Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. február 19., kedd

AZ ÚJJSZÜLÖTTI SÚLY BEFOLYÁSOLJA A FELNŐTTKORI BETEGSÉGEKET !!

Az újszülötti súly befolyásolja a felnőttkori betegségeket!



Az orvostudományi kutatások azt támasztják alá, hogy számos betegség eredete a magzat méhen belüli fejlődésére is visszavezethető. Kiderült ugyanis, hogy az egykor kis súllyal születettek között felnőtt korban kétszer annyian halnak meg érrendszeri megbetegedésben, mint akik átlagos súllyal jöttek a világra.


„Mennyivel született?”
- Ez a kérdés nem maradhat el, ha gyermek jön a világra. Úgy tartják, a nagy babák egészségesebbek, a kisebb súllyal születettek viszont fogékonyabbak a betegségekre. Ez pedig - úgy tűnik - nem is véletlen. Ugyanis bizonyos betegségek már a méhen belül elkezdődnek, melyek megállapítására a legalapvetőbb eszköz a súly vizsgálata.

Az európai átlagos születési súly 3200 gramm.
- Az alsó határ, ami alatt az újszülött alacsony súlyúnak tekinthető 2500 gramm.. Döntően két oka lehet, ha egy újszülött nem éri el az optimális súlyt.
- Gyakran a méhen belüli elégtelen tápanyag-ellátottság játszik szerepet, melyet például az anya hiányos vagy nem megfelelő táplálkozása is okozhat.
- A másik esetben a magzat méhen belüli fejlődési ideje lerövidül - például fertőzés vagy sérülés miatt -, ők a koraszülött csecsemők.

"Az alacsony születési súly magában hordozhatja azokat a rizikókat, amelyekkel a koronária betegség, vagyis a magas vérnyomás, valamint bizonyos vesebetegségek és a cukorbetegség halmozott előfordulásával lehet számolni a későbbi életkorban"
 Azokban az esetekben, mikor az alacsony születési súlyt méhen belüli alultápláltság okozza, a magzat speciálisan reagál. Ha nem kap elegendő táplálékot tartós stressz állapot alakul ki. Ez átprogramozza a magzat hormonműködését.

"Annak a stressz hormonnak a szintje vagy aktivitása lesz magasabb, amely biztosítja azt, hogy ilyen kevés táplálékot közvetítő környezetben is a magzat túlél, fejlődik. Nem olyan mértékben, ahogyan az optimális lenne, de fejlődik, vagyis eléri azt, hogy meg tud születni.
-A kutatók szerint aki alacsony súllyal születik, azok körében négyszer gyakrabban jelentkeznek koronária megbetegedések, és kb. négy-, hatszoros gyakoriságban magas vérnyomás megbetegedések".

A stressz hormonok túlzott működése életre szóló változásokat eredményez a magzatban.
-A legfontosabb életfunkciók ugyan biztosítva lesznek, de másodlagos, káros következményeket is okoz.
-Mindenképp csökken az érképződés, ami ritkább érelágazódás, azaz kevesebb hajszálér kialakulást eredményez. Csökken azon összetevőknek a mennyisége, melyek biztosítják az érrendszer rugalmas tágulását vérnyomás növekedés esetén. Ennek következtében merevebbek lesznek az érfalak és ez megnöveli a benne áramló vér nyomását.
- A magas vérnyomás pedig számos szív és érrendszeri megbetegedés kialakulásához vezethet.

A vérnyomás zavara tehát kötődhet az alacsony születési súlyhoz, de természetesen sok más tényező, például öröklött hajlam is meghatározhatja alakulását.
-Azonban azok, akik kis súllyal jönnek a világra, halmozottan hordozzák magukban a rizikófaktorokat, és egészségükkel fokozottabban kell törődniük,
 Post scriptum-Nem mind arany ami fénylik  !!
-A fent leirt megfigyelések nem a pánikkeltés hangulatának célját szolgálják,hanem inkább az optimális terhesgondozásra hivják fel a figyelmet,a koraszülések megelőzése érdekében.Ezen sorok leirója is koraszülött volt és 82-dik életévében irja le ezeket a klinikai megfigyeléseket.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése