Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. február 8., péntek

GRANULOMA ANULARE

Granuloma anulare

. Körben vagy félköríven elhelyezkedő, enyhén kiemelkedő papulákból áll. Évekig is fennállhat. Általában különösebb panaszt (viszketés, fájdalom) nem okoz és csak egy-egy testtájat érint. Létezik azonban testszerte jelentező formája is.

A granuloma anulare oka

A granuloma anulare okozója egyelőre nem ismert, bár jelentős a gyanúba került és adatokkal is alátámasztott kiváltó tényező.
-Megfigyelhető például, hogy családon belül gyakrabban fordul elő, így felmerült az örökletes tényezők szerepe.
- Az is megfigyelhető, hogy valamivel gyakrabban jelentkezik kiállt ferőzés után, vagy bizonyos (néha súlyos, legtöbbször imunológia) betegségek mellett.
-A kiterjedt formát időnként cukorbetegség mellett észlelik. 10 elváltozásnál többje csak a betegek 15%-ának van, ugyanakkor a betegek felének egyetlen gyűrűje van.
Mindezek ellenére a betegek nagy része teljesen jó állapotban van, és a leggondosabb vizsgálat sem talál náluk egyéb kórosat. Emiatt a részletes kivizsgálásoknak - ha egyéb gyanújel nem áll fenn - általában nincs értelme

A granuloma anulare tünetei

A granuloma anulare gyakoribb fiatalabb korban (gyerekkortól kb. 30 éves korig), de bármely életkorban előfordulhat. A kiterjedt formák gyakoribbak gyermekkorban és 40 éves kor felett.
Az elváltozások néhány mm átmérőjű papulákból állnak, melyek 1-5 cm átmérőjű gyűrűkbe rendeződnek. A papulákon a bőrrajzolat eltűnik.
A tünetek a betegek több mint felénél 2 éven belül elmúlnak, azonban 40%-os gyakorisággal kiújulnak. Ezek a kiújulások azonban az esetek 80%-ában maguktól elmúlnak 2 éven belül.

A granuloma annulare kezelése

Bár biztos hatású, végleges gyógymódot nem ismerünk, számos eljárást dolgoztak már ki a kezelésre.
- Ilyen például a fagyasztás, a karcolásos kezelés, gyulladáscsökkentő injekciók beadása az elváltozásba. A kiterjedt formákat szájon át adott gyulladáscsökkentőkkel is lehet kezelni, de ezek mellékhatásai néha több kellemetlenséget okoznak, mint maga a betegség.

 

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése