Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. március 6., csütörtök

ÚJSZÜLÖTTKORI SZEPSZIS /OSZTEOMIELITISZ/

Szepszis (újszülöttkori)-Oszteomielitisz-
Az újszülöttkori szepszis (szepszis neonatorum) az élet első hónapjában az egész szervezetben a vérárammal szétterjedő, súlyos, bakteriális eredetű fertőzés. Szepszis az újszülöttek kevesebb mint 1%-nál fordul elő, az első néhány élethéten bekövetkező haláleseteknek azonban több mint 30%-ért felelős.
A bakteriális fertőzés ötször gyakoribb 2500 grammnál kisebb súlyú újszülötteknél, mint érett, normál súlyú, időre született újszülöttek között, és kétszer gyakrabban érinti a fiúkat, mint a lányokat. A szülés során fellépő szövődmények, így az idő előtti burokrepedés, vérzés vagy az anya fertőzése, az újszülötteknél növelik a szepszis kialakulásának veszélyét.

Tünetek
A szepszis az esetek több mint felében a születés után 6, de a nagy többségben is legkésőbb 72 órán belül indul. A négy vagy több nappal a születés után kezdődő szepszis valószínűleg a kórházi ápolószemélyzettől szerzett (ún. nozokomiális) fertőzés.
A szeptikus újszülött általában apatikus, erőtlenül szopik, szívverése lassú és testhőmérséklete ingadozik (alacsony vagy magas). Egyéb tünetei a nehézlégzés, görcsök, nyugtalanság, sárgaság, hányás, hasmenés és haspuffadás.
A tünetek a fertőzés kiindulásának helyétől és annak szóródásától függnek.
-A köldökcsonk fertőzése (omfalitisz) például a köldök gennyes folyását vagy vérzését okozhatja.
- Az agyhártya fertőzése (agyhártyagyulladás) vagy az agytályog okozhat kómát, görcsöket, a hátgerinc ívelt megfeszülését és kiemelkedő, lüktető kutacsokat (két puha terület a koponyacsontok között).  
A tünetek a fertőzés kiindulásának helyétől és annak szóródásától függnek.
A köldökcsonk fertőzése (omfalitisz) például a köldök gennyes folyását vagy vérzését okozhatja. Az agyhártya fertőzése (agyhártyagyulladás) vagy az agytályog okozhat kómát, görcsöket, a hátgerinc ívelt megfeszülését és kiemelkedő, lüktető kutacsokat (két puha terület a koponyacsontok között).
 A csontok fertőzése (oszteomielitisz) korlátozhatja az érintett kar vagy láb mozgását. Az ízületi fertőzések duzzadást, melegséget, bőrpírt és érzékenységet,fájdalmat,mozgásképtelenséget okozhatnak az ízület vagy érintett csont felett. felett.
 A hasüreg belső hártyájának fertőzése (peritonitisz) haspuffadással és véres hasmenéssel járhat.
Kórisme
A fertőzésért felelős kórokozót vérminta és a fertőzés nyilvánvaló helyéről vett minta tenyésztésével, továbbá esetleg antitest vizsgálatokkal azonosítják. Általában a vizeletminta mikroszkópos vizsgálatára és tenyésztésére is sor kerül.
 Gerinccsapolást (lumbálpunkció) végeznek agyhártyagyulladás gyanúja esetén. A fülből és a gyomorból nyert folyadékmintát is lehet mikroszkóp alatt vizsgálni.
Kórjóslat és kezelés
Az újszülöttkori szepszist intravénás antibiotikumokkal kezelik. A kezelést már akkor elkezdik amikor a laboratóriumi vizsgálati eredmények még nem állnak rendelkezésre, a laboratóriumi leletek ismeretében lehet antibiotikumot váltani. Ritka esetekben az újszülöttnek tisztított antitest vagy fehérvérsejt készítmény is adható.
A modern antibiotikumok és az intenzív ellátás ellenére a szeptikus újszülöttek 25 vagy még több százaléka meghal.
A halálozási arány kétszer nagyobb kis súlyú koraszülöttekben, mint érett, normál súlyú, időre született újszülöttekben.

Újszülöttkori oszteomielitisz képekben
1.Köldök fertőzés a balláb oszteomielitiszével
A bemutatott képen látható a köldök körüli kifejezett bőrpir,valamint a bal alsó végtag mozdulatlan rögzülése a combcsont gyulladása miatt

2.A balláb oszteomielitisze
jsz
A bal alsó végtag ozteomielitisze-/a balláb kifeléfordult,mozdulatlan és nagyon féjdalmas mozgatásrs.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése