Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. március 23., vasárnap

A PIKKELYSÖMÖR JELLEGZETES BŐRELVÁLTOZÁSA

A pikkelysömör bőrtünetei

A betegség leggyakoribb formájában csak bizonyos helyeken jelentkeznek a jellegzetes tünetek, legtöbbször a test azon tájain, melyek a legtöbb irritáló hatásnak (ruhaneművel, napsütéssel, széllel, stb. érintkező testtájak) vannak kitéve: a végtagok külső felszíne, a könyök- és térdtájék, a hajas fejbőr, a mellek és a has alatti redők és összefekvő bőrfelszínek, a combhajlat, a külső nemi szervek. Súlyosabb esetekben a betegség a tenyérre, a végtagok belső felszínére és az arcra is terjedh
A pikkelysömörre jellemző elváltozások viaszfehér, vaskos pikkelyes felrakódásokra hasonlító pörkök, amelyek szövődménymentes esetben szárazak, nem nedveznek, nem fekélyesednek ki, nem fertőződnek felül.
A betegség másik formája hirtelen jelentkezik testszerte kölesnyi nagyságú, élénkvörös, 1-2 mm átmérőjű, a bőr felszínéből kiemelkedő csomócskák formájában, melyek lassan 2-5 mm nagyságig növekszenek. Más esetekben az egész test felszínén nagyobb, 1-2 cm átmérőjű gócok jelennek meg, melyek összefolyva nagy, térképszerű bőrfelszíneket boríthatnak. Előfordulhat, hogy a bőr nagyobb részét pikkelysömörös felrakódások borítják.
 A gyermekkori formára az egész testen egyszerre jelentkező, kölesnyi, rövidesen hámló, élénkvörös csomócskák megjelenése jellemző. A bőrelváltozások viszkethetnek, de ez nem minden esetben jellemző. Sokszor a pikkelysömörös bőrtünetek helyén átmeneti pigmenthiány alakul ki, világos színű bőrterületeket eredményezve.  Ön tudta? A legtöbb beteg esetében a napsütés javítja a bőr állapotát pikkersömörben szenvedő betegeknél.
Gyakran figyelhetők meg tipikus jelenségek pikkelysömörös betegeknél a körmökön is. Egyes esetekben a körömlemezen tűszúrásnyi, pontszerű gödröcskéket láthatunk. Máskor a körömgombához hasonló vastag felrakódások jelentkeznek a körömlemez alatt, aminek következtében a köröm elveszti fényét, deformálódik.
A pikkelysömörnek létezik egy súlyos, de szerencsére ritka formája is, mely lázzal, ízületi fájdalommal, hajhullással, kiterjedt körömelváltozásokkal, testszerte jelentkező nyirokcsomóduzzanattal jár. A pikkelysömör (psoriasis) előfordulási helyei a testen  A téma cikkei 3/1 A pikkelysömör tünetei, kezelése 3/2 A pikkelysömör: Ismertek a rizikófaktorok? 3/3 A pikkelysömör fénykezelése A betegség lefolyása más-más az egyes betegeknél.
Vannak, akiknél a psoriasisos jelenségek kis területet érintenek és akár évekig is ugyanabban az állapotban maradnak. Más betegeknél heveny rosszabbodások és tünetmentes időszakok váltják egymást, esetleg egy életen keresztül.

Az esetek többségében a tünetek annyira jellegzetesek, hogy egyéb vizsgálatok nélkül felállítható a diagnózis. Csak ritka esetben van szükség szövettani vizsgálatra (biopsziára).

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/borbetegsegek/118/pikkelysomor-psoriasis
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése