Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. február 21., csütörtök

A SZATMÁRI SZENT JÓZSEF REHABILITÁCIÓS KÖZPONT ALAPITÁSÁRÓL


A SZENT JÓZSEF-GYERMEKREHABILITÁCIÓS                      KÖZPONT LÉTREHOZÁSÁRÓL.


                  

                   1991-ben Nagyméltóságú és Főtisztelendő REIZER PÁL,aki egy kiváló szellemiségű,kulturált ember volt,és Szatmár megye püspöke,személyesen felkért hogy legyek segítségére mint orvosi szakmai és szervezési projektvezető egy olyan intézmény létrehozásában amelyik a sérült gyermekek korai rehabilitációjával foglalkozik. Megjegyzem hogy ez lett később az első ilyen jellegű létesítmény Romániában,sőt Kelet-európának ezen a részén. Az anyagi alapot a Német Gazdasági Minisztérium és a FREIBURG-i KARITASZ szervezet biztosította majdnem 1 millió német márka költséggel.
          Abban az időben/a változás után/ a szatmári városi kórház választott igazgatója és osztályvezető főorvosa voltam ami  rengeteg gonddal és mondanom se kell hatalmas felelősséggel járt,de ez a felkérés olyan méltányosan kitüntető és szívhez szóló volt hogy azonnal elfogadtam,
          Még abban az esztendőben ünnepélyes keretek között megtörtént
az alapkőletétel amit a Püspök Úr cerebrált ,és hozzákezdtünk az intézet tervezéséhez a Freiburgi Caritász központ szakembereivel,valamint a helyi caritász által megnevezett tervező csoporttal élükön a Megyei Tervező Intézet vezetőjével,jó barátommal FLORESCU RADU tervező mérnökkel,aki ma Hollandiában él.,és AMIK GÁBORRAL a helyi caritas gazdasági igazgatójával.
          A munkálatok három esztendeig tartottak,aminek utána is kulcsrakészen átadtuk az intézményt,amelynek rövid ideig a vezetője is voltam.       
          Annak idején a ROMÁNIAI MAGYAR SZÓ-1994-ben/május 31-én az alábbiakat közölte az intézmény építésével kapcsolatban.
          “Építőtelep a szatmárnémeti Dsida Jenő utcában. A bejáratnál táblák jelzik a leendő objektumot,a beruházót,a tervezőt,a kivitelezőt. Úgy mint Németországban szokás. Még egy év sem telt el hogy REIZER püspök ÚR a német gazdasági minisztérium és a Caritász magas rangú képviselőivel letették az alapkövet,már pirosban áll az eredeti kiképzésű épület együttes.
A szakemberek most a belső terek kialakításán dolgoznak valamint a leendő
terápiás felszerelések helyét készítik elő. Nem vitás októberre átadhatják helyüket a szerelőknek,aztán az esztendő-fordulón megkezdheti működését a Szent József Rehabilitációs Központ. Schupler Tibor atya,a szatmári Caritas igazgatója megdicsérheti nem csak az építőket,de Amik Gábor ügyvezetőt és persze Dr.Bauer Béla gyermekgyógyász főorvost aki napi gyógyító munkája mellet,karitatív munkában végzi az orvosi projekttel járó gondokat.,felvigyáz hogy a gyógyászat szempontjaiból minden a megfelelő helyére kerüljön. Vele tekintem meg az építkezést,s már első szavából kitűnik,hogy alaposan ismeri a legapróbb részleteket is és várakozással tekint az intézet megnyitása elé.
          Mert nem akármilyen intézetről van szó,a maga nemében páratlan nem csak Romániában hanem az egész térségben. Ezért is írunk róla jó előre,nem várva meg az átadást,hogy érintett olvasóink időben kellő információhoz jussanak, s az elkövetkező hónapokban,hetekben már dönthessenek szándékaikról.
          A Szent József Rehabilitációs Központ ugyanis a szellemi és mozgássérült gyermekek rekuperációs intézete lesz. De még ezzel sem mondtuk ki a lényeget,mert sérült koraszülöttek, csecsemők és kisgyermekek rehabilitációjáról van szó. Ez a jelleg az új és szokatlan az intézet jellegét tekintve,
          Mint megannyi más bajban,itt is a leghatékonyabb segítség a legjobb időben jött segítő kéz,ami megelőzi a nagyobb bajt a kezdeti súlyosbodását
Ám ezt a segítséget csak akkor adhatjuk,ha időben rendelkezésünkre áll a szükséges diagnózis,ha elvégezzük a kellő vizsgálatokat és nem várjuk hogy majd a gyermek –kinöví-a betegséget,a sérülést mondja Bauer doktor.
          Abban is újszerű ez az intézmény,hogy nem –kórház-jellegű,hanem járó beteg jelleg .nyitott intézmény ahol a szakemberek a szülőkkel együtt,velük szorosan együttműködve végzik a rehabilitációs tevékenységet.
          Az induló intézménynek két nagyobb részlege lesz a diagnosztikai és a rehabilitációs részleg mindkettő a legkorszerűbb technikával felszerelve. Többféle szakorvos teljesít szolgálatot illetve ál majd a gyermekek rendelkezésére,így gyermekgyógyász,gyermek-neurospichiater,pszichológus,szemész,logopédus,ortopéd,balneo-fizioterápiás szakember. A rehabilitációs részlegen-gyógytornász,psicho pedagógus,ergo és hidroterápiás szakember irányítja majd a gyógyítást.
A hidroterápiás részleg előreláthatóan a szatmári termál-vizes strand részlegén lesz megszervezve. Külön szolgálat fog működni az otthoni gyógyítás biztosítására. Ez a Romániai Magyar Szó,Sike Lajos riportjának a kivonata.
          Meg kell jegyeznem hogy nagyon nehéz volt megoldani a szakszemélyzet verbuválását mert ilyen jellegű intézmény nem működött az országban,következményképpen ilyen irányú szakképzés sem folyt. Amit egyebek között személyes érdemnek tartok hogy sikerült a végén kb egy 2o személyes-Team-mel németországba menni,és neves intézményekben mint pl-
 Freiburg,Passau,Darmstadt,Landau,Stuttgart-i rehabilitációs intézetekben
az induláshoz a megfelelő előképzést megszerezni,






HIT-REMÉNY ÉS SZERETET-
Ezen gondolatokkal nyitja meg kapuit a Szent József Rehabilitációs Központ,azok részére,akik nehéz magukra utaltságukban igénylik beteg
gyermekük részére szolgáltatásainkat.
          Számos jó szándékú,önzetlen,értelmes ember munkájának gyümölcseként született meg ez a nemzetközi mércével is mérhető,modern intézmény.
          Jellegét,működési koncepcióját tekintve európai értékrendű,első és egyedi létesítmény nálunk az országban.
          A katolikus egyház,a katolikus hívek nemzetközi segítőkészsé-
gének állandó és időtálló példájaként fog állni városunkban ez a létesitmény.
          Az úttörő munka kezdeti nehézségei,-gyermek betegségei-egy bizonyos ideig még érzékelhetők lesznek tevékenységünkben,de reméljük,hogy akik igénylik segítségünket,értékelni fogják jóhiszemű szakmai munkánkat.
          A szakmai tevékenység lényege a betegség,a sérült állapot korai felismerése,korai kezelése és csapatszellemben való gyógyítása-minden szülő tevőleges  együttműködésével.
          Felhívjuk a szülők figyelmét arra is,hogy a kezelés az esetek döntő többségében hosszantartó,türelmet és kitartást igényel. Természetesnek tartjuk azt is,hogy együttműködünk a többi hasonló profil egészségügyi egységgel.
          Február 6-tól kezdve várjuk azon szülők jelentkezését akik gyermeküket/o-6 év közötti korcsoport/kezeltetni óhajtják intézményünkben.

                                                                             Dr.BAUER BÉLA
                                                                   gyermekgyógyász főorvos
                                                                   az orvostudományok doktora





#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése