Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. február 6., szerda

A CSCCSEMŐKORI GÖRCSÖS HASFÁJÁSRÓL


Csecsemőkori görcsös hasfájás (kólika)


Betegségek - tünetek és kezelések

Egyes babák gyakran szenvednek látszólag megmagyarázhatatlan és csillapíthatatlan sírástól. A sírás gyakori oka az úgynevezett kólika, vagyis hasi fájdalom.

Ő biztos nem görcsöl

A kólika nagyon erős hasi fájdalommal és görccsel jár. Az újszülöttek közel 25%-nál jelentkezik ez a szerencsétlen időszak, amelyeben a szülől általában tehetetlenek.

Ez a rendellensség a baba életének első heteiben kezdődik, és olyan 6 hetes korban erősödik, majd 3 hónapos korban váratlanul eltűnik.
Ezekben a szakaszokban különböző kezeléseket lehet alkalmazni, amelyek célja, hogy megnyugtassák a babát a szenvedéstől.

A babák a hasfájástól sírhatnak akár néhány órán keresztül is, különösen a betegség első éjszakáin
.
-A nyugtalanság és az a tény, hogy térdeit a melléig húzza arra utalnak, hogy hasfájással küzd. 
-Egy másik árulkodó jel a kemény és duzzadt has.
-Ha alvás közben jelentkezik a fájdalom a baba rögtön felébred és 1-2 órán keresztül keservesen sír.
-Ez a típusú hasfájás nem jár együtt más egészségügyi problémákkal, a legtöbb gyermek akinek fáj a hasa teljesen egészséges.
- A kólika okozta sírás különbözik a fáradtság vagy az éhezés okozta sírástól.


A hasfájás okai

Még nem ismerik a valódi okát ezeknek a görcsöknek, de úgy gondolják, hogy a fájdalom a bélfal feszült izmaitól származik.
 Néhány lehetséges ok:
• az idegek az emésztőrendszerben még nem érettek
• a belekben csapdába szorultak a belső gázok
• a baba így reagál a cigarettafüst belélegzésre
• a cigarettázó kismamák esetében nikotin megváltoztatta az anyatejet
• intolerancia vagy allergia az anyatejre
• a szilárd ételek három hónapos kor előtt kerültek bevezetésreHasfájás elleni intézkedések, avagy hogyan kell kezelni a kólikát?

Nagyon érdekesek a csecsemők reakciói a kólikával szemben.
- Egy részük az édesanyjuk hangjától vagy halk zenétől zenétől, mások a porszívó vagy autó motorhangjátol nyugszanak meg.

Nagyon fontos, hogy szoptatáskor,a babának legyen elegendő ideje inni az anyatejet.
Több percre van szüksége mindegyik mellnél, a gyors váltakozás azzal jár, hogy a baba csak előtejet iszik, ami kevésbé gazdag zsírban. Az előtej nagyon gyorsan átmegy az emésztőrendszeren, ahol a laktóz gázt termel.

Bizonyos ételeket lehet, hogy ki kell zárni a kismama étrendjéből.
- Néhány mellből táplált baba rosszul reagál azokra a tejtermékekre, amit az anya fogyasztott és olyan babák is vannak vannak akik érzékenyek az almában, banánban, narancsban, eperben, paradicsomban, tojásban, csokoládéban, kávéban, kólaban vagy az alkoholban található összetevőkre.
Más élelmiszereket, amik gázokat termelnek és bekerülhetnek az anyatejbe, mint a a bab, káposzta, karfiol, brokkoli, paprika, hagyma, fokhagyma és uborka szintén kerüleni kell.
-Amennyiben ezek az ételek hatással vannak a babára, az sírni fog az első vagy második etetés után. Ebben az esetben célszerű elkerülni ezek fogyasztását a kismama részéről.

Egy másik, szintén természetes megoldást a gyógynövények jelentik, de ezek hatásáról előbb célszerű megkérdezni az orvost.
-Amennyiben pozitív választ kapunk és használhatjuk kisbabánk estében, akkor etetés előtt lehet adni neki egy kis korty meleg, gyógynövényekből készült teát.
- A gyógynövény tea megelőzi a hasfájdalmakat, görcsöket, mert pihenteti a gyomrot és a beleket.
-Ezek közé tartozik a gyömbér, citromfű, édeskömény, menta, kamilla stb. Ne adjunk azonban egy negyed csészénél több teát a babának.


A babamasszázs is enyhítheti a hasfájást

Amikor a baba nyugodtan fekszik maszírozhatod a hasát körkörös mozdulatokkal. Előtte, kend be bőrét egy teáskanál meleg olíva olajjal, amit lehet egy csepp majoránna-, kamilla- vagy narancs olajjal keverni. Ezeknek az olajoknak az illata inhaláció áltlal megnyugtatja a gyomrot és a bélrendszert a csecsemőknél. Ezt a masszázs ajánlott naponta megismételni.

Ha semmi sem válik be és gyermekedet mégsem sikerül megnyugtasd, gondolj arra, hogy már csak egy pár nehéz hét van hátra és a probléma magától megoldódik. Közben próbálj meg te is pihenni, aludni azokban a pillanatokban, amikor a gyermek is, így minimálisra csökkentheted a fellépő stresszt. Még akkor is, ha nehéz helyzetben érzed magad, ne legyél dühös gyermekdere, mert ő rettenetesen szenved a fájdalomtól, nem beszélve az érzelmi hatásokról.

Azonban ha a baba a 4 hónapos kort is meg haladva tivábbra is sír, célszerű orvoshoz fordulni, mert lehet más oka is, mint a csecsemőkori kólika.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése