Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. február 15., péntek

AZ ÚJJSZÜLÖTTKORI KÖTŐHÁRTYA ÉS KÖNNYTÖMLŐ GYULLADÁSRÓL


Újszülöttkori kötőhártya- és könnytömlőgyulladás tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása


A betegség lényege:
Az újszülött korban előfordulhat a könnytermelő szervek és a kötőhártya gyulladása bakteriális és vírusfertőzések hatására. Egyes esetekben fejlődési rendellenesség okozza az elváltozást.
A betegség oka:

A fertőzés kórokozója bejutva a könnytermelő szervekbe gyulladást hoz létre. Előfordulhat, hogy a könnyelvezető csatornát fel nem szívódott hártya zárja el és emiatt alakult ki a gyulladás.
A betegség tünetei:
A szem környéke duzzadt, vizenyőssé és vörössé válik. Az elváltozás a szemréseket gyakran leszűkíti. A vörös szemet váladékozás, könnyezés jellemzi. A beteget izgatja a gyulladt szem, ezért a kezeivel dörzsöli azt. Jellemzően kerüli a fényt
.
Elvégezhető vizsgálatok:
Az orvos a kórtörténet felvétele és a betegvizsgálat mellett szemészeti vizsgálatokat rendel.
A betegség várható kezelése:
A gyulladást antibiotikumos szemcseppekkel lehet kezelni. Az elzáródás a könnycsatorna átfecskendezésével vagy eszközök segítségével szüntethető meg.
Javaslatok:
Az újszülött ápolása során javasolt a gondozószemélyzet higiéniára való fokozott figyelme. A folyamat kialakulása esetén meg kell akadályozni, hogy a gyermek a szeméhez nyúlhasson és tovább rontsa az állapotát
.
A betegség várható lefolyása:
Az esetek nagy részében az állapot gyorsan gyógyul. Ritkán, az elhanyagolt esetekben maradandó szemkárosodások alakulhatnak ki.
Labor és diagnosztikai vizsgálatok
:
Szemészeti vizsgálat

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése