Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. február 21., csütörtök

KORÁN ÉRKEZETT BABÁKRÓL


Korán érkezett babák

Az utóbbi években folyamatosan nőtt a koraszülött gyermekek aránya. Az évente megszülető kisbabák 8-9 százaléka születik koraszülöttként. Ez a szám a nemzetközi adatokat tekintve is magasnak számít. A koraszülött kisbabák születési kora befolyásolja életben maradási esélyeiket, a kialakuló betegségek és károsodások lehetőségét, a hosszútávon fennmaradó következményeket.

A koraszülöttség kritériumai

Koraszülöttnek azokat a kisbabákat nevezzük, akik a várandósság 37. hete előtt jönnek a világra.
A születési hetek alapján az éretlenség fokával összefüggésben több csoportba osztják a babákat.
- A nemzetközi besorolás alapján, a 32-36. héten született kisbabák az „enyhe” koraszülött kategóriába tartoznak,
-a 28-31. hétre születettek az alacsony gesztációs korú kategóriába,
- míg a 22-27. héten születettek az igen alacsony gesztációs korú vagy extrém koraszülött kategóriába.

A koraszülött kisbabák döntő többségükben alacsony testsúllyal születnek, azaz születési súlyuk nem éri el a 2500 g-ot.
-Az alacsonyabb születési súly azonban önmagában nem feltétlenül az éretlenséget jelzi.
-A méhen belül fejlődő és megszülető magzat súlya jelentősen függ genetikai adottságaitól, a méhen belüli és a méhen kívüli környezet hatásaitól.

Alacsony születési súlya akkor is lehet a kisbabának, ha időre születik, de a méhen belül lelassul, visszamarad a fejlődése.
 A koraszülött kisbabákat mindenesetre a születési súlyuk alapján is szokták jellemezni.
-Így megkülönböztetik az 1500-2499 g közötti kissúlyú újszülötteket,
-az igen kissúlyú, azaz az 1000-1499 g közötti babákat,
-és az igen-igen kissúlyú babákat, akiknek súlya még az 1000 g-ot sem éri el.

A koraszülött kisbabák életben tarthatóságának alsó határt is szabtak, amelynek ideje a különböző országokban jelentősen szóródik.
- A legtöbb európai országban a magzati kor 22. hetétől és/vagy az 500 g-os testsúlytól tartják életben a babákat, de pl. Norvégiában az ettől fiatalabb, 12 hetes megszülető magzatok esetében is megpróbálják fenntartani az életfunkciókat, míg bizonyos országokban, pl. Svédországban, Görögországban ennél jóval későbbi időponttól, a 28 hetes magzati kortól törekszenek az életben tartásra. Magyarországon a WHO ajánlása alapján az életben tarthatóság határát a 24. hétben szabták meg, illetve, ha a baba nem éri el az 500 g-ot vagy a 30 cm testhosszúságot.
A perinatális intenzív centrumokban, ahová a koraszülött kisbabák többségét szállítják, abban az esetben is folytatják a koraszülött kisbabák kezelését, ha ugyan a 24. terhességi hét előtt vagy 500 g alatt születnek, de életjelenséget mutatnak.

A koraszülés lehetséges okai

A koraszülés oka többféle és változatos lehet.
Az anya oldaláról közelítve azt találjuk, hogy az idő előtti születést gyakran előidézheti valamilyen terhességi szövődmény - pl. vércsoport rendellenesség, a lép rendellenességei -, de korábbi nőgyógyászati-szülészeti beavatkozások következményeként is felléphet - pl. művi vetélések, korábbi császármetszés. Előfordulhat genetikai elváltozások esetén is , ilyenek például a méh fejlődési rendellenességei.

Növeli a kockázatot a korábbi koraszülés előfordulása, az anya életkora - 18 év alatti vagy 35 év feletti életkor -, a dohányzás, az alkohol és a drog, vagy az anyát ért testi vagy lelki trauma (pl. folyamatos stressz) is.
- Ugyanakkor olyan tényezők is kockázati faktornak tekinthetőek, mint a kedvezőtlen anyagi, szociális körülmények, amelyek hatnak a táplálkozás mennyiségére, minőségére és ezen keresztül a baba növekedésére, fejlődésére is.

Magzati oldalról tekintve, leggyakrabban valamilyen fejlődési rendellenesség, méhen belüli fertőzés, a magzatot érő ártalom következtében, vagy ikerterhességek esetén fordul elő koraszülés. Az okok azonban az esetek jó részében nem állapíthatóak meg egyértelműen.

A koraszülöttek ellátása és életkilátásai

A koraszülött, illetve az alacsony testsúllyal született kisbabák háromnegyed részét, perinatális és neonatális intenzív centrumokba szállítják, ahol intenzív ellátásban részesülnek. Amennyiben a baba elér egy megfelelő érési szintet, hazaengedik, vagy átkerül a kórház utógondozó részlegébe, további felerősítésre.

A 34-36. héten született, a nagyjából 2000-2499 gramm közötti újszülöttek teszik ki a koraszülöttek kb. 60 %-át, akik már igen gyakran nem igényelnek intenzív ellátást, és életkilátásaik csaknem megegyeznek az érett újszülött babákéval.
-Minél korábban és kisebb súllyal születnek azonban a kisbabák, annál inkább nő a körükben a halálozás valószínűsége, és az állapotukból fakadó betegségek kockázata.

Az összehasonlítás kedvéért, míg a 28-31. héten születettek életben maradási esélyei 90 % felett vannak, addig egy 24. hetes kisbaba túlélési valószínűsége 40-50 %, de egy 23. hetesé már ennek kevesebb mint felére csökken.
- A betegségeket tekintve, pl. az éretlen tüdő okozta kórkép (a Respiratory Distress Syndrome), amely a születést követő órákban légzési/keringési zavarként jelentkezik, a 32. hetes babák nagyjából egyharmadát érinti, a 28. hetesek több mint kétharmadánál előfordul, míg a 28 hétnél fiatalabbak több, mint 80 %-ánál lép fel.

Vagyis minél fiatalabb a baba, annál nagyobb nála a maradandó károsodások, de legalábbis a finom idegrendszeri elváltozások előfordulásának esélye.
 A perinatális/neonatális intenzív centrumokba évente bekerülő babák közül 6-700 esetében komoly károsodás mutatható ki. Ez főleg a testi, a mozgási és az értelmi fejlődés lassúbb és akadályozott voltában, és az érzékszervi funkcióik sérült állapotában - látás-, hallássérülés - nyilvánulhat meg.
-A sérülések esetenként halmozódást is mutathatnak.
-Évente nagyjából 1200-1500 babánál olyan idegrendszeri elváltozások tapasztalhatók, amelyek a későbbiekben az iskoláskorban tanulási zavar, magatartászavar, hiperaktivitás-figyelemzavar formájában nyilvánulhatnak meg.

A legsérülékenyebb csoportot a 28. hét előtt megszületett extrém koraszülött babák alkotják. Bár a perinatális centrumokba bekerült extrém koraszülöttek nagyjából 60-70 %-át manapság életben tudják tartani, a kialakuló rendellenességek aránya minden orvosi erőfeszítés ellenére sem csökken jelentős mértékben.

Hogyan tovább?

A gyerekek további életlehetőségei szempontjából nagyon fontos, hogy az intenzív ellátást megfelelő terápiás/fejlesztő ellátás kövesse.
-A koraszülött gyermek és a családja a kora gyermekkori intervenció intézményrendszerében kaphat segítséget.
-Ma már több perinatális/neonatális centrum is nyújt terápiás ellátást, vagy javasolja az egészségügyi intézményrendszer más intézményeibe, adott esetben gyermek-rehabilitációs intézménybe való továbblépést.

Az egészségügyi szereplők kevéssé ismerik a pedagógiai vagy szociális jellegű szolgáltató intézményeket, pl. a korai fejlesztő központokat, pedagógiai szakszolgálatokat, vagy akár a speciális bölcsődéket. Pedig ezekben az intézményekben megfelelően képzett szakemberek terápiás ellátást, korai fejlesztést és tanácsadást nyújtanak a gyerekek és szüleik számára. Ezekbe az intézményekbe a Tanulási Képességet Vizsgáló Szakértői és Rehabilitációs Bizottság komplex vizsgálatán alapuló szakértői véleménnyel lehet eljutni.



#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése