Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. február 20., szerda

KISGYERMEK UTIPATIKÁJA


Kisgyermekesek útipatikája


Az, hogy mit készítsünk össze az útipatikába, nagymértékben függ attól, hogy a gyermek milyen egészségi állapotban indul neki az útnak, hogy hová utazunk, mennyi időt fogunk ott tölteni és hogy milyen időjárásra számíthatunk. Az itt összefoglalt információkkal abban szeretnénk Önnek segíteni, hogy melyek azok az alapvető szerek, eszközök, amelyekkel érdemes felszerelni az útipatikát. Gyermekét azonban háziorvosa ismeri a legjobban, ezért az útipatika összeállításában is érdemes kikérnie véleményét, tanácsait. 

Az útipatika elengedhetetlen kellékei

Lázmérő
Az sem baj, ha több van belőle, sőt! A digitális lázmérők elromolhatnak, lemerülhet az elemük, a hagyományos, higanyos hőmérőket pedig sokszor elég csak egyszer leejteni. Célszerű hát lázmérőből tartalékot is vinni magunkkal!
Láz- és fájdalomcsillapító
A gyermekorvosok kisgyermekeknek paracetamol, ibuprofen vagy amidazophen hatóanyagú lázcsillapítókat szoktak ajánlani, de 6 - 10 év között baby Aspirint is adhatunk, kivéve ha bárányhimlős vagy astmás a gyermek . Kisgyermekek estében a kúp formulák a legjobbak, gyorsan, biztonsággal alkalmazhatók. Amennyiben azonban a gyermek idegenkedik a kúptól, helyette szirup is megfelelő lehet. A legtöbb lázcsillapító készítmény recept nélkül kapható, a kúp formula hűtőben való tárolást igényel.

Rehidrációs por, széntabletta


A hányás, hasmenés "alapgyógyszerei" a diéta és a megfelelő folyadékpótlás, de hasmenés elleni porok (pl. Smecta por) alkalmazásával a legtöbb esetben ezek a problémák gyorsabban oldódnak meg. A homeopata szakember javaslata hasmenés kezelésére: China, Arsenicum album, Podophillum, Aloe, Antimonium crudum, Dulcamara, Chamomilla, utazási betegségek kezelésére pedig a Borax, Tabacum, Cocculus.
Glicerines végbélkúp
Amennyiben a gyermeknek több napon keresztül nincs széklete, itassunk vele sok folyadékot. Ha ez sem vezetne eredményre, adjunk neki glicerines végbélkúpot.
Rovarcsípések illetve napégés okozta bőrpír kezelésére szolgáló kenőcs. A homeopata szakember javaslata csípések kezelésére: Arnika, Bellis perennis, Ledum, Staphisagria, Apis, melyek sérülések esetén is alkalmazhatók.

Rovarriasztó szer
Kullancs-, szúnyogriasztó spray vagy kenőcs
Csipesz
Sajnos ma már nagyon nagy a kullanccsal fertőzött területek aránya, ezért érdemes magunkkal vinnünk egy olyan csipeszt is, amivel el tudjuk távolítani a kullancsot, ha szükséges.Kullancs csipesz vagy kullancs kanál gyógyszertárban kapható.
Sebellátáshoz szükséges kellékek


Sebfertőtlenítő oldatos törlőkendő vagy sima sebfertőtlenítő oldat, steril kötszer, sebtapasz, olló. 
Allergiás reakciók kezelésére alkalmas készítmények


Ha a gyermeknél eddig nem is tapasztaltunk allergiás reakciót, idegen tájakra történő utazás során előfordulhat, hogy olyan anyaggal találkozik, amely allergiás reakciót vált ki nála (ilyen lehet például egy ismeretlen növény vagy fűszer, esetleg egy tengeri élőlény). Ezért nem árt, ha van nálunk kalciumtabletta, amely enyhíteni tudja az enyhébb allergiás tüneteket, de ha van allergiás a családban, akkor Claritin vagy Fenistil tabletta vagy syrup is lehet készenlétben. Súlyosabb esetben, valamint nehézlégzés esetén viszont azonnal forduljunk orvoshoz! 
Herpeszkenőcs
Az erre hajlamos gyermekeknél valamilyen betegség vagy nagy meleg hatására könnyen kialakulhat herpesz. Ezek a krémek megelőzhetik a herpesz keletkezését vagy elősegítik a gyógyulást. 
Mindazon gyógyszerek, melyeket a gyermek rendszeresen szed.
Amennyiben a gyermek esetleg valamilyen krónikus betegségben szenved, a rendszeresen szedett gyógyszerekből érdemes az utazás időtartamára kiszámolt mennyiségnél egy kicsit többet vinni, hogy legyen egy kis tartalék, hátha valamilyen előre nem látható ok miatt mégis tovább maradnának. Ezeket a gyógyszereket mindig tartsa biztonságos helyen (pl. kézitáskában, és ne a bőröndben vagy az autóban), hogy a poggyász elvesztése vagy autólopás esetén se maradjon a gyermek fontos gyógyszere nélkül!

Egyéb hasznos kellékek

Papír WC-ülőke, papír bili
Fertőtlenítő kendő
Segít mind a kezünk, mind a WC-ülőke fertőtlenítésében
Fertőtlenítő szappan


Hasznos útitárs lehet, különösen ha olyan helyre utazunk, ahol a higiéniai előírások nem annyira szigorúak, mint itthon. 

Sapka, kendő, napernyő


Ezek segítségével - no meg a haj vizesen tartásával - megelőzhető a napszúrás. Amennyiben mégis a napszúrás tünetei (fejfájás, hányinger, hányás, láz) jelentkeznének, fektesse le a gyermeket egy besötétített helyen, és alkalmazzon vizes borogatást a fején, itassa hideg folyadékkal, illetve szükség esetén adjon neki hányás- vagy lázcsillapítót. Ha mindez kevésnek bizonyul, forduljon orvoshoz! 
Naptej
A megfelelően magas fényvédő faktorú naptej vagy napkrém védi a kicsik - a felnőttekénél jóval vékonyabb, ezért sérülékenyebb bőrét - az erős napsugárzástól. Az erős UV sugárzás miatt 11 – 15 óra között nem célszerű a napon tartózkodni. Igyekezzünk elkerülni a leégést, mert a bőr nem felejt. Az évek alatt kapott UV sugárzás adagok összeadódnak, és a bőr betegségéhez, daganatképződéshez is vezethetnek.
Napozás utáni krém

Mire érdemes még figyelnünk?

  • A krémeket, kúpokat igyekezzünk hűtőtáskában szállítani, és az utazás alatt is száraz, hűvös helyen tároljuk őket. A többi gyógyszert is óvjuk a sugárzó hőtől.
  • Amennyiben repülőgéppel utazunk, figyeljünk arra, hogy a csipesz és az olló ne a kézitáskában, hanem a feladott poggyászban kapjon helyet.
  • Vannak olyan gyógyszerek, amelyek kiviteli engedélyhez kötöttek. Amenyiben a gyermek valamilyen krónikus betegségben szenved, érdemes utánajárni annak, hogy gyógyszere nem tartozik-e ebbe a kategóriába.
  • Ha valamilyen egzotikus ország az úticél, fontos jóval előbb tájékozódni a kötelező és az ajánlott védőoltásokról. Van olyan védőoltás, aminek az ismételt beadása ad csak kellő védelmet, így legalább 6 héttel előbb kell gondolnunk ennek elindítására. Ezekről bővebb információkat a Külügyminisztérium (www.kum.hu), az ÁNTSZ (www.antsz.hu) és az Országos Epidemiológiai Központ (www.oek.hu) weboldalán olvashat.
  • Elutazás előtt érdemes olyan utazási biztosítást kötni, amely szükség esetén fedezi a külföldi betegállátás költségeit. Az Európai Unión belül az E 111 –es kártya és az utasbiztosítás együttesen nyújt megfelelő fedezetet az esetleges orvosi ellátásnál.

Egy kisgyermekkel való utazás mindig sok izgalommal, aggódással jár. A jól összeállított útipatika viszont segíthet abban, hogy legalább valamelyest felkészüljünk az előttünk álló - és remélhetőleg soha be nem következő - váratlan egészségügyi problémákra.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése