Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. február 22., péntek

A GYERMEKKORI ELHIZÁS MEGELŐZÉSE


A gyermekkori elhízás megelőzése  

Azok a gyermekkori túlsúly és elhízás megelőzését szolgáló programok, melyek a táplálkozási szokások módosítására, a fizikai aktivitás növelésére, vagy az ülő életmód csökkentésére koncentráltak, már számos éve működnek a világ országaiban. A bíztató eredmények hasznos adatokkal szolgáltak a jövőbeni kezdeményezések kifejlesztéséhez. Ez a cikk a második abban a sorozatban, amely a gyermekkori elhízás megelőzését célzó, folyamatban lévő kutatásokat tárgyalja.
Az étrend
Semminemü, az általános gyerekpopulációt megcélzó, elhízást megelőző programnak, sem lehet olyan étrendje, amiben kimondottan a kalóriabevitel csökkentése a cél, mert ez nemkívánatos súlycsökkenést okozhat a nem túlsúlyos gyermekeknél.
- Ideális esetben, bármelyik egészségprogramnak mind a túlsúly, mind a soványság előfordulásának csökkentését kellene megcéloznia a gyerekeknél, így hát a vizsgálatoknak vigyáznia kell a diéták általános ‘egészségességének’ fejlesztésére, például a zsírbevitel csökkentésével, a gyümölcs- és zöldségadagok megnövelésével, vagy a szénsavas üdítők fogyasztásának csökkentésével.
Iskolai fizikai aktivitás
A modern iskolai tantervek követelményei, valamint, hogy az negatív befolyással lehet a tanulmányi teljesítményre, megnehezítik bármilyen  kiegészítő testmozgás beillesztését.
-Viszont, egy ausztrál általános iskolai vizsgálatnál, ami napi 11/4 órás fittness edzést vezetett be, a napi 40-60 perccel csökkent formális tanítási idő ellenére sem találták a (számolási és olvasási tesztekkel mért) elméleti képességek csökkenését4.
A vizsgálat - összehasonlítva a szokásos testnevelési programot követő gyerekekkel - javult fizikai teljesítőképességről és a testzsír jelentős csökkenéséről számolt be. Azóta ezt a programot Dél-Ausztrália állam általános iskoláinak 60%-ban átvették. A középiskolákban, ahol erős a nyomás a vizsgák eredményességével kapcsolatban, ez idáig semmi hasonlót nem mértek.
Szabadidős testedzés
A szabadidős tevékenységek szintén fontosak, különösen az olyan idősebb gyermekek számára, akik elkezdik megválasztani, hogyan töltik szabadidejüket.
A folyamatban lévő hangsúlyt helyeznek a serdülők szabadidős és hétköznapi fizikai aktivitásának kibővítésére.
-Az intervenciós csoportban osztálytermi megbeszéléseket és oktatásokat használtak a testedzéssel kapcsolatos pozitív hozzáállás fejlesztésére, továbbá vonzó tevékenységekből kínáltak bemutató ízelítőket a szünetekben, és iskola után.
- Az iskolabusz szolgáltatás kibővítésével (rugalmas időbeosztás), a tevékenységek idejéhez és helyéhez alkalmazkodva nyújtottak gyakorlati támogatást.
-A hangsúly a szórakozáson, a társaságon és a barátkozáson volt egy nem versengő környezetben. Az intervenció hat hónapját követően mind a szabadidős testedzéssel elfoglalt fiúk, mind a lányok aránya jelentősen nőtt az intervenciós csoportban, míg változatlan volt a kontrollgyerekek között.
- Két év múltán 20%-kal kevesebb túlsúlyos gyerek volt az “akció” csoportban, mint a “kontroll” csoportban.
Ülő életmód
A legeredményesebb vizsgálatok némelyike az ülve töltött órák csökkentésén munkálkodott.
- Egy kis vizsgálat az Egyesült Államok egyik iskolájában 8 és 9 éves gyerekeknek, 18 tanítási órányi, 6 hónapos, a televíziózás és a számítógépes játékokkal való foglakozás csökkentésére koncentráló tananyagot adott.  
-Az összeillő kontrolliskolával összehasonlítva, az intervencióban résztvevőknek csökkent az átlagos testtömegindexük (a testtömegnek a testmagassághoz viszonyított mértéke) és bőrredővastagságuk.
-A szülők ezenfelül a gyerekek televíziózással töltött idejének csökkenéséről számoltak be. Az Egyesült Államokban végzett ‘Planet Health’ vizsgálaton 2 kívül nem végeztek, kizárólag az idősebb gyerekek tévénézéssel töltött idejének csökkentésére koncentráló vizsgálatot. Azt találták, hogy a serdülő lányoknál a TV nézés és az elhízás közötti kapcsolat egyértelmű volt (nem úgy, mint a fiúknál), továbbá, hogy a TV nézési időből elvett minden egyes óra 15%-kal csökkenti az elhízás kockázatát.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése