Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. február 23., szombat

AZ ELESÉS VESZÉLYEI ÉS MEGELŐZÉSE


Az elesés veszélyei és megelőzése


Az elesésnek lehetnek komoly következményei is.
-Mindig tisztában kell lenni gyermekünk képességeivel és korlátaival, így megelőzhetők a nagy valószínűséggel sérüléshez vezető helyzetek.
Az elesés a gyermekek sérülésének egyik leggyakoribb oka. A gyermekek szeretnek szaladgálni, felmászni különböző dolgokra, általában szeretik felfedezni a környezetüket,
és vannak olyan elesések is, amelyek hozzátartoznak a felnövés folyamatához.
A csúszós padló minden gyermek számára potenciális veszélyt jelent. Ha valami kiömlik a padlóra, azt azonnal fel kell mosni és szárazra kell törölni, illetve csúszós felületen, pl. a fürdőszobában javasolt csúszásmentes - pl. gumiból készült - szőnyeget használni.
-Hogy mivel lehet még csökkenteni a felületek csúszósságát, arról kérhet felvilágosítást egy szaküzletben is.


Az alábbiakban arra vonatkozóan adunk néhány jótanácsot, mit tehetünk az ilyen elesések elkerülése érdekében.

Csecsemők, kisgyermekek

Abban a korban, amikor a kisgyermekek járni tanulnak, nagyon gyakoriak az elesések, amelyek hozzátartoznak a tanulás folyamatához. Ezt a folyamatot azzal tehetjük biztonságosabbá, ha a gyermekek környezetéből minden olyan tárgyat eltávolítunk, amelyben könnyen megbotlanak (pl. elektromos vezetékek, gyűrődés a szőnyegen), vagy amely eleséskor sérülést okozhat.

Bébikomp használata nem javasolt, mert szakértők szerint fokozza a sérülések veszélyét azáltal, hogy jóval gyorsabb haladást és messzebbre jutást tesz lehetővé, mint ha a gyermek segítség nélkül közlekedik, emiatt a kisgyermek könnyen felbukhat vagy leeshet egy lépcsőről. Emellett arra sincs bizonyíték, hogy segítségével a gyermek gyorsabban megtanulna járni.
  • A csecsemőket mindig olyan helyre tegye le, ahonnan nem tudnak leesni. Asztal helyett pelenkázzon a földön, illetve amennyiben pelenkázóasztalt használ, semmiképpen ne hagyja magára egy pillanatra sem a csecsemőt; például ha ki kell nyitnia az ajtót vagy fel kell vennie a telefont, akkor mindig vigye magával a gyermeket is.

  • A csecsemők sérülésének egyik gyakori oka a magas gyermekszékből történő kiesés. Amikor ilyen széket vásárol, alaposan vizsgálja meg, hogy elég stabil-e.

  • A csecsemőszéknek legyenek pántjai, melyekkel a gyermeket a lábánál és a vállánál rögzíteni lehet, hogy ne tudjon sem felállni a székben, sem kiesni belőle. Ha a széknek nincsenek ilyen pántjai, vegye meg külön őket.

  • A csecsemőket és kisgyermekeket a babakocsiban is rögzíteni kell.

  • A szanaszét hagyott gyermekjátékokban a gyermekek és az őket cipelő felnőttek is eleshetnek, ezért azokat mindig el kell pakolni az útból.

  • Ellenőrizze, hogy a bútorok, amelyekre a gyermek esetleg felmászhat, elég szilárdan állnak-e.

  • A nagyobb méretű gyermekjátékoknak lehetőleg puha felülete legyen, hogy ne okozzon sérülést, ha esetleg ráesik a gyermek.

  • A bútorok éles vagy kiugró részeit – különösen a gyermek fejmagasságában lévőket - borítsa be védőréteggel; kapható külön erre a célra gyártott sarokvédő, vagy használhat valamilyen puha anyagot is.

  • Hogy a veszélyes helyekre ne tudjon a gyermek bemenni, használjon gyermekkerítést - erre a célra alkalmas például a gyermekágy rácsos falának egyik oldala -, vagy zárja be az ajtót.

  • Amint elég ügyes a gyermek, tanítsa meg neki, hogyan kell az arra alkalmas tárgyakra fel- és azokról lemászni.

  • 5 éves kor alatti gyermekeknek ne legyen lehetősége másfél méternél magasabbra mászni.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése