Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. február 26., kedd

A SZŰZHÁRTYA IMPERFORÁCIÓJA


A SZŰZHÁRTYA IMPERFORÁCIÓJA
A SZŰZHÁRTYA IMPERFORÁCIÓJA ÚJSZÜLÖTTNÉL





A szűzhártya a vestibulum alapján a hüvely bemenetét jelentô lemez, melyet belül vaginalis epithelium, kívülrôl a sinus urogenitalisból eredô el nem szarusodó laphám borít..
-A hymen görög mennyegzôistenrôl – Hümenaiosz – kapta a nevét.
-A nemi életet még nem élt leányok, nôk elnevezése latinul virgo intacta.
-A szűzhártya alakja sértetlen állapotban nagyon változatos lehet: félhold alak (hymen semilunaris), gyűrűszerű (hymen anularis), több apró nyílást tartalmazó szűzhártya (hymen cribriformis), tagolt nyílású szűzhártya (hymen septus, - subseptus), teljesen zárt szűzhártya (hymen imperforatus).
-A szűk hymenalis gyűrű önmagában nem tekinthetô betegségnek.
- A hymen az elsô közösülés alkalmával egy vagy több helyen bereped, de csak ritkán fordul elô olyan sérülés, amely orvosi vérzéscsillapítást tenne szükségessé. Klinikai szempontból a szűzhártya rendellenességei közül a hymen imperforatusnak van jelentôsége.

A betegség meghatározása

A hymen imperforatus a gynatresiák csoportjába sorolható. A fogalmon a méh- és a hüvelyváladék, menstruációs vér kiürülését megakadályozó fejlôdési rendellenességeket értjük.
-A viszonylag sok urogenitalis rendellenesség mellett a kórkép elôfordulása rendkívül ritka. A hozzáférhetô világirodalomban 11 és 83 év közötti az elôfordulás, de túlnyomó többségben a praemenstruumban fordul elô, az elsô ciklusok megjelenésekor.         


Tünetek

Általában a nemi érés, a menarche idején jelentkeznek, de elôfordulhatnak közvetlen a megszületést követôen is.
-Ismeretes az újszülött leány imperforált hymene következtében létrejött hydrocolpos.
-Születéskor vagy röviddel utána a csecsemôn extrém esetben alhasi duzzanat jelentkezik, és a hüvelybemenetben elôboltosuló membrán látható.
-A felgyülemlett váladék ritkán olyan mennyiséget érhet el, hogy a csecsemô hüvelyét és a méhét kitágítva, hasi tumort utánoz.
-Ha a hydrometrocolpos lehetôségére nem gondolunk, a suprapubicus rezisztenciát összetéveszthetjük kismedencei daganattal. Az elôboltosuló membrán a felnôtt cystokeléjéhez hasonlít, ha óvatosan visszanyomjuk, fellette láthatóvá válik a húgycsônyílás.
-Elôfordul, hogy az elzáró lemezen igen kicsiny nyílás van, amelyen fehér, nyálkás váladék préselhetô ki.
- A kitágult genitalis rendszer a vizeletürítést akadályozza és vizeletpangást eredményez, pyuriával, esetleg az ureterek kitágulásával.
- A hátrafelé irányuló kompresszió székürítési zavart okozhat.
-A hymen imperforatus legtöbbször pubertáskorban okoz elôször panaszokat. Az elsô mensesek jelentkezésekor jelentkeznek alhasi görcsök, rossz a közérzet, de vérzés nem. Ez a jelenség a cryptomenorrhoea vagy pseudomenorrhoea. A menstruációs váladék elôször a hüvelyben halmozódik fel, haematocolpos alakul ki.
A hüvely hatalmas tömlôvé alakul. A késôbbi vérzések során az uterus és a kürtök is telôdnek és kitágulhatnak, haematometrát és haematosalpinxot hozva létre.
- A haematocolpos esetében a pangó váladékból víz szívódik vissza, s a váladék hígan folyó lekvár sűrűséget vesz fel, színe vörösesbarna.
-A felgyülemlô váladék ilyenkor még nem fertôzôdik.
-Az esetek egy részében a kürtök abdominalis szájadéka elzáródik és meddôséget okoz a késôbbiekben.
- A fent említett anamnesztikus adatok, panaszok felvetik a hymen imperforatus gyanúját. A vulva megtekintésekor feltűnik a hymen zártsága, kékeslivid színe, elôboltosulása.
-Rectalis vizsgálattal tapintható a ballonszerűen kitágult, fluktuáló hüvely, esetleg a nagyobb, feszes uterus, illetve a haematosalpinx is.   

Differenciáldiagnosztika

-problémaként szóba jöhet a nagyajkak fúziójától, illetve a primer amenorrhoeától való elkülönítés. Az elôbbitôl már az inspekcióval is nagy biztonsággal el tudjuk különíteni, az utóbbi esetben további vizsgálatok is szükségesek.

Terápia

Műtéti kezelés

Sagittalis irányú incisiót végzünk a szűzhártyán, s a többnyire nagy mennyiségű decomponált vért kiürítjük. Ezt követôen néhány napig drainage-t alkalmazunk. Sor kerülhet a hymenalis gyűrű plasztikai műtétjére is. Ez hívjuk parthenoplasticának.           
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése