Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. február 25., hétfő

ÉGÉSI SÉRÜLÉSEK-MEDDIG VÁRHATUNK


Égési sérülés gyermekeknél - Mikor kell orvoshoz vinni?

Tűzzel szerzett sérülések

A gyerekek szeretik nézni a gyufa, a gyertya lángját, szeretnek a tűzzel játszani, eztáltal megismerni ezt az érdekes lobogó valamit.
-Igyekeznek a szemükön kívül a többi érzékszervükkel is megismerni a tüzet, így gyakran megfogják, megszagolják, nyalják a forró dolgokat. A legtöbb halálos végű balesetet az okozza, hogy a hosszabb-rövidebb időre magára hagyott, lakásba bezárt gyermek játszani kezd. Tűz esetén azonban menekülni nem tud, s nincs aki segítsen.
Tanács:
Semmiképpen ne hagyjunk gyermekünk általt elérhető helyen gyufát, öngyújtót, nagyítót, vagy más, tűzgyújtásra alkalmas eszközt. Ha kandallót, kályhát gyújtunk be, fokozottan ügyeljünk, hogy a gyermek ne legyen a közelben, a kandalló és kályha nyílásait gondosan rögzítsük, hogy a gyermek ne tudja azokat kinyitni.

Forró víz miatt bekövetkezett sérülések


  NAGYKITERJEDÉSÜ BŐRFELÜLET LEFORRÁZÁSA


Gyakori látogatói a baleseti osztálynak azok a kicsik, akik magukra rántják a forró vízzel, levessel, teával teli edényeket, vagy belerohannak a földre tett forró vizes dézsába, lavorba, fazékba. Veszélyes lehet bármilyen forró hőmérsékletű tárgy, vagy étel, vagy ital, amivel a gyermek kapcsolatba kerülhet.
Tanács:
Ne hagyjuk elől, elérhető magasságban bekapcsolt vasalót, forró vízzel teli edényt. A tűzhely hátulsó rózsáin, sütőlapjain igyekezzünk főzni, minél nagyobb távolságra a kis tapogató kezecskéktől.

Napon szerzett égési sérülések

A tűző napon kint hagyott gyermek fejének, arcának leégése akár életveszélyes állapotot is okozhat.
Tanács:
A gyermek ellenkezése ellenére fontos, hogy betartsuk a következőket:
  • 11 és 15 óra között lehetőleg ne tartózkodjon a gyermekünk napon,
  • folyamatosan kenjük a bőrét magas faktorszámú fényvédő krémekkel.
  • Adjunk a kicsire sapkát, lehetőleg olyat, mely árnyékot vet az arcára.
  • gondoskodjunk arról is, hogy bőséges folyadékot vegyen magához főle az alatt az idő alatt, amíg a napon tartózkodik.

Ha már bekövetkezett a baj...

  • Ha már bekövetkezett a baj, akkor a sérült felületet hűteni kell!
  • Kisebb égés esetén elegendő hideg vizet mintegy 20-25 percig a bőrre folyatni, majd valamilyen semleges kenőccsel a sebet bekenni.
  • Ha nincs elég kötszer, bugyoláljuk tiszta, vasalt lepedőbe a sérült gyermeket, és itassuk bőven folyadékkal.
  • Ha hólyagos az égés, akkor mindenképpen orvoshoz kell fordulnunk, s elsősegélyként a hűtés és a folyadékpótlás az egyetlen, amit az orvoshoz érésig tenni lehet.
  • Jó tudni, hogy a gyermek tenyérfelületénél nagyobb sérülés már biztosan orvosi ellátást igényel. 4-5 tenyérni sérülésnél már kórházi kezelés szükséges, közel 20 tenyérnyi égés pedig már életveszélyes lehet!
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése