Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. február 7., csütörtök

BENŐTT LÁBKÖRÖM


Benőtt lábköröm

Benőtt körömnek nevezzük azt az állapotot, amikor a köröm széle belenő a környező bőrbe.
Benőtt köröm alakul ki, ha az eltorzult lábkörmök nem megfelelően, hanem a bőr irányába nőnek, vagy amikor a köröm melletti bőr a szokásosnál gyorsabban nő, és beborítja a köröm egy részét. Keskeny, szoros cipő, valamint a körmök helytelen vágása, ívesen, rövid szélekkel és nem egyenesen keresztbe, okozhatja vagy súlyosbíthatja az állapotot.
A benőtt köröm kezdetben sokszor tünetmentes, de egy idő után fájni kezd, különösen akkor, ha a területet nyomás éri. A köröm környéke rendszerint kipirosodik és meleg lesz; kezelés nélkül könnyen fertőződik. Fertőzés esetén a terület fájdalmas, kipirosodik és megdagad, valamint gennyes hólyagok (paronichia) képződnek, melyekből a genny időnként kifakad.
Az enyhén benőtt köröm levágható, a szabad végét enyhén felemelve steril gézcsík helyezhető alá, amíg a duzzanat meg nem szűnik. Ha a benőtt köröm orvosi ellátást igényel, az érintett területet általában helyileg (pl. lidokainnal) érzéstelenítve, az orvos levágja és eltávolítja a köröm benőtt részét. A gyulladás ezután elmúlik, és a benövés rendszerint nem fordul elő ismét

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése