Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. február 12., kedd

PRURIGO


A prurigórol bővebben

Erős viszketéssel járó sajátságos bőrbetegség, amely rendesen a legzsengébb gyermekkorban kezdődik, legtöbb esetben a serdülő korig, sokszor azonban tovább is tart, sőt néha egész életen keresztül kínozza a beteget.
- A bántalom rendesen már az első életévben kezdődik csalánkiütés (l. o.) tüneteivel. A bőrnek egyes részein, kezdetben majdnem kizárólag a végtagok feszítő oldalain, apró, gombostűfejnyi egészen kendermagnyi, gömbölyü, szintelen vagy gyengén vörös szinü, kemény tapintatu, a bőrbe mintegy beékelt csomók, göbcsék lépnek fel, amelyek kiállhatatlan viszketést okoznak; sokszor inkább csak kitapintani mint látni lehet őket; a vakarásra aztán jobban előtünnek, felduzzadnak és akkor a felvakart csomók, göbcsék tetején egy kis csepp viztiszta v. gyöngén vörös szinü savó jelenik meg, amely beszárad.
- Ezen göbcsék azután pár nap több heti fennállás után visszafejlődnek, mig azután helyettük új csomók jönnek elő és egy újabb erupció áll be. A szerint amint ezen erupciók rövidebb vagy hosszabb időközökben ismétlődnek és többé vagy kevésbbé nagy fokuak, már kezdetben következtetést lehet vonni arra, hogy a P. milyen lefolyásu lesz; enyhébb, könnyebb lefolyásu-e, az u. n. P. mitis, v. pedig súlyosabb, az u. n. P. ferox s. agria.
- A vétagok feszítő oldalain kivül kedvelt fellépési helye még a göbcséknek a keresztcsont, azután a hát és a has bőre. Az ízületek hajlító oldala és az arc rendesen egészen mentek maradnak a bántalomtól. Kivételesen előfordulhat, hogy a P. maradandólag csak egyes testrészekre szorítkozik, az u. n. P. partialis.
A P. lényegét azon említett csomók, göbcsék, amelyek egy más betegségnél sem fordulnak elő, alkotják; valamennyi többi tünet csak komplikáció, a viszketés és vakarás következménye.
-A bőr a megbetegedett helyeken a hosszas és erős vakarás következtében megvastagszik, beszürődik, sötétbarnás szint ölt, száraz tapintatu, tele van vakarási nyomokkal, a lanugo-szőrök letöredeznek.
-A viszketés rendesen este az ágyba fekvésnél lép fel ellenállhatatlan erővel, napközben inkább szünetel és rendesen erősebb télen mint nyáron.
A P. feroxban szenvedő gyermekek, ha kellő ápolásban nem részesülnek, a legszánandóbb látványt nyujtják. A vakarási helyeken mindenütt lobgerjesztő csirok vándorolhatnak be, amelyek a közel eső nyirkmirigyeket felduzzasztják, ugy, hogy néha dió-, sőt almanagyságu mirigyeket is lehet látni, különösen a lágyék-tájon; ekzemák, esetleg orbánc csatlakozhatnak a bántalomhoz. Az álmatlanságtól és folytonos szenvedéstől elgyötört gyermekek lesoványodnak, nyomorultul néznek ki és ápolás híján rendesen korán el is pusztulnak. A betegség ennélfogva a komolyabb megbetegedésekhez tartozik, különösen ha a súlyos alakban lép fel; de még ez is - legalább a legtöbb esetben - gyógyítható, fő dolog csak, hogy korán ismerjük fel a bajt és korán kezdjük és kellő kitartással folytassuk a kezelést. A bántalom okáról eddig biztosat nem tudunk; tény, hogy egy családban gyakran több gyermeket látunk P.-ban megbetegedni, valamint hogy a szegényebb néposztályban gyakoribb, mint gazdagoknál, különösen pedig, hogy gyenge, vérszegény, tüdővészes vagy görvélyes anyák gyermekei gyakrabban szenvednek P.-ban. A bántalom különben fiugyermekeknél gyakoribb, mint leányoknál.
A legnagyobb szerepet a kezelésnél a fürdők játszák.
-A langyos 25-27 °R. fürdők a bőr idegvégeire megnyugtató hatással vannak és rendesen már önmagukban csökkentik a viszketést.
-Azért a gyeremek mindennap kétszer, de legalább is este a lefekvés előtt langyos fürdőt kapnak, amelyben lehetőleg sokáig, 1-2 órági maradnak.
- A fürdő után aztán a bőrt egy indifferens kenőccsel, ung. glicerini, csukamájolaj, vazelin vagy még jobban rezorbinnal jól bedörzsöljük, amelyhez különböző gyógyszereket keverhetünk.
-Igen súlyos esetekben a fürdő- és kenőcskezelést össze lehet kötni izzasztó szerekkel; különösen pilokarpin bőr alá fecskendezése az, aminek jó hatása van. A belső szerek közül különösen a csukamájolaj és jód az, amelytől jó hatást lehet várni, miután a bántalom sokszor gyenge, gyermekeknél lép fel. Hogy e mellett az általános higienére is súly fektetendő és törekedni kell a gyermek táplálkozását emelni, az természetes.

Néhány szemléltető kép a prurigórol


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése