Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. február 24., vasárnap

AZ ALLERGIÁS BŐRBETEGSÉGEK KILÁTÁSAIRÓL


AZ ALLERGIÁS BŐRBETEGSÉGEK KILÁTÁSAIRÓL
Az allergiás bőrbetegségeket valamilyen külső anyag váltja ki. Ezek az anyagok általában kétféleképpen kerülnek kapcsolatba a szervezetünkkel: az egyik lehetőség, hogy közvetlenül a bőrre kerülnek és ott váltanak ki tüneteket. A másik lehetőség, hogy szájon át bekerülve közvetett módon váltanak ki bőrtüneteket.
A bőrallergia fajtái

1. Leggyakrabban ekcémás megbetegedés alakul ki, amikor az allergén közvetlenül éri a bőrt.
- Az ekcéma olyan bőrgyulladás, amely többnyire allergiás válaszreakcióra (válaszreakcióként) alakul ki. Kiválthatja például fém, nikkel vagy króm, amelyek számos tárgyban előfordulnak.

A tünetei szabad szemmel is jól láthatóak:

bőrvörösség
bőrszárazság
viszketés
ritkán kisebesedés és nedvezés
2. Az ekcéma mellett szintén tipikus allergiás reakció a bőrön a csalánkiütés, amely a bőrallergia egyik gyakori fajtája.
- A csalánkiütés egy azonnali válasz amely legtöbbször enyhe pír, viszketés, bőrdudor formájában jelenik meg a bőrön.
-Kiválthatja bőrrel érintkező növényi allergén, rovarcsípés, vagy kozmetikumok. Közvetlen érintkezés során a pollenek is okozhatnak csalánkiütést. Ebben az esetben például kirándulások alkalmával a lábszárt érő növényekről a bőrre kerülő virágporok váltják ki a tüneteket.

Belső kiváltói lehetnek baktériumok, vírusok, gombák is. Jelentkezhet ételek vagy gyógyszerek elfogyasztása után is.

Bőrallergia felismerése

Akár enyhe, gyors lefolyású, akár krónikus bőrallergiáról van szó, nagyon fontos, hogy mielőbb meghatározzuk a pontos kiváltó okot.
- Abban az esetben meg tudjuk előzni a bőrreakció újbóli jelentkezését, ha elkerüljük az ezt kiváltó anyagokat vagy fizikai behatásokat. Sajnos a kiváltó ok azonosítása időnként nehézkes, viszont önmagunk megfigyelése is nagyban segítheti az orvos diagnosztikus munkáját.
A bőr allergiás tünetei tulajdonképpen az immunitással is rendelkező hámsejtek, immunsejtek és ún. "memóriasejtek" túlzott válaszreakciói miatt jönnek létre - egy-egy egyénen váratlanul, hosszabb vagy rövidebb lappangási (szenzibilizálódási) idő elteltével.
Az allergiás bőrbetegségek igen sokfélék, és különéle eredetűek. Legjellemzőbb képviselőjük az ekcéma, melynek van akút, krónikus, veleszületett, kontakt és parazita eredetű, száraz vagy nedvező formája.
Mivel az említett memóriába örökre beíródik az allrgén,a kiváltó ágens, ez a betegség bármikor, egyre rövidebb időn belül és egyre hevesebben jelentkezik a beteg egész életén keresztül.
Azaz tünetmentesíteni lehet, de az okát megszüntetni, így végérvényesen meggyógyítani nem tudjuk. Különösen kedvezőtlen a kilátás a veleszületett, ún. endogén ekcéma esetében, bár megfigyelhető a tünetek mérséklődése néha serdülőkön vagy terheseken, amikor a genetikai háttér mellett jelentős hormonális viszonyok is megváltoznak.
Az ilyen csecsemőket már születéskor is a vörös, hámló bőr jellemez, hajas fejbőrükön "koszmó", korpázó hámlás figyelhető meg. Gyakran hozzák összefüggésbe ezt az "atópiás dermatítisznek" is nevezett kórképet különböző ételfehérjék allergizáló hatásával, ám emiatt csak akkor érdemes a piciket diétáztatni, ha konkrét megfigyelés alátámasztja gyanunkat, vagy vérvétellel kimutatható a konkrét allergén.          


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése