Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. február 19., kedd

KISGYERMEKESEK HÁZIPATIKÁJA


Kisgyermekesek házipatikája

A házipatika a gyermekek esetében (is) arra szolgál, hogy egy váratlan betegség vagy baleset ne érjen felkészületlenül minket. Az itt összefoglalt információkkal abban szeretnénk Önnek segíteni, hogy mik azok az alapvető szerek, eszközök, amelyekkel érdemes felszerelni a házipatikát. A házipatika összeállításában érdemes kikérnie a gyermekorvos véleményét, tanácsait is. Az orvos a végleges lista összeállításán túlmenően tanácsot tud adni abban is, hogy az azonos hatóanyagú készítmények közül melyiket ajánlja inkább gyermekének, és milyen adagolást javasol az adott készítményből.

A gyermek házipatikájának tartalma

A gyógyszerek kiválasztásánál elsősorban arra kell ügyelnünk, hogy gyors hatású, biztonsággal alkalmazható szereket tartsunk otthon, melyek a kevésbé súlyos panaszokat, kellemetlen tüneteket képesek megszüntetni vagy legalább annyira enyhíteni, hogy akadály nélkül tudjunk a gyermekkel orvoshoz fordulni. Szóval, mi legyen mindig otthon?

Lázmérő
Az sem baj, ha több van belőle, sőt! A digitális lázmérők elromolhatnak, lemerülhet az elemük, a hagyományos, higanyos hőmérőket pedig sokszor elég csak egyszer leejteni... Célszerű hát lázmérőből tartalékot is tartani otthon! Ne feledje el, hogy fülhőmérő biztonsággal csak 3 éves kortól hasznáható, 3 éves korig a végbélhőmérőzés az elfogadott.
Láz- és fájdalomcsillapító
A gyermekorvosok kisgyermekeknek paracetamol, ibuprofen vagy amidazophen hatóanyagú lázcsillapítókat szoktak ajánlani.
- Kisgyermekek esetében a kúp formulák a legjobbak, mert ezek gyorsan, biztonsággal alkalmazhatók, de ha a gyermek idegenkedik a kúptól, helyette szirup is megfelelő lehet.
A Nurofen non aqua például szájban olvadó, víz nélküli lázcsillapító, olyankor is hatásos, ha nehéz ,fájdalmas a nyelés,.
-A legtöbb lázcsillapító készítmény recept nélkül kapható, a kúp formula hűtőben való tárolást igényel..
Szopogatós torokfertőtlenítő
A nagyobbacska (6–7 éves) gyermek felső légúti fertőzésénél fellépő torokfájdalom esetén jó szolgálatot tehetnek a szopogatós torokfertőtlenítő tabletták, mert csökkentik a torok fájdalmát, ami gyakran akadályozza megfelelő folyadékfelvételt. A bennük található fertőtlenítőszer segít a garatban lévő kórokozók számának csökkentésében. A tabletta elszopogatása után várni kell egy ideig az első kortyok elfogyasztásával. Ennek két oka is van: a fertőtlenítő szer csak így tud kifejteni megfelelő hatást, valamint a helyi érzéstelenítő okozta zsibbadás miatt félre is lehet tőle nyelni. Ezek a tabletták cukros és cukormentes változatban, különböző ízesítésben is kaphatók.Létezik spray formájában alkalmazható torokfertőtlenítő készítmény is, mely akár kisebbenek is hasznos lehet. Mindig tartsuk be a használati utasításban foglaltakat.
Orrcsepp
Orrcseppet alapvetően két célból használunk:
  • A sűrű, nehezen kifújható vagy eltávolítható, vagy akár beszáradt váladék oldására. Erre a steril tengervizet tartalmazó orrspray-k is alkalmasak. Nagyon sűrű váladék oldására, nyákosításra a Salvus orrspray váltva a tengervizes orrsprayvel igen hatásos. Ügyeljünk azonban arra, hogy a feltétet használat után megfelelően fertőtlenítsük. A tengervíz tartalmú és a Salvus orrspray bátran használható naponta több ízben is, ahányszor csak szükség van rá.
  • Gyermekorvosunk vagy gyógyszerészünk javaslata alapján válasszunk orrcseppet vagy orrspray-t az orrduguláshoz vezető nyálkahártya-duzzanat, illetve a gyulladás provokálta erős orrfolyás mérséklésére.
  • -Ezek az orrcseppek szárítják a nyálkahártyát, tartós, 5 napon túli használatuk általában nem javasolt, mindig csak az orvossal egyeztetve használjuk ennél hosszabb ideig. 2-6 éves korú kisgyermekek számára erősebb hatáserősségű orrcseppet kell használni, mint kisdedkorban, 10 éves kortól azonban általában a felnőttek számára ajánlott orrcsepp és orrspray is megfelelő. A jobb eredmény eléréséhez gyakran érdemes a nyálkahártyaösszehúzó-szer tartalmú orrcseppet kombinálni a tengervíz- tartalmúval.
.
Rehidrációs por

A hányás, hasmenés "alapgyógyszerei" a diéta és a megfelelő folyadékpótlás, szükség lehet azonban az úgynevezett orális rehidrációs porok bevetésére is (pl. Normolyt).
- A rehidrációs porok ideális arányban tartalmaznak cukrot és különböző sókat, így segítségükkel a hányással vagy hasmenéssel elveszített ionokat is pótolni lehet. Korra, testsúly kg-ra megadott táblázat szerint elkészítve és beadva legtöbbször el lehet kerülni a súlyos tüneteket okozó kiszáradást.
- Hasmenés esetén a hasmenés mérséklésére adhatunk Smecta port, ez egy aluminium és magnézium szilikát, ami nagy folyadékfelszívó-képességű, de gyulladáscsökkentő hatása is van. A Pro gastro probiotikum csecsemő és gyermek adagban az acut hasmenések esetén is segítség.
Probiotikum
Hasmenés esetén mindig a tejcukor-bontó enzimek sérülnek leghamarabb, ezért ilyenkor tejes dolgot (pl. tej, joghurt) nem érdemes adni a gyermeknek, mert a tejtermékekben lévő tejcukor nem tud lebomlani és felszívódni, hanem változatlan formában kerül a vastagbélbe, ozmotikusan visszatartva a vizet, és szerepet játszva a vastagbél baktérium flórájának felborulásában.
-Ilyen esetben nagy segítség a szervezet számára a vastagbél normális bélflórájának zömét alkotó Lactobacillusok visszatelepítése probiotikus készítmények alkalmazásával. A probiotikumok lehetnek folyadék, por, vagy akár kapszula formájúak, kisgyerekeknél a folyadék vagy a por alkalmazható a legkönnyebben.
Glycerines végbélkúp
Ha a gyermeknek több napon keresztül nincs széklete, és a sok folyadék itatása sem vezetett eredményre, adjunk neki glycerines végbélkúpot.
-Ne felejedje azonban, hogy szoptatott csecsemők akár 8 napig is visszatarthatják székletüket, kúp adása előtt konzultáljon a gyermekorvossal, védőnővel. (Gyermekek számára 2g-os Glycerines végbélkúpot lehet alkalmazni. )
-Amennyiben azonban a szorulás rendszeres probléma, beszéljük ezt meg a gyermekorvossal. Rendszeresen előforduló nehéz székletürítés esetén könnyen alakul ki rossz székletürítési habitus, ami aztán a gyermeket végigkísérheti egész életén át. A kisgyermekek táplálásában nagyon fontos a rostos étrend . Székrekedéses problémák esetén a homeopátiás szakember az alábbi szereket ajánlja segítségül: Nux vomica, Alumina, Bryonia, az alkathoz választva.
Fenistil gél, Panthenol spray
Enyhíti a rovarcsípés okozta viszketést, a csalánkiütés, illetve a napégés kellemetlen tüneteit. Célzottan a csípés/égés helyén alkalmazzuk a készítményt.


Sebellátáshoz szükséges kellékek

A kisgyermekeket érő balesetek többsége otthon történik, ezért mindig legyen a házipatikában minden, ami a sebellátáshoz szükséges: steril gézlap, pólya, rugalmas pólya, sebtapasz, gyors ragtapasz, fertőtlenítő oldat (pl. Betadine). Mindezt kis dobozban, könnyen elérhető helyen, ollóval együtt célszerű tárolni, hogy gyorsan be tudjuk vetni őket, ha szükséges.
Allergiás reakciók kezelésére alkalmas készítmények
Váratlanul fellépő, enyhe allergiás tünetek esetén a kalciumtabletta gyors enyhülést hozhat, súlyosabb esetben, valamint nehézlégzés esetén viszont azonnal forduljunk orvoshoz!.
Herpeszkenőcs
Az erre hajlamos gyermekeknél valamilyen betegség vagy nagy meleg hatására könnyen kialakulhat herpesz.
- Ezek a krémek megelőzhetik a herpesz keletkezését vagy elősegítik hámosodást,majd a gyógyulást.
Mindazon gyógyszerek, melyeket a gyermek rendszeresen szed.

Mit ne tartsunk a gyermek házipatikájában?

Maradék antibiotikumok
A bakteriális fertőző betegségek elleni antibiotikumokból a gyermekorvos mindig csak annyit ír fel, amennyit az adott betegség ideje alatt a gyermeknek be kell szednie.
Felnőttek gyógyszerei
A felnőttek által használt gyógyszereket mindig a gyermekekétől elkülönítve tartsuk, nehogy véletlenül összekeverjük őket, és a gyermek olyan gyógyszert kapjon, ami még jobban megbetegíti őt.

Hogyan tároljuk a házipatika tartalmát?

  • A házipatikát mindig olyan helyen tartsuk, ahol a gyermek nem férhet hozzá, még székre állva sem éri el azt.
  • Rendszeresen ellenőrizzük a házipatika tartalmának szavatosságát!
  •  A tabletták sokszor évekig is elállnak, de vannak olyan kúpok, melyek szavatossági ideje csak néhány hónap, szemcseppeknél csak néhány hét, egyes szirupok pedig felbontás után csak pár napig használhatók fel. A gyógyszer veszélyes hulladéknak számít, ezért a lejártakat vigyük vissza a patikába, ahol gondoskodnak a szakszerű megsemmisítésükről.
  • Ha a gyógyszereket eredeti dobozukban tároljuk, akkor nagyon vigyázzunk arra, nehogy más gyógyszert tegyünk a dobozba, mint ami eredetileg benne volt. Különösen fontos ez a gyermekek esetében, hiszen sokszor két különböző korú gyermek hasonló gyógyszert kap, de más hatáserősségű vagy akár eltérő hatóanyaggal. Ha egy gyermek az előírtnál nagyobb hatáserősségű gyógyszert kap, súlyos állapotba kerülhet!
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése