben sok fiatalasszony falánkká válik, és elhízik.
- Ennek elejét vehetjük, ha fehérjében bő, zsírban normális és szénhidrátban viszonylag szegény étrendet állítunk össze.
- Az étkezés a gyermekágy napjaiban legyen könnyen emészthető, fűszermentes. A szoptatás egész tartama alatt kerülni kell az alkoholt és a nikotint, mert mindkettő bejut az anya véréből a tejbe. A szoptató anya folyadékszükséglete napi 3I, amit szénsavmentes ásványvízzel, frissen facsart gyümölcs- és zöldség lével, levesekkel és tejszaporító teával fedezhet. Nyári hőségben ez az igény lényegesen több lehet. A kellő vitaminellátást nyers gyümölcsök, főzelékek, indokolt esetben vitamintabletták szedésével fedezhetjük.
-A szoptatási idő alatt is, csak az orvos által felírt gyógyszert szabad szedni, mert egyes gyógyszerek átmennek a tejbe, és a csecsemőben nem kívánt hatásokat fejtenek ki.
- A szülés alatti elkerülhetetlen vérveszteség miatt vaspótlásra van szükség. Ezt természetes formában, vagy tablettában vihetjük be a szervezetbe.
A has és gátizmok a fokozott igénybevétel miatt megnyúltak, lazák. Rosszul támasztják alá a belső hasi szerveket. Ez esztétikailag csúnya, sőt később makacs, nehezen kontrolálható alhasi és deréktáji panaszokat okozhat.
- A tornagyakorlatok jó vérkeringést biztosítanak az alsó végtagok és a kismedence tágult visszereiben.
Hat hét után szülészeti kontrollvizsgálat javasolt
. Ennek fontossága abból adódik, hogy a szülés után keletkezett sérülések gyógyulási folyamata kerül ellenőrzésre. Így a méh visszanyerte-e eredeti formáját, a sebgyógyulás megfelelő-e. Ekkor kell megbeszélni a fogamzásgátlás kérdését is.
Bármilyen ragyogó élmény a szülés, a szülészeten töltött 3-5 nap nem tartozik a legszebb emlékek közé
.
- Szülés után az idegi és hormonális egyensúly megváltozik.
- Az újdonsült anyuka érzelmileg feszült, ingerlékeny, sírós.
- A szülés csak egy állomás a nő lélektani anyává érési folyamatában. A megváltozott élet új, megállás nélküli feladatokat, követelményeket állít. A felnagyított felelősség megrémíti a fizikailag fáradt, és lelkileg bizonytalan nőt. Boldog és felhőtlen anyaság érzése – nem ritkán - bizony csak néhány hét után köszönt be. Addig a fiatal anya környezetétől és különösen a férjétől meleg szeretet, elismerést, és segítséget vár ezekben a testét –lelkét próbára tevő, nehéz időkben.
Miközben a nő életének legnemesebb és legnehezebb feladatát teljesíti, talán épp ezeken a gyötrődéseken keresztül önmaga is átformálódik. Érzelmileg megértőbb, empatikusabb, lelkileg gazdagabb, fizikailag pedig erősebb, ügyesebb lesz.

http://www.szei.hu
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése